Το μαχλέπι είναι υποσυνείδητα συνώνυμο με το τσουρέκι στην ελληνική κουλτούρα. Είναι ένα αρωματικό μπαχαρικό που προέρχεται από τους σπόρους της πετροκερασιάς. Οι χώρες με την μεγαλύτερη παραγωγή...
Πασχαλινό τσουρέκι
Υλικά συνταγής
- 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 250γρ. βούτυρο
- 350γρ. ζάχαρη
- 5 αυγά
- ½ φλιτζ. γάλα χλιαρό
- 1 κ.γ. μαχλέπι κοπανισμένο
- ½ κ.γ. μαστίχα κοπανισμένη
- 2 κ.γ. γλυκάνισο σε σκόνη
- 80γρ. μαγιά νωπή
- 6 κ.σ. αμύγδαλο φιλέ προαιρετικά
- 1-2 κόκκινα αυγά
cookon
Δυσκολία: μέτριας δυσκολίας
Ποσότητα: 1-2 τσουρέκια
'Ενα μοναδικό δώρο για τα παιδιά!
Διαδικασία συνταγής
- Διαλύουμε σε μπολ την μαγιά μέσα στο γάλα και προσθέτουμε 3 κουταλιές αλεύρι, 2 κουταλιές ζάχαρη και αλάτι.
- Αφήνουμε το μείγμα να ξεκουραστεί για 2 ώρες σε δωμάτιο με θερμοκρασία περίπου 30 °C. Σε άλλη λεκάνη ανακατεύουμε το αλεύρι, το μαχλέπι, το γλυκάνισο και τη μαστίχα.
- Χτυπάμε σε μίξερ τα αυγά με την ζάχαρη να αφρατέψουν. Προσθέτουμε το μείγμα στη λεκάνη με το αλεύρι.
- Έπειτα, λιώνουμε το βούτυρο και προσθέτουμε το μισό στο αλεύρι. Προσθέτουμε το μείγμα της μαγιάς και ζυμώνουμε αρκετή ώρα πολύ καλά μέχρι να έχουμε μια ζύμη μαλακή και ελαστική. Αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί (οι νοικοκυρές την σκεπάζουν με καθαρή πετσέτα και από πάνω με κουβέρτες για να έχει πολύ ζέστη) για 1 ώρα.
- Έπειτα, ξαναζυμώνουμε χρησιμοποιώντας και το υπόλοιπο βούτυρο.
- Την αφήνουμε να ξεκουραστεί ξανά για 2 ώρες σε ζεστό περιβάλλον. Παίρνουμε 3 κομμάτια ζύμης, τα πλάθουμε σε φιτίλια και πλέκουμε πλεξούδες. Τα τυλίγουμε σε κουλούρα και στο κέντρο βάζουμε το αυγό. Πασπαλίζουμε προαιρετικά με τα αμύγδαλα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 °C για 45 λεπτά.
- Αν σας περισσέψει τσουρέκι, χρησιμοποιήστε το για να φτιάξετε μια "ανοιξιάτικη πουτίγκα".
Αυτό το ήξερες
Σχόλια
Εμφανίσεις συνταγής: 17372
Εμφανίσεις σήμερα: 0
Νέο σχόλιο