Το μαχλέπι είναι υποσυνείδητα συνώνυμο με το τσουρέκι στην ελληνική κουλτούρα. Είναι ένα αρωματικό μπαχαρικό που προέρχεται από τους σπόρους της πετροκερασιάς. Οι χώρες με την μεγαλύτερη παραγωγή...
Βασιλόπιτα τσουρέκι
Υλικά συνταγής
- 1 κιλό αλεύρι για τσουρέκια
- 200γρ. βούτυρο
- 250γρ. ζάχαρη
- 4 αυγά
- 1 αυγό για το άλειμμα
- 200ml γάλα χλιαρό
- 85γρ. νωπή μαγιά
- 1 κ.γ. αλάτι
- 1 πορτοκάλι (ξύσμα)
- 1 φακελάκι μαχλέπι κοπανισμένο ή τριμμένο
- 1 φακελάκι κακουλέ τριμμένο
για το στόλισμα
- αλεύρι
- νερό
- αμύγδαλα φιλέΑμύγδαλα ασπρισμένα κομμένα πολύ λεπτά. Κυκλοφορούν και στο εμπόριο κομμένα.
cookon
Δυσκολία: μέτριας δυσκολίας
Ποσότητα: 1 βασιλόπιτα
'Ενα μοναδικό δώρο για τα παιδιά!
Διαδικασία συνταγής
- Βάζουμε το αλεύρι σε μια λεκάνη και το ανακατεύουμε με το αλάτι, το μαχλέπι, τον κακουλέ και το ξύσμαΤο εξωτερικό μέρος της φλούδας των εσπεριδοειδών το οποίο χρησιμοποιούμε για να αρωματίσουμε γλυκά ή φαγητά. Με τρίφτη στο ψιλό σημείο ξύνουμε το φρούτο (π.χ. πορτοκάλι) και παίρνουμε το ξύσμα του. πορτοκαλιού. Λιώνουμε σε ένα κατσαρολάκι το βούτυρο με τη ζάχαρη και τα προσθέτουμε στο αλεύρι.
- Διαλύουμε τη μαγιά στο γάλα και την προσθέτουμε στο μείγμα με το αλεύρι. Χτυπάμε τα αυγά να αφρατέψουν και τα προσθέτουμε κι αυτά στο μείγμα. Ζυμώνουμε καλά μέχρι η ζύμη να γίνει λεία και ελαστική. Την αφήνουμε σε ζεστό μέρος για 40 λεπτά μέχρι να φουσκώσει.
- Τυλίγουμε ένα νόμισμα με αλουμινόχαρτο πολύ καλά. Το βάζουμε κάθετα μέσα στη βασιλόπιτα από την κάτω πλευρά. Βάζουμε τη ζύμη μας σε ταψί 34εκ. το οποίο έχουμε πρώτα βουτυρώσει και αλευρώσει ελαφρά.
- Αφήνουμε τη βασιλόπιτα σκεπασμένη (με πετσέτα και κουβέρτα από πάνω) σε ζεστό μέρος να φουσκώσει για άλλη μια ώρα περίπου. Πριν βάλουμε τη ζύμη στο φούρνο την αλείφουμε με το αυγό ελαφρά χτυπημένο.
- Φτιάχνουμε με νερό και αλεύρι ένα ζυμαράκι και το ανοίγουμε μακρόστενο σαν «σκουλήκι». Με αυτό φτάχνουμε γράμματα ή σχέδια. Μπορείτε να γράψετε «καλή χρονιά» ή να γράψετε τον αριθμό του καινούριου έτους. Γράφετε πάνω στην βασιλόπιτα, πασπαλίζετεΡίχνω ελαφρά, σε γλυκό ή φαγητό, αλεύρι, ζάχαρη, ζάχαρη άχνη, κανέλα κ.ά. ή φτιάχνετε λουλουδάκια με τα αμύγδαλα. Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 25 με 30 λεπτά.
- Αφήνουμε να κρυώσει για 10-15 λεπτά, ξεφορμάρουμε και τοποθετούμε την βασιλόπιτα σε πιατέλα.
Αυτό το ήξερες
Σχόλια
Εμφανίσεις συνταγής: 44901
Εμφανίσεις σήμερα: 3
Νέο σχόλιο