Φάβα

short url (for easy share)

Μέσος όρος: 5 (1 vote)

 

Υλικά συνταγής

  • 500γρ. φάβα
  • 4 κρεμμύδια
  • ½ φλιτζ. ελαιόλαδο
  • 1500ml. νερό
  • αλάτι
  • πιπέρι

για το σερβίρισμα

  • ½ κρεμμύδι κομμένο σε φετούλες
  • λίγο μαϊντανό
  • 2 κ.σ. ξύδι
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
cookefi
Δυσκολία: εύκολες
Ποσότητα: 4-6 άτομα

Διαδικασία συνταγής

  1. ΜουλιάζουμεΜαλάκωμα τροφίμων μέσα σε υγρό. για 30 λεπτά τη φάβα σε κρύο νερό. Πετάμε το νερό και ξεπλένουμε την φάβα.
  2. Σε κατσαρόλα σοτάρουμεΤηγανίζω ελαφρά σε λίγο λίπος, λαχανικά ή κρέας, έως ότου πάρουν ένα ελαφρύ χρυσαφί χρώμα ομοιόμορφα. το κρεμμύδι στο ελαιόλαδο και προσθέτουμε την φάβα και το νερό και ανακατεύουμε. Μαγειρεύουμε για περίπου 40 λεπτά μέχρι να μαλακώσει η φάβα, ανάλογα με το πόσο βραστερή είναι.
  3. Ξαφρίζουμε τους αφρούς που βγάζει κατά την διάρκεια του μαγειρέματος.
  4. Μόλις μαλακώσει η φάβα, προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι και την κάνουμε κρέμα με τη βοήθεια ενός ραβδομίξερ ή περνώντας την λίγη-λίγη από μούλτι.
  5. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο μέσα στη φάβα και ανακατεύουμε.
  6. Παίρνουμε τις φέτες κρεμμυδιού και τις τρίβουμε με αλάτι και ξύδι. Ανακατεύουμε με τον μαϊντανό.
  7. Σερβίρουμε βάζοντας στο κέντρο της φάβας κρεμμύδι με μαϊντανό και περιχύνουμε με λίγο ελαιόλαδο.

Αυτό το ήξερες

Η φάβα παράγεται από το βράσιμο των αλεσμένων σπόρων του φυτού λαθούρι, που είναι ένα είδος κουκιών. Το λαθούρι απαντάται στις νότιες Κυκλάδες και κυρίως στη Σαντορίνη. Η φάβα, όπως και τα κουκιά σε...
Η φάβα αποτελεί μια καλή πηγή πρωτεϊνών και φυτικών ινών, ενώ ταυτόχρονα συμβάλει στη μείωση της χοληστερόλης, βοηθά στην καλή λειτουργία του εντέρου και στη διατήρηση των επιπέδων του σακχάρου....
Η γνωστή σε όλους μας φράση ξεκίνησε να λέγεται καθώς στα περισσότερα μέρη της Ελλάδας όταν φτιάχνουν φάβα κάνουν έναν λάκο στη μέση του πιάτου και βάζουν το ελαιόλαδο, αλλά και γιατί η φάβα έχει την...

Σχόλια

Νέο σχόλιο

Εμφανίσεις συνταγής: 5582 Εμφανίσεις σήμερα: 11