Φάβα παντρεμένη

short url (for easy share)

Μέσος όρος: 4.5 (2 ψήφοι)

 

Υλικά συνταγής

  • 500γρ. φάβα
  • 4 κρεμμύδια
  • ½ φλιτζ. ελαιόλαδο
  • 1500ml. νερό
  • αλάτι
  • πιπέρι

για το πάντρεμα

  • 2 ντομάτες ώριμες κομμένες κονκασέ1)Τρόπος κοπής λαχανικών, ψιλοκομμένα σε κύβους. 2) Το αποφλοιωμένο ντοματάκι ψιλοκομμένο κατά αυτόν τον τρόπο κοπής, το οποίο κυκλοφορεί ευρέως στο εμπόριο.
  • 2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • ⅔ φλιτζ. ελαιόλαδο
  • ¼ κ.γ. κύμινο (προαιρετικά)
cookon
Δυσκολία: εύκολες
Ποσότητα: 4-6 άτομα

Διαδικασία συνταγής

  1. ΜουλιάζουμεΜαλάκωμα τροφίμων μέσα σε υγρό. για 30 λεπτά τη φάβα σε κρύο νερό. Πετάμε το νερό και ξεπλένουμε τη φάβα.
  2. ΣοτάρουμεΤηγανίζω ελαφρά σε λίγο λίπος, λαχανικά ή κρέας, έως ότου πάρουν ένα ελαφρύ χρυσαφί χρώμα ομοιόμορφα., σε κατσαρόλα, τα κρεμμύδια στο ελαιόλαδο και προσθέτουμε τη φάβα και το νερό και ανακατεύουμε. Μαγειρεύουμε για περίπου 40 λεπτά μέχρι να μαλακώσει η φάβα, ανάλογα με το κατά πόσο βραστερή είναι.
  3. Ξαφρίζουμε τους αφρούς που βγάζει κατά την διάρκεια του μαγειρέματος.
  4. Μόλις μαλακώσει η φάβα, προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι και την κάνουμε κρέμα με τη βοήθεια ενός ραβδομίξερ ή περνώντας την λίγη-λίγη από μούλτι.
  5. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο μέσα στη φάβα και ανακατεύουμε.
  6. Ξεκινάμε το πάντρεμα. Σε κατσαρόλα σοτάρουμε στο ελαιόλαδο το κρεμμύδι και μόλις γυαλίσει προσθέτουμε την ντομάτα. Όταν αρχίσουν να δένουνΚάνω εναν ζωμό, σάλτσα, σούπα πιο πηχτό, είτε προσθέτοντας αλεύρι ή κορνφλάουρ διαλυμένο σε νερό είτε προσθέτοντας αυγά, κρέμα γάλακτος ή βούτυρο. τα υλικά προσθέτουμε την φάβα, αλάτι, πιπέρι και κύμινο και ανακατεύουμε διαρκώς μέχρι να απορροφηθεί το λάδι από τη φάβα.
  7. Σερβίρουμε σαν μεζέ κυρίως για ούζο και τσίπουρο.

Αυτό το ήξερες

Η φάβα παράγεται από το βράσιμο των αλεσμένων σπόρων του φυτού λαθούρι, που είναι ένα είδος κουκιών. Το λαθούρι απαντάται στις νότιες Κυκλάδες και κυρίως στη Σαντορίνη. Η φάβα, όπως και τα κουκιά σε...
Η φάβα αποτελεί μια καλή πηγή πρωτεϊνών και φυτικών ινών, ενώ ταυτόχρονα συμβάλει στη μείωση της χοληστερόλης, βοηθά στην καλή λειτουργία του εντέρου και στη διατήρηση των επιπέδων του σακχάρου....
Η γνωστή σε όλους μας φράση ξεκίνησε να λέγεται καθώς στα περισσότερα μέρη της Ελλάδας όταν φτιάχνουν φάβα κάνουν έναν λάκο στη μέση του πιάτου και βάζουν το ελαιόλαδο, αλλά και γιατί η φάβα έχει την...

Σχόλια

Νέο σχόλιο

Εμφανίσεις συνταγής: 6271 Εμφανίσεις σήμερα: 2