Φακόρυζο με σπανάκι και κόκκινες πιπεριές

short url (for easy share)

Μέσος όρος: 3.7 (3 ψήφοι)

 

Υλικά συνταγής

  • 1 φλιτζ. φακές
  • 1 φλιτζ. ρύζι μπονέτ
  • 2 φλιτζ. σπανάκι (αφού καθαριστεί)
  • 1 κόκκινη πιπεριά σε λεπτές φέτες
  • ½ κ.γ. μοσχοκάρυδο
  • 1 κ.γ. σκόρδο σε σκόνη ή 1 σκελίδα λιωμένη
  • 1 μικρό κρεμμύδι λιωμένο στο μούλτι
  • ⅓ φλιτζ. ελαιόλαδο
  • 1 λεμόνι (ο χυμός του)
  • αλάτι
  • πιπέρι
cookon
Δυσκολία: εύκολες
Ποσότητα: 3-4 άτομα

Διαδικασία συνταγής

  1. Σε κοχλάζον αλατισμένο νερό, βράζουμεΜαγείρεμα σε υγρό που βρίσκεται πάνω από 100 °C. τις φακές για περίπου 30 λεπτά (ανάλογα με το πόσο βραστερές είναι). Τις σουρώνουμε.
  2. ΣοτάρουμεΤηγανίζω ελαφρά σε λίγο λίπος, λαχανικά ή κρέας, έως ότου πάρουν ένα ελαφρύ χρυσαφί χρώμα ομοιόμορφα. στο ελαιόλαδο το κρεμμύδι και το σκόρδο. Προσθέτουμε τις πιπεριές. Μόλις μαραθούνΜαλακώνουμε λαχανικά (χρησιμοποιείται κυρίως για το κρεμμύδι), μαγειρεύοντάς τα ελαφρά, ώστε να βγάλουν τους χυμούς τους, αλλά να μη τσιγαριστούν και πάρουν  χρώμα. λίγο τα υλικά, προσθέτουμε 2½ φλιτζάνια νερό, αλάτι και πιπέρι. Μόλις πάρει βράση το νερό, προσθέτουμε το ρύζι. Ανακατεύουμε και μόλις πάρει βράση, χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στο μισό και μισοσκεπάζουμε την κατσαρόλα. Όταν έχει μείνει πολύ λίγο νερό, προσθέτουμε το σπανάκι και ανακατεύουμε να μαραθεί από τον ατμό. Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε το ρύζι να τραβήξει τα υγρά του.
  3. Όταν τραβήξει το ρύζι τα υγρά του προσθέτουμε τις φακές και το χυμό λεμονιού. Προαιρετικά, μπορούμε να προσθέσουμε αρωματικά της αρεσκείας μας (μαϊντανό, δυόσμο, βασιλικόΑρωματικό φυτό. Τρώγεται κυρίως ωμός για να μην χάνει τη γεύση του. Χρησιμοποιείται πολύ στη Μεσογειακή διατροφή. Υπάρχει στο εμπόριο και αποξηραμένος.). Σερβίρουμε.

Αυτό το ήξερες

Οι φακές είναι πλούσιες σε σίδηρο και φυτικές ίνες, οι οποίες βοηθούν στη μείωση της κακής χοληστερίνης. Ακόμα, είναι μια καλή πηγή πρωτεϊνών και λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε μαγνήσιο και...
Το σπανάκι είναι πλούσια πηγή φυλλικού οξέος, μαγνήσιου, σιδήρου και βιταμινών Α και Κ. Τα αντιοξειδωτικά του προφυλάσσουν την καρδιά και τα μάτια, ενώ η βιταμίνη Κ συμβάλλει στην ενδυνάμωση των...
Τα όσπρια σε συνδυασμό με τα δημητριακά (φακές, φασόλια, ρεβίθια κ.α. σε συνδυασμό με ρύζι, κινόα, στάρι κ.α.) εκτός από νόστιμα είναι ένα πιάτο με ιδιαίτερη διατροφική αξία. Ο συνδυασμός αυτός δίνει...
Η βιταμίνη C βοηθά στην καλύτερη απορρόφηση του σιδήρου απο τον οργανισμό. Πιο συγκεκριμένα, τροφές πλούσιες σε σίδηρο (συκώτι, φακές, φασόλια, αρακάς, όσπρια γενικότερα, γαρίδες, καλαμάρια, μαλάκια...

Σχόλια

Νέο σχόλιο

Εμφανίσεις συνταγής: 5331 Εμφανίσεις σήμερα: 0