Ενδιαφέρουσες πληροφορίες για τη σταφίδα

Η σταφίδα διακρίνεται σε δύο είδη, την μάυρη και την άσπρη. Η πιο γνωστή ποικιλία από τις μαύρες είναι η Κορινθιακή, ενώ η άσπρη λέγεται και σουλτανίνα. Στο παρελθόν, οι άνθρωποι πίστευαν ότι έχει μαγικές και ευεργητικές ιδιότητες και αποτελούσε μαζί με το μέλι βασική γλυκαντική ύλη. Η Ελλάδα έχει μεγάλη παραγωγή σε σταφίδα και την εξάγει σε χώρες όπως η Αμερική και η Μεγάλη Βρετανία. Η προέλευση του ονόματός της είναι ιταλική (uva sultanina), ωστόσο η καταγωγή της δεν είναι γνωστή. Στην Ελλάδα η σταφίδα έφτασε από την Τουρκία τον 18ο αιώνα.

Σχετικές συνταγές

Δες αναλυτικά τις συνταγές εδώ

Βιενέζικη βασιλόπιτα
Βιενέζικη βασιλόπιτα

λιγότερο από 90 λεπτά
Δυσκολία: εύκολες
Γλυκά, Κέικ

Κέικ με ελαιόλαδο και σταφίδες
Κέικ με ελαιόλαδο και σταφίδες

περισσότερο από 90 λεπτά
Δυσκολία: εύκολες
Για παιδιά, Γλυκά, Κέικ

Νηστίσιμο κέικ με σταφίδες
Νηστίσιμο κέικ με σταφίδες

λιγότερο από 90 λεπτά
Δυσκολία: εύκολες
Νηστίσιμες, Πίτες και Ζύμες, Ψωμί, Γλυκά, Κέικ, Ορεκτικά, Σάντουιτς - σνακ, Σνακ

Κέικ με καρότο
Κέικ με καρότο

λιγότερο από 90 λεπτά
Δυσκολία: εύκολες
Γλυκά, Κέικ

Παστέλι με μαύρη σταφίδα και κάσιους
Παστέλι με μαύρη σταφίδα και κάσιους

λιγότερο από 30 λεπτά
Δυσκολία: εύκολες
Ορεκτικά, Σάντουιτς - σνακ, Σνακ

Πιλάφι με κοτόπουλο, σταφίδες και αμύγδαλα
Πιλάφι με κοτόπουλο, σταφίδες και αμύγδαλα

λιγότερο από 60 λεπτά
Δυσκολία: εύκολες
Ζυμαρικά και ρύζια, Ρύζι, Πιλάφι

Κολοκύθα γεμιστή
Κολοκύθα γεμιστή

περισσότερο από 90 λεπτά
Δυσκολία: εύκολες
Γλυκά, Φρούτων

Κοτόπουλο χριστουγεννιάτικο
Κοτόπουλο χριστουγεννιάτικο

περισσότερο από 90 λεπτά
Δυσκολία: μέτριας δυσκολίας
Κρέας, Κοτόπουλο και Πουλερικά