Μουσακάς με αγκινάρες

short url (for easy share)

No votes yet

 

Υλικά συνταγής

  • 8-10 κεφάλια αγκινάρας φρέσκα ή κατεψυγμένα
  • 1 κιλό κιμάς μοσχαρίσιος
  • 4 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 σκελίδα σκόρδο λιωμένη
  • ½ φλιτζ. μαϊντανός ψιλοκομμένα φύλλα
  • 6 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 2 κ.σ. φρυγανιά τριμμένη
  • 1 ντομάτα κομμένη κονκασέ1)Τρόπος κοπής λαχανικών, ψιλοκομμένα σε κύβους. 2) Το αποφλοιωμένο ντοματάκι ψιλοκομμένο κατά αυτόν τον τρόπο κοπής, το οποίο κυκλοφορεί ευρέως στο εμπόριο.
  • 1 καρότο τριμμένο
  • ½ φλιτζ. κρασί λευκό
  • 1 λεμόνι (ο χυμός του)
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • 1½ δόσεις σάλτσα μορνέι
  • 1 κ.σ. βούτυρο
cooklila
Ποσότητα: 8-10 άτομα

Διαδικασία συνταγής

  1. Ετοιμάζουμε σε κατσαρόλα τον κιμά. ΣοτάρουμεΤηγανίζω ελαφρά σε λίγο λίπος, λαχανικά ή κρέας, έως ότου πάρουν ένα ελαφρύ χρυσαφί χρώμα ομοιόμορφα. στο ελαιόλαδο το κρεμμύδι (φρέσκο και ξερό) και το σκόρδο μέχρι να γυαλίσουν, όχι να πάρουν χρώμα και προσθέτουμε τον κιμά. Σοτάρουμε μέχρι να πάρει ελαφρύ χρώμα, για περίπου 10 λεπτά. Προσθέτουμε την ντομάτα, το καρότο, αλάτι και πιπέρι. Αφού πάρει χρώμα σβήνουμεΣταματάω το σοτάρισμα, μαγείρεμα ή τσιγάρισμα ρίχνωντας στο φαγητό κρασί, ζωμό ή άλλο υγρό. με το κρασί και χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στο μέτριο και σιγοβράζουμεΒράσιμο σχεδόν στο σημείο του βρασμού, έτσι ώστε να τρεμουλιάζει σταθερά το υγρό έχουμε στην κατσαρόλα. για 25 λεπτά. Κατεβάζουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το μαϊντανό και τη φρυγανιάΞεραμένες φέτες ψωμιού..
  2. Παράλληλα πλένουμε και καθαρίζουμε τις αγκινάρες και τις βάζουμε σε αλατισμένο νερό με το χυμό λεμονιού. Τις αφήνουμε τουλάχιστον 20 λεπτά.
  3. Στραγγίζουμε τις αγκινάρες και τις κόβουμε σε λεπτές φέτες (1- 1½ εκατοστό). Βουτυρώνουμε το ταψί και απλώνουμε τις μισές αγκινάρες. Μοιράζουμε από πάνω τον κιμά από πάνω ξανά αγκινάρες και τέλος απλώνουμε τον υπόλοιπο κιμά.
  4. Ετοιμάζουμε τη σάλτσα μορνέι. Απλώνουμε τη σάλτσα μορνέι στο ταψί και ρίχνουμε από πάνω μικρά κομματάκια βούτυρο. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180οC μέχρι να ροδίσειΨήνω σε δυνατό φούρνο ή σοτάρω σε λιπαρή ουσία ένα υλικό μέχρι να πάρει χρώμα ροδοκόκκινο. από πάνω ο μουσακάς. Περίπου 30 λεπτά.
  5. Αφήνουμε το φαγητό να κρυώσει λίγο πριν το κόψουμε και σερβίρουμε.

Αυτό το ήξερες

Η αγκινάρα περιέχει βιταμίνες Α, C και βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Είναι πλούσια σε φώσφορο, ασβέστειο και φυτικές ίνες. Θεωρείται πως κάνει καλό στην υγεία και συγκεκριμένα πως ωφελεί τα νεφρά...
Για να μην μαυρίσουν οι αγκινάρες κατά την προετοιμασία του φαγητού τις βυθίζουμε σε νερό με χυμό λεμονιού και λίγο αλεύρι. Τις αφήνουμε εκεί μέχρι να αρχίσουμε το μαγείρεμα.

Σχόλια

Νέο σχόλιο

CAPTCHA
This question is for testing whether you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Εμφανίσεις συνταγής: 2091 Εμφανίσεις σήμερα: 0