Πίτα του βοσκού ελληνική

short url (for easy share)

No votes yet

 

Υλικά συνταγής

  • 3 φλίτζ. αρνί ή κατσίκι ψημένο (ψαχνό κρέας)
  • 1 μελιτζάνα κομμένη σε ζάρια
  • 4 πιπεριές κόκκινες ή πράσινες κομμένες σε φέτες
  • 2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • 1 φλιτζ. λευκό κρασί
  • 1 ντομάτα κομμένη κονκασέ1)Τρόπος κοπής λαχανικών, ψιλοκομμένα σε κύβους. 2) Το αποφλοιωμένο ντοματάκι ψιλοκομμένο κατά αυτόν τον τρόπο κοπής, το οποίο κυκλοφορεί ευρέως στο εμπόριο.
  • 2 φλιτζ. ζωμό κρέατος ή λαχανικών
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • 6 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 κ.γ. ρίγανη
  • αλάτι
  • πιπέρι

για τον πουρέ

  • 1 κιλό πατάτες κομμένες σε κύβους
  • 4 κ.σ. βούτυρο
  • ¾ φλιτζ. γάλα
  • 1 ½ φλιτζ. γραβιέρα
  • ⅓ κ.γ. μοσχοκάρυδο

Διαδικασία συνταγής

  1. Βάζουμε τη μελιτζάνα για 1 ώρα σε νερό με αλάτι. Στραγγίζουμε.
  2. Σε κατσαρόλα, σοτάρουμεΤηγανίζω ελαφρά σε λίγο λίπος, λαχανικά ή κρέας, έως ότου πάρουν ένα ελαφρύ χρυσαφί χρώμα ομοιόμορφα. στο ελαιόλαδο το κρεμμύδι, το σκόρδο, τη μελιτζάνα και τις πιπεριές για περίπου 15 λεπτά ανακατεύοντας συχνά. Προσθέτουμε το κρέας, κομμένο σε μικρά κομμάτια ή ξεψαχνισμένο και την ντομάτα, καρυκεύουμεΠροσθέτω στο φαγητό υλικά, κυρίως μπαχαρικά ή αρωματικά, για να δώσω πιο πικάντικη γεύση. με τη ρίγανη, το αλάτι και το πιπέρι. Σοτάρουμε όλα μαζί για 5 λεπτά μαζί με τα λαχανικά.
  3. ΣβήνουμεΣταματάω το σοτάρισμα, μαγείρεμα ή τσιγάρισμα ρίχνωντας στο φαγητό κρασί, ζωμό ή άλλο υγρό. με κρασί και προσθέτουμε το ζωμόΥγρό στο οποίο έχουμε βράσει διάφορα υλικά κατά περίπτωση και το οποίο το χρησιμοποιούμε για να δώσουμε περισσότερη γεύση και άρωμα στα φαγητά.. Μόλις πάρει βράσηΜαγείρεμα σε υγρό που βρίσκεται πάνω από 100 °C. το φαγητό, χαμηλώνουμε την θερμοκρασία και σιγοψήνουμε μέχρι να μελώσει η σάλτσα μας.
  4. Βράζουμε τις πατάτες για 15 λεπτά. Ζεσταίνουμε το γάλα και λιώνουμε τις πατάτες. Ανακατεύουμε καλά με τις πατάτες με το γάλα ώστε να γίνει ο πουρέςΒρασμένη και πολτοποιημένη τροφή, περασμένη από μηχανή του πουρέ ή από τρυπητό. μας απαλός. Προσθέτουμε το 1 φλιτζάνι γραβιέρα, μοσχοκάρυδο και τις 3 κ.σ. βούτυρο. Ανακατεύουμε.
  5. Βάζουμε σε πυρέξ 33 εκ. το μείγμα με το κρέας και τα λαχανικά. Απλώνουμε από πάνω τον πουρέ. ΠασπαλίζουμεΡίχνω ελαφρά σε γλυκό ή φαγητό αλεύρι, ζάχαρη, ζάχαρη άχνη, κανέλα κ.ά. με την υπόλοιπη γραβιέρα και με μικρά κομματάκια βούτυρο (από το 1 κ.σ. που κρατήσαμε). Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 200 °C για περίπου 45 λεπτά.

Αυτό το ήξερες

Το αρνίσιο και κατσικίσιο κρέας κρατούν μια πολύ σημαντική θέση στο ελληνικό τραπέζι, αν και το μοσχαρίσιο υπερισχύει σε κατανάλωση. Το αρνίσιο κρέας είναι πλούσιο σε βιταμίνες Β3-Β6-Β12, ψευδάργυρο...
Πολλοί θεωρούν ότι το αρνίσιο και το κατσικίσιο κρέας έχουν πολλά λιπαρά. Και όμως, μια μερίδα 100γρ. από το αρνίσιο μπούτι, χωρίς λίπος μας φορτώνει μόνο με 190 θερμίδες. Το λίπος συγκεντρώνεται...

Tips - Μην ξεχνάς ότι...

Φτιάξτε αυτή τη συνταγή και στην περίπτωση που σας έχει περισσέψει αρνί ή κατσίκι.

Σχόλια

Νέο σχόλιο

Εμφανίσεις συνταγής: 2338 Εμφανίσεις σήμερα: 0