Μπάμπω

Στην Θράκη η «μπάμπω» ήταν το παραδοσιακό φαγητό των Χριστουγέννων, μιας και τότε έσφαζαν τα γουρούνια και έπρεπε να εκμεταλλευτούν όλα τα κομμάτια του ζώου.

Υλικά συνταγής

  • έντερο ενός γουρουνιού
  • 2 κιλά συκώτι χοιρινό
  • 2 κιλά κρέας χοιρινό
  • εντόσθια απο 1 γουρούνι (καρδιά, νεφρά, σπλήνα)
  • 2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • 1 ματσάκι φρέσκα κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • 1 πράσο ψιλοκομμένο
  • ½ κιλό ρύζι γλασσέ
  • 1 φλιτζ. ελαιόλαδο
  • 4 κ.σ. κόκκινο πιπέρι
  • 2 κ.σ. ρίγανη
  • 1 κ.σ. μπαχάρι
  • 1 κ.σ. κύμινο
  • αλάτι
  • πιπέρι

Διαδικασία συνταγής

  1. Πλένουμε με νερό και μαγειρική σόδα και από τις δυο μεριές το έντερο. Αφού τα πλύνουμε καλά κι αλλάξουμε αρκετές φορές το νερό, τα βάζουμε για 8 ώρες σε νερό με ξύδι και λίγο αλάτι για να «ασπρίσουν». Πριν τα γεμίσουμε τα πλένουμε ξανά.
  2. Ζεματίζουμε το συκώτι και το ψιλοκόβουμε. Ψιλοκόβουμε το κρέας και τα εντόσθια. Σε κατσαρόλα σοτάρουμε στο ελαιόλαδο το κρεμμύδια (φρέσκο και ξερό) και το πράσο μέχρι να μαραθούν.
  3. Έπειτα προσθέτουμε τα ψιλοκομμένα συκωτάκια και το κρέας και συνεχίζουμε το μαγείρεμα. Μετά ρίχνουμε το ρύζι και αφού το αφήσουμε και αυτό να σοταριστεί για λίγο, προσθέτουμε λίγο ζωμό, από αυτόν που βράσαμε τα συκωτάκια, αλάτι και μαύρο πιπέρι και αφήνουμε σε μέτρια θερμοκρασία μέχρι να φουσκώσει το ρύζι αλλά να μην είναι έτοιμο.

Δες ολόκληρη τη συνταγή εδώ...