Χριστόψωμο

short url (for easy share)

Μέσος όρος: 5 (1 vote)

 

Υλικά συνταγής

  • 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • ½ φλιτζ. βούτυρο
  • 3 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 ποτήρι ζάχαρη
  • 3 αυγά
  • ⅓ φλιτζ. γάλα χλιαρό
  • 50γρ. μαγιά νωπή
  • 250γρ. προζύμι
  • ½ κεσεδάκι γιαούρτι αγελάδας
  • 2 κ.σ. σουσάμι
cookon
Ποσότητα: 1 ψωμί

Διαδικασία συνταγής

  1. Λιώνουμε το βούτυρο και προσθέτουμε το ελαιόλαδο. Χτυπάμε με μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη και προσθέτουμε το γιαούρτι και τα αυγά. Διαλύουμε την μαγιά στο γάλα και τα προσθέτουμε κι αυτά. Έπειτα προσθέτουμε το προζύμι.
  2. Βγάζουμε τα εξαρτήματα του μίξερ από τη ζύμη μας και προσθέτουμε το αλεύρι σιγά σιγά. Ζυμώνουμε πολύ καλά για περίπου 10 λεπτά μέχρι να γίνει η ζύμη μας σχετικά σφιχτή. Κόβουμε ένα μικρό κομμάτι από τη ζύμη και το ανοίγουμε σε φιτίλι για να φτιάξουμε σταυρό.
  3. Αλείφουμε με λάδι ένα ταψί (32εκ.) και βάζουμε την υπόλοιπη ζύμη μέσα. Απλώνουμε τη ζύμη να γίνει λεία και από πάνω βάζουμε το ζυμαράκι φτιάχνοντας ένα σταυρό.
  4. Το σκεπάζουμε με πετσέτα και κουβέρτα και το αφήνουμε περίπου 1 ώρα να φουσκώσει.
  5. Προθερμαίνουμε το φούρνο μας στους 180 οC στις αντιστάσεις. Αλείφουμε με το αυγό το χριστόψωμο και πασπαλίζουμε με σουσάμι. Ψήνουμε για περίπου 1 ώρα μέχρι να ξεροψηθεί.

Αυτό το ήξερες

Το παραδοσιακό χριστόψωμο είναι το ψωμί ή η κουλούρα που ετοιμάζεται εθιμοτυπικά την παραμονή ή την προπαραμονή των Χριστουγέννων και είναι γεμάτο συμβολισμούς για την ευημερία των ανθρώπων. Από την...

Tips - Μην ξεχνάς ότι...

Το ψωμάκι αυτό γλυκίζει.
Το προζύμι ζητήστε το απο τον φούρνο της γειτονιάς σας.

Σχόλια

Νέο σχόλιο

Εμφανίσεις συνταγής: 4926 Εμφανίσεις σήμερα: 5