Μελομακάρονα με επικάλυψη σοκολάτας

short url (for easy share)

Μέσος όρος: 4.8 (11 ψήφοι)

 

Υλικά συνταγής

για τη ζύμη

  • ½ ποτήρι άχνη ζάχαρη
  • ½ ποτήρι ελαιόλαδο
  • ½ ποτήρι σπορέλαιο
  • ½ ποτήρι μαργαρίνηΦυτικό λίπος, το οποίο κυκλοφορεί ευρέως στο εμπόριο. λιωμένη
  • ½ ποτήρι χυμό πορτοκάλι
  • ½ λεμόνι (ο χυμός του)
  • 2 κ.σ. κονιάκ ή μπράντι
  • 4 ποτήρια αλεύρι κοσκινισμένο
  • ½ φακελάκι μπέικιν πάουντερΣκόνη που κυκλοφορεί ευρέως στο εμπόριο και βοηθάει στη διόγκωση (να φουσκώσουν) κέικ, τηγανίτες και άλλα γλυκίσματα.
  • ½ κ.γ. γεμάτο κανέλα
  • ¼ κ.γ. γαρύφαλλο
  • ¼ κ.γ. σόδα
  • 1 ποτήρι καρύδια κοπανισμένα (προαιρετικά)

για το σιρόπι

  • 1 ½ ποτήρια νερό
  • 1 ½ ποτήρια ζάχαρη
  • 1 ½ κ.σ. γεμάτες μέλι
  • 1 κανέλα ξύλο
  • ½ λεμόνι (ο χυμός του)

για την επικάλυψη

  • 6-7 κουβερτούρες
  • 2 κ.σ. ηλιέλαιο (προαιρετικά)
cookefi
Ποσότητα: 30 τεμάχια

Διαδικασία συνταγής

  1. Ανακατεύουμε όλα τα υλικά για τη ζύμη μαζί, εκτός από τα καρύδια και πλάθουμε στο σχήμα και στο μέγεθος που θέλουμε τα μελομακάρονα.
  2. Τα στρώνουμε σε ταψί και τα ψήνουμε στους 180 °C για περίπου 20 λεπτά μέχρι να ροδίσουνΨήνω σε δυνατό φούρνο ή σοτάρω σε λιπαρή ουσία ένα υλικό μέχρι να πάρει χρώμα ροδοκόκκινο.. Τα ψήνουμε στη μεσαία σχάρα του φούρνου. Τα αφήνουμε να κρυώσουν.
  3. Ετοιμάζουμε το σιρόπι μας. ΒράζουμεΜαγείρεμα σε υγρό που βρίσκεται πάνω από 100 °C. όλα τα υλικά μαζί για 7 με 8 λεπτά. Όσο το σιρόπι είναι ζεστό βουτάμε τα μελομακάρονα μέσα για 2 λεπτά από κάθε πλευρά. Αν μας αρέσουν πολύ μελωμένα και μαλακά τα αφήνουμε για 3 λεπτά.
  4. Αν το σιρόπι αρχίσει να κρυώνει το ζεσταίνουμε ελαφρά, χωρίς να πάρει βράση.
  5. Αφήνουμε τα μελομακάρονα να κρυώσουν και να τραβήξουν το σιρόπι τους. Καλύτερα είναι να τα βουτήξουμε στην κουβερτούρα την επόμενη μέρα.
  6. Σε μπαίν μαρί1) Τρόπος ψησίματος, κατά τον οποίο σε σκεύος με νερό (πχ. ταψί ή κατσαρόλα) τοποθετούμε σκεύη μικρότερα (πχ.φόρμες , μπασίνες κ.ά.) με το ευαίσθητο προς παρασκευή φαγητό. Το νερό μέσα στο μεγάλο σκεύος δεν ξεπερνάει το σημείο βρασμού. Χρησιμεύει και για τη διατήρηση ενός εδέσματος ζεστού. 2) Εγκατάσταση με ζεστό νερό που χρησιμοποιείται στις επαγγελματικές κουζίνες για την διατήρηση των ευαίσθητων εδεσμάτων. λιώνουμε την κουβερτούρα και προσθέτουμε το ηλιέλαιο. Βουτάμε τα μελομακάρονα στην κουβερτούρα και τα αφήνουμε σε σχάρα να στραγγίξουν ή σε λαδόκολλα.
  7. Αφού κρυώσουν τα στρώνουμε σε πιατέλα.

Το βίντεο της συνταγής

Σχόλια

Νέο σχόλιο

Εμφανίσεις συνταγής: 22552 Εμφανίσεις σήμερα: 0