Παντζάρια σαλάτα

short url (for easy share)

Μέσος όρος: 4 (1 vote)

 

Υλικά συνταγής

  • 2 κιλά παντζάρια
  • νερό (να σκεπαστούν τα παντζάρια)
  • αλάτι
  • 1 ποτήρι νερό (για τη συντήρηση)
  • 1 ποτήρι ξύδι
  • 2 κ.σ. ζάχαρη
cookon
Δυσκολία: εύκολες
Ποσότητα: 4 βάζα

Διαδικασία συνταγής

  1. Πλένουμε τα παντζάρια, κόβουμε το κοτσάνι κοντά στη ρίζα και το πετάμε. Κρατάμε τα κλαδιά, τα φύλλα και το βολβό και το υπόλοιπο το πετάμε.
  2. Βάζουμε σε κρύο νερό το βολβό, τα κλαδιά και αλάτι και τα βράζουμεΜαγείρεμα σε υγρό που βρίσκεται πάνω από 100 °C.. 20 λεπτά περίπου από την ώρα που πήραν βράση τα παντζάρια προσθέτουμε τα φύλλα και συνεχίζουμε το βράσιμο για 15-20 λεπτά και αφαιρούμε τα φύλλα.
  3. Βγάζουμε τους βολβούς και τα κλαδιά, τα αφήνουμε λίγο να κρυώσουν και ξεφλουδίζουμε τους βολβούς. Κόβουμε τους βολβούς σε κύβους, σε ροδέλες ή όπως τις ντομάτες στη χωριάτικη σαλάτα. Επίσης, κόβουμε τα κλαδάκια σε μπαστουνάκια.
  4. Σε κατσαρόλα βάζουμε το νερό, το ξύδι και τη ζάχαρη. Μόλις πάρουν βράση προσθέτουμε τα παντζάρια και βράζουμε για 2-3 λεπτά.
  5. Αποστειρώνουμε τα βάζα μας.
  6. Αποσύρουμε από τη φωτιά τα παντζάρια και μόλις κρυώσουν τα βάζουμε σε βάζo μαζί με το ζουμί τους και τα κλείνουμε αεροστεγώς. Έτσι διατηρούνται για μήνες. Από τη στιγμή που θα τα ανοίξουμε θα πρέπει να τα διατηρήσουμε στο ψυγείο.
  7. Σερβίρουμε με ελαιόλαδο. Προαιρετικά, μπορούμε να προσθέσουμε λίγο σκόρδο.

Αυτό το ήξερες

Υπάρχουν δύο τρόποι για να αποστειρώσουμε τα βάζα μας: 1) Τα βάζουμε σε κατσαρόλα με νερό να τα σκεπάζει και τα βράζουμε για 20 λεπτά. Τα αφαιρούμε με μασιά ή γάντια και τα αφήνουμε  ανάποδα να...
Τα παντζάρια συμβάλλουν στην καλή λειτουργία της καρδιάς και στη σωστή ρύθμιση χοληστερίνης και της αρτηριακής πίεσης. Είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά και ενισχύουν την αντοχή.

Σχόλια

Νέο σχόλιο

Εμφανίσεις συνταγής: 19774 Εμφανίσεις σήμερα: 5