Πικάντικες μελιτζάνες με κιμά, λιαστή ντομάτα και τυριά

short url (for easy share)

Μέσος όρος: 4 (3 ψήφοι)

 

Υλικά συνταγής

  • 4 μελιτζάνες κομμένες σε ροδέλες
  • 400γρ. κιμάς μοσχαρίσιος
  • 1 ντομάτα φρέσκια ψιλοκομμένη
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένα
  • 6 λιαστές ντομάτες κομμένες στη μέση
  • ½ ματσάκι μαϊντανός ψιλοκομμένος (μόνο τα φύλλα)
  • ½ φλιτζ. ελαιόλαδο
  • 1 φλιτζ. κεφαλοτύριΤο κεφαλοτύρι παρασκευάζεται από πρόβειο ή κατσικίσιο γάλα ή μίγμα αυτών. Θεωρείται το παλαιότερο σκληρό τυρί στην Ελλάδα. τριμμένο
  • 1 φλιτζ. γλυκιά γραβιέρα τριμμένη
  • ¼ κ.γ. κανέλα
  • ¼ κ.γ. μοσχοκάρυδο
  • ½ κ.γ. ζάχαρη
  • 1 κ.γ. πάπρικα γλυκιά
  • αλάτι
  • πιπέρι
cookon
Ποσότητα: 6 άτομα

Διαδικασία συνταγής

  1. Κόβουμε τις μελιτζάνες σε φέτες και τις βυθίζουμε σε νερό με αλάτι και λεμόνι για μισή ώρα να ξεπικρίσουν. Σε αντικολλητικό τηγάνι σοτάρουμεΤηγανίζω ελαφρά σε λίγο λίπος, λαχανικά ή κρέας, έως ότου πάρουν ένα ελαφρύ χρυσαφί χρώμα ομοιόμορφα. στο μισό ελαιόλαδο το κρεμμύδι και μόλις γυαλίσει προσθέτουμε τον κιμά. Τον ανακατεύουμε διαρκώς μέχρι να τον “σπάσουμε” και να πάρει χρώμα. Προσθέτουμε τη ντομάτα, αλάτι, πιπέρι, κανέλα, μοσχοκάρυδο, ζάχαρη, την γλυκιά πάπρικα και μισό ποτήρι νερό. ΣιγοβράζουμεΒράσιμο σχεδόν στο σημείο του βρασμού, έτσι ώστε να τρεμουλιάζει σταθερά το υγρό έχουμε στην κατσαρόλα. μέχρι να μείνει με το λάδι του. Στο τέλος, προσθέτουμε τις λιαστές ντομάτες.
  2. Απλώνουμε τις μελιτζάνες σε ταψί, καρυκεύουμεΠροσθέτω στο φαγητό υλικά, κυρίως μπαχαρικά ή αρωματικά, για να δώσω πιο πικάντικη γεύση. με αλάτι και πιπέρι και τις λαδώνουμε ελαφρά με ένα πινελάκι. Ψήνουμε στο γκριλ μέχρι να μαλακώσουν. Στρώνουμε σε πυρέξ τις μελιτζάνες προσθέτουμε από πάνω τον κιμά και καλύπτουμε με τα τυριά.
  3. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200οC μέχρι να λιώσουν τα τυριά. ΠασπαλίζουμεΡίχνω ελαφρά, σε γλυκό ή φαγητό, αλεύρι, ζάχαρη, ζάχαρη άχνη, κανέλα κ.ά. με λίγη πάπρικα προαιρετικά.

Αυτό το ήξερες

Οι λιαστές ντομάτες είναι πλούσια πηγή σιδήρου και είναι το παραδοσιακό μέσο για να γευόμαστε, όλη τη χρονιά, το αγαπημένο μας καλοκαιρινό λαχανικό.
Η Ελλάδα έχει κατοχυρώσει 20 τυριά ως ΠΟΠ (Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης) και αυτά είναι η Φέτα, που στην χώρα μας τη χρησιμοποιούμε για να συνοδεύσουμε σχεδόν όλα τα φαγητά. Ο μπάτζος,...

Σχόλια

Νέο σχόλιο

Εμφανίσεις συνταγής: 3715 Εμφανίσεις σήμερα: 11