Ελιές καλαμών ξυδάτες

short url (for easy share)

Μέσος όρος: 4.3 (57 ψήφοι)

 

Υλικά συνταγής

  • 2 κιλά ελιές καλαμών
  • ελαιόλαδο
  • 650ml ξύδι

για την άλμη

  • 1lt νερό
  • 70γρ. αλάτι
cookon
Ποσότητα: 2 κιλά

'Ενα μοναδικό δώρο για τα παιδιά!

MyPuzzleName.gr

Διαδικασία συνταγής

  1. Χαράζουμε με μαχαιράκι ελαφρώς τις ελιές (δεν τις χαράζουμε μέχρι το κουκούτσι).
  2. Τις βάζουμε σε λεκάνη με νερό, αλλάζουμε το νερό κάθε μέρα για 10 μέρες. Τις δοκιμάζουμε πριν περάσουμε στο επόμενο στάδιο για να δούμε αν έχουν ξεπικρίσει τόσο όσο θέλουμε. Αν όχι συνεχίζουμε για 2 μέρες ακόμη.
  3. Φτιάχνουμε την άλμηΑλατόνερο. Διάλυμα αλατιού που χρησιμοποιείται για την διατήρηση τροφίμων. ανακατατεύοντας χλιαρό το νερό με το αλάτι μέχρι να λιώσει, προσθέτουμε το ξύδι. Σε πλαστικό δοχείο βάζουμε λίγο από το μείγμα κάτω, προσθέτουμε ελιές και περιχύνουμε με την υπόλοιπο μείγμα άλμης και ξυδιού. Αφήνουμε ένα κενό πάνω από τις ελιές και την άλμη και προσθέτουμε ελαιόλαδο (1 δάχτυλο) ώστε να μην έρχονται σε επαφή με τον αέρα οι ελιές.
  4. Διατηρούμε το δοχείο σε σκιερό και δροσερό μέρος .Οι ελιές μας διατηρούνται έτσι για περίπου 2 χρόνια.

Αυτό το ήξερες

Η άλμη γίνεται με νερό και αλάτι. Σε 1 λίτρο νερό βάζουμε 70 γρ. αλάτι. Για πιο δυνατή άλμη ανεβάζουμε το ποσοστό του αλατιού από 7 %  σε 10 με 14 %. 
Οι ελιές είναι πολύ χρήσιμες για τη διατροφή μας και δεν είναι τόσο επικίνδυνες σε θερμίδες όπως πιστεύουν μερικοί. 5 μικρές ελιές ή 3 μεγάλες μας δίνουν μόλις 45 θερμίδες. Οι ελιές δρουν ευεργετικά...

Tips - Μην ξεχνάς ότι...

Αν η άλμη δεν σας φτάσει ετοιμάστε λίγη ακόμη. Για κάθε λίτρο νερού, θέλουμε 70 γρ. αλάτι. Συγκεκριμένα για τις ξυδάτες θέλουμε και 650ml ξύδι.

Σχόλια

Νέο σχόλιο

CAPTCHA
This question is for testing whether you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Εμφανίσεις συνταγής: 133088 Εμφανίσεις σήμερα: 3