Λαχανοντολμάδες με σάλτσα ντομάτας

short url (for easy share)

Μέσος όρος: 4.8 (5 ψήφοι)

 

Υλικά συνταγής

για τη γέμιση

  • 1 μεγάλο λάχανο
  • 1 κιλό κιμάς (800γρ. μοσχάρι και 200γρ. χοιρινό).
  • 2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • 1 φλιτζ. ρύζι
  • 1 μικρή ντομάτα στον ρεντέ
  • ½ ματσάκι μαϊντανός ψιλοκομμένος
  • 1 κ.γ. καπνιστή πάπρικα
  • 1 φλιτζ. ελαιόλαδο
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • 1 κ.σ. χοντρό αλάτι

για τη σάλτσα

  • 500γρ. σάλτσα ντομάτας (φρέσκια ή εμπορίου)
  • 1 κ.σ. πάπρικα γλυκιά
  • 1 καυτερή πιπεριά (τσούσκα) προαιρετικά

Διαδικασία συνταγής

  1. Κόβουμε το κοτσάνι από το λάχανο. Βράζουμε σε μια κατσαρόλα νερό όπου έχουμε ρίξει χοντρό αλάτι. Ρίχνουμε το λάχανο και το αφήνουμε να βράσειΜαγείρεμα σε υγρό που βρίσκεται πάνω από 100 °C. για 5 λεπτά, αποσύρουμε από την φωτιά αλλά το αφήνουμε στο καυτό νερό για ακόμη 15-20 λεπτά ώστε να μαλακώσουν τα φύλλα. Εναλλακτικά κόβουμε το λάχανο στη μέση και κόβουμε το κοτσάνι μέχρι βαθιά μέσα. Το βράζουμε για 10 λεπτά από την ώρα που θα πάρει βράση και το γυρνάμε από την άλλη πλευρά. Το βράζουμε άλλα 5 λεπτά.
  2. Σε ένα τηγάνι, βάζουμε το μισό ελαιόλαδο και σοτάρουμεΤηγανίζω ελαφρά σε λίγο λίπος, λαχανικά ή κρέας, έως ότου πάρουν ένα ελαφρύ χρυσαφί χρώμα ομοιόμορφα. το κρεμμύδι μέχρι να γυαλίσει. Προσθέτουμε την καπνιστή πάπρικα και την ντομάτα.
  3. Όταν κρυώσει το μείγμα το ανακατεύουμε με τον κιμά, το ρύζι, το μαϊντανό και προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι.
  4. Χωρίζουμε τα φύλλα από το λάχανο αφού κόψουμε τα σκληρά μέρη. Αν τα φύλλα είναι μεγάλα τα χωρίζουμε στην μέση. Βάζουμε σε κάθε ένα από τα φύλλα μια κουταλιά γέμιση και το τυλίγουμε χαλαρά σε ρολόΤυλιγμένες φέτες κρέατος ή ζύμης με διάφορες γεμίσεις..
  5. Στη βάση της κατσαρόλας βάζουμε το ελαιόλαδο, τα κοτσάνια και κάποια κομμάτια από τα φύλλα που δεν θα χρησιμοποιήσουμε.
  6. Τοποθετούμε τα ρολά (σαρμάδες) σε σειρές σε μια κατσαρόλα Τους βάζουμε κολλητά. Μόλις ετοιμάσουμε μια σειρά ρίχνουμε λίγη από την σάλτσα ντομάτας, λίγη από την γλυκιά πάπρικα και συνεχίζουμε το ίδιο με τις υπόλοιπες σειρές. Τη δεύτερη στρώση ντολμάδες τη βάζουμε σταυρωτά με τους κάτω για να μην έχουν φόβο να διαλυθούν.
  7. Ρίχνουμε από πάνω νερό ή ζωμόΥγρό στο οποίο έχουμε βράσει διάφορα υλικά κατά περίπτωση και το οποίο το χρησιμοποιούμε για να δώσουμε περισσότερη γεύση και άρωμα στα φαγητά. από κόκκαλα μοσχαρίσια και επιπλέον λίγο λάδι. Τα υγρά πρέπει ίσα-ίσα να σκεπάζουν τους λαχανοντολμάδες. Σκεπάζουμε με πιάτο και ψήνουμε σε μέτρια έως χαμηλή φωτιά για μιάμιση ώρα (ή λιγότερο αν χρησιμοποιούμε χύτρα).
  8. Αν θέλουμε μπορούμε να δέσουμεΚάνω εναν ζωμό, σάλτσα, σούπα πιο πηχτό, είτε προσθέτοντας αλεύρι ή κορνφλάουρ διαλυμένο σε νερό είτε προσθέτοντας αυγά, κρέμα γάλακτος ή βούτυρο. τη σάλτσα με 2 κουταλιές κορνφλάουρ.

Αυτό το ήξερες

Το λάχανο είναι πηγή βιταμινών Α, Κ & C, μαγνήσιου, μαγγάνιου, κάλιου, φολικού οξέως, φώσφορου, θείου, και ιωδίου. Συνιστάται σε άτομα που πάσχουν από αυπνία και μελαγχολία. Έρευνες έχουν δείξει...
Οι ντομάτες είναι πλούσιες σε λυκοπένιο, γνωστό αντιοξειδωτικό με αντικαρκινική δράση. Επιπλέον περιέχουν βιταμίνη C, βιταμίνη E και βιταμίνες του συμπλέγματος B, φολικό οξύ και φλαβονοειδείς ουσίες...
Η πάπρικα είναι ο στενός συγγενής του τσίλι και του πιπεριού από λαχανικά. Υπάρχουν περί τους 30 τύπους πάπρικας γλυκές και καυτερές. Οι πάπρικες αποξηραίνονται κι αλέθονται. Η πιο γνωστή είναι η...

Σχόλια

Νέο σχόλιο

Εμφανίσεις συνταγής: 5183 Εμφανίσεις σήμερα: 0