Λαχανοντολμάδες με γέμιση κοτόπουλου και γαρίδας

short url (for easy share)

No votes yet

 

Υλικά συνταγής

για τους λαχανοντολμάδες

  • 1 λάχανο μέτριου μεγέθους
  • 200γρ. φιλέτο κοτόπουλου ψιλοκομμένο ή κιμά κοτόπουλου
  • 200γρ. γαρίδες καθαρισμένες
  • 500γρ. ρύζι μπασμάτι
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 σκελίδα σκόρδο λιωμένη
  • ½ κ.γ. σαφράν
  • ½ κ.γ. κάρυ
  • ½ φλιτζ. ελαιόλαδο
  • 1 ποτήρι λευκό κρασί
  • αλάτι
  • πιπέρι

για τη σάλτσα

  • 1 κ.σ. γεμάτη βούτυρο
  • 2 κ.σ. αλεύρι
  • 300ml κρέμα γάλακτος
  • 2 λεμόνια (ο χυμός και το ξύσμαΤο εξωτερικό μέρος της φλούδας των εσπεριδοειδών το οποίο χρησιμοποιούμε για να αρωματίσουμε γλυκά ή φαγητά. Με τρίφτη στο ψιλό σημείο ξύνουμε το φρούτο (π.χ. πορτοκάλι) και παίρνουμε το ξύσμα του. τους)
  • 1 κ.γ. λουίζα αποξηραμένη
  • αλάτι και πιπέρι
cookon
Δυσκολία: δύσκολες
Ποσότητα: 6 άτομα

Διαδικασία συνταγής

  1. Κόβουμε το λάχανο στη μέση και αφαιρούμε το κοτσάνι. Το ξεπλένουμε με νερό και ξύδι.
  2. Βάζουμε σε κατσαρόλα νερό και αλάτι και μόλις πάρει βράσηΜαγείρεμα σε υγρό που βρίσκεται πάνω από 100 °C. το νερό προσθέτουμε το λάχανο και το βράζουμε για 15 λεπτά. Κρατάμε το νερό.
  3. Παράλληλα σε 1 λίτρο νερό βράζουμε τις γαρίδες για 10 λεπτά. Κρατάμε το νερό. Σε τηγάνι σοτάρουμεΤηγανίζω ελαφρά σε λίγο λίπος, λαχανικά ή κρέας, έως ότου πάρουν ένα ελαφρύ χρυσαφί χρώμα ομοιόμορφα. στο ελαιόλαδο το κρεμμύδι και το σκόρδο και προσθέτουμε το κοτόπουλο και τις γαρίδες. Μόλις πάρει χρώμα το κοτόπουλο προσθέτουμε το ρύζι και σοτάρουμε μέχρι να γυαλίσει.
  4. ΣβήνουμεΣταματάω το σοτάρισμα, μαγείρεμα ή τσιγάρισμα ρίχνωντας στο φαγητό κρασί, ζωμό ή άλλο υγρό. με κρασί και προσθέτουμε το σαφράνΟι ανθήρες του φυτού κρόκος. Ακριβό, αλλά πολύ εκλεκτό μπαχαρικό. Εχει στιφή, πικάντικη γεύση και χρωματίζει τα φαγητά κίτρινα. και το κάρυ. Αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε το νερό από τις γαρίδες. Αφήνουμε σε μέτρια θερμοκρασία μέχρι να απορροφήσει το ρύζι το ζωμόΥγρό στο οποίο έχουμε βράσει διάφορα υλικά κατά περίπτωση και το οποίο το χρησιμοποιούμε για να δώσουμε περισσότερη γεύση και άρωμα στα φαγητά..
  5. Αφήνουμε λίγο τη γέμιση να κρυώσει.
  6. Χωρίζουμε τα φύλλα από το λάχανο και τυλίγουμε τους λαχανοντολμάδες γεμίζοντας κάθε φύλλο με 1 κουταλιά γέμιση. Τοποθετούμε στο πάτο κατσαρόλας λίγο ελαιόλαδο και τα κοτσάνια από τα φύλλα που δεν χρησιμοποιούμε. Στρώνουμε τους λαχανοντολμάδες κοντά τον ένα με τον άλλο και τους καλύπτουμε με ένα πιάτο ανάποδα. Προσθέτουμε ζουμί από το λάχανο που βράσαμε τόσο όσο σχεδόν να καλύπτει τους λαχανοντολμάδες. Αλατοπιπερώνουμε. Βράζουμε για 15 λεπτά.
  7. Σε άλλη κατσαρόλα σοτάρουμε στο βούτυρο το αλεύρι και μόλις ομογενοποιηθούν προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος και τα υπόλοιπα υλικά για τη σάλτσα. Αφήνουμε να δέσειΚάνω εναν ζωμό, σάλτσα, σούπα πιο πηχτό, είτε προσθέτοντας αλεύρι ή κορνφλάουρ διαλυμένο σε νερό είτε προσθέτοντας αυγά, κρέμα γάλακτος ή βούτυρο. και σερβίρουμε τους λαχανοντολμάδες με τη σάλτσα.

Αυτό το ήξερες

Για την αποφυγή σαλμονέλας κατά την αγορά κοτόπουλου: Ελέγξτε προσεκτικά την ημερομηνία λήξης της συσκευασίας. Πιάστε την συσκευασία ώστε να διαπιστώσετε ότι το περιεχόμενο διατηρείται ψυχρό. Αφού...
Οι γαρίδες αποτελούν πηγή πρωτεΐνης, καθώς 100γρ. τους καλύπτουν το 47% της ημερήσιας ανάγκης ενός ανθρώπου, ενώ μας δίνουν μόνο πολυακόρεστα λιπαρά Ω3 & Ω6. Επιπλέον, οι γαρίδες είναι πλούσιες...

Σχόλια

Νέο σχόλιο

Εμφανίσεις συνταγής: 2459 Εμφανίσεις σήμερα: 6