Κομπόστα ροδάκινο

short url (for easy share)

Μέσος όρος: 4.8 (4 ψήφοι)

Υλικά συνταγής

  • 8 κιλά ροδάκινα λευκόσαρκα σκληρά
  • 6 κρασοπότηρα ζάχαρη
  • 12 φύλλα αρμπαρόριζας
  • 3 λεμόνια (ο χυμός τους)
cookefi
Δυσκολία: εύκολες
Ποσότητα: 6 βάζα του 1 κιλού

Διαδικασία συνταγής

  1. Πλένουμε και στεγνώνουμε τα βάζα που θα χρησιμοποιήσουμε. Τα καπάκια πρέπει να είναι οπωσδήποτε καινούργια και τα βάζα αν είναι κι άλλες φορές χρησιμοποιημένα να μην έχουν κανένα σπάσιμο στο στόμιο.
  2. Καθαρίζουμε τα ροδάκινα από το χνούδι και τα κόβουμε σε 4 κομμάτια. Όση ώρα καθαρίζουμε για να διατηρήσουν το χρώμα τους τα αφήνουμε σε λεκάνη με νερό και το χυμό λεμονιού.
  3. Τα μοιράζουμε στα βάζα και προσθέτουμε σε κάθε βάζο 1 κρασοπότηρο ζάχαρη. Βάζουμε τόσα ροδάκινα σε κάθε βάζο ώστε να μένει κενό 1 δάχτυλο. Ανάμεσα στα ροδάκινα βάζουμε 2 φύλλα αρμπαρόριζας σε κάθε βάζο.
  4. Γεμίζουμε με νερό τα βάζα και τα σφραγίζουμε. Βάζουμε σε μεγάλη κατσαρόλα στον πάτο ένα βετέξ κουζίνας και από πάνω τα βάζα (με το καπάκι προς τα κάτω). Συμπληρώνουμε με νερό τόσο όσο να σκεπάζει τα βάζα αλλά και να αφήνει από πάνω τους κενό χώρο στην κατσαρόλα για να βράζει το νερό. Αν τα βάζα έχουν μεγάλο κενό ανάμεσα τους βάζουμε πετσέτα για να μην χτυπήσουν μεταξύ τους.
  5. Από την ώρα που θα πάρει βράσηΜαγείρεμα σε υγρό που βρίσκεται πάνω από 100°C. το νερό, βράζουμε για 20 λεπτά. Αποσύρουμε από την φωτιά βγάζουμε σε πετσέτα τα βάζα. Αφήνουμε να κρυώσουν και αποθηκεύουμε σε σκιερό μέρος. Μετά το άνοιγμα διατηρούμε στο ψυγείο.

Αυτό το ήξερες

Υπάρχουν δύο τρόποι για να αποστειρώσουμε τα βάζα μας: 1) Τα βάζουμε σε κατσαρόλα με νερό να τα σκεπάζει και τα βράζουμε για 20 λεπτά. Τα αφαιρούμε με μασιά ή γάντια και τα αφήνουμε  ανάποδα να...
Το ροδάκινο αποτελείται κατα 89% από νερό, με αποτέλεσμα να συντελεί στην ενυδάτωση του οργανισμού. Ειναι ιδιαίτερα ωφέλιμο, καθώς περιέχει μεγάλη ποσότητα βιταμίνης Α και είναι καλή πηγή ασβεστίου,...
Στα χωριά γενικότερα και ιδιαίτερα στα χωριά του νομού Ημαθίας που τα ροδάκινα είναι σε αφθονία οι γυναίκες ετοίμαζαν κομπόστες στο τέλος του καλοκαιριού και στις αρχές του Σεπτέμβρη βράζοντας τα...

Tips - Μην ξεχνάς ότι...

Χρησιμοποιούμε την κομπόστα και για να τη σερβίρουμε σκέτη σαν γλυκό αλλά και σε άλλα γλυκά (τάρτες, τούρτες, κρέμες) για γαρνιτούρα

Σχόλια

Νέο σχόλιο

Εμφανίσεις συνταγής: 16632 Εμφανίσεις σήμερα: 3