Σούπα φασολάδα άσπρη

short url (for easy share)

Μέσος όρος: 4.2 (5 ψήφοι)

 

Υλικά συνταγής

  • 250γρ. μεσαία λευκά φασόλια
  • 1 μεγάλο, ξερό κρεμμύδι, κομμένο σε λεπτές ροδέλες ή τριμμένο
  • 1 κλωνάρι σέλινο κομμένο σε κομμάτια
  • 1 καρότο κομμένο σε ροδέλες
  • 1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 1 φλιτζ. ελαιόλαδο
  • 1 λεμόνι (ο χυμός του)
  • ½ κ.γ. ρίγανη
  • 1 κ.γ. ζάχαρη
  • πιπέρι φρεσκοτριμμένο
  • αλάτι

Διαδικασία συνταγής

  1. Μουλιάζουμε από βραδύς τα φασόλια.
  2. Πριν τα μαγειρέψουμε τα στραγγίζουμε.
  3. Βάζουμε τα φασόλια σε κατσαρόλα με κρύο νερό. Αφότου πάρουν μία βράσηΜαγείρεμα σε υγρό που βρίσκεται πάνω από 100 °C. τα φασόλια μας, πετάμε το πρώτο νερό.
  4. Ζεσταίνουμε 2-3 κ.σ. ελαιόλαδο σε μια μεγάλη κατσαρόλα με κλειστό καπάκι και σοτάρουμεΤηγανίζω ελαφρά σε λίγο λίπος, λαχανικά ή κρέας, έως ότου πάρουν ένα ελαφρύ χρυσαφί χρώμα ομοιόμορφα. το κρεμμύδι για 2-3 λεπτά, μέχρι να μαραθείΜαλακώνουμε λαχανικά (χρησιμοποιείται κυρίως για το κρεμμύδι), μαγειρεύοντας τα ελαφρά, ώστε να βγάλουν τους χυμούς τους, αλλά να μην τσιγαριστούν και πάρουν  χρώμα..
  5. Προσθέτουμε τα φασόλια, τη ζάχαρη, το σέλινο και το καρότο. Ανακατεύουμε και ρίχνουμε ζεστό νερό, τόσο που να τα σκεπάζει. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα με το καπάκι και αφήνουμε τα φασόλια να σιγοβράσουν για 1 ώρα, μέχρι να μαλακώσουν. (Αν τα φασόλια δεν είναι πολύ «βραστερά», θα συνεχίσουμε το βράσιμο για λίγη ώρα, προσθέτοντας λίγο ζεστό νερό).
  6. Δυναμώνουμε τη φωτιά, ρίχνουμε αλάτι και πιπέρι και περιχύνουμε το φαγητό με το υπόλοιπο ελαιόλαδο. Μόλις αρχίσει να χυλώνει, ρίχνουμε το χυμό λεμονιού, πασπαλίζουμε με μπόλικο μαϊντανό και ρίγανη.
  7. Αποσύρουμε από τη φωτιά και σερβίρουμε.

Αυτό το ήξερες

Πολλές νοικοκυρές προσθέτουν σόδα φαγητού στο μούλιασμα των φασολιών ώστε να γίνουν πιο «βραστερά». Η διαδικασία αυτή όμως καταστρέφει την πολύτιμη βιταμίνη Β1.
Τα φασόλια προσφέρουν στον οργανισμό μας πρωτεΐνες, άμυλο, φυτικές ίνες, βιταμίνες της ομάδας Β, μαγνήσιο και κάλιο.
Μην ξεχνάτε ότι τα όσπρια θα πρέπει να συνδυάζονται με τροφές πλούσιες σε βιταμίνη C (όπως πιπεριά πράσινη, ντομάτα, πορτοκάλι) Β-καροτένιο (όπως καρότο) και μηλικό οξύ (όπως πράσινα μήλα, αχλάδια,...

Tips - Μην ξεχνάς ότι...

1. Έχουμε ζεστό νερό έτοιμο στον βραστήρα μας σε περίπτωση που χρειαστεί να συμπληρώσουμε.
2. Προτιμούμε τα φασόλια με λευκό και λαμπερό χρώμα. Το κιτρίνισμα στα φασόλια υποδεικνύει ότι η συγκεκριμένη σοδειά είναι παλιά.

Σχόλια

Νέο σχόλιο

Εμφανίσεις συνταγής: 16429 Εμφανίσεις σήμερα: 6