Κοτόπουλο στη γάστρα με πατάτες και καρότα

short url (for easy share)

No votes yet

 

Υλικά συνταγής

  • 1 κοτόπουλο ολόκληρο
  • 7-8 μέτριες πατάτες
  • 4-5 καρότα
  • 1 κ.σ. βούτυρο
  • ελαιόλαδο
  • 1 λεμόνι (ο χυμός του)
  • 1 πορτοκάλι (ο χυμός του)
  • 1 κ.γ. μουστάρδα (ντιζόν κατά προτίμηση)
  • ½ κ.γ. θυμάρι αποξηραμένο ή φρέσκο
  • 1 κ.γ. μίγμα μπαχαρικών για κοτόπουλο
  • αλάτι
  • πιπέρι
cooklathina
Δυσκολία: εύκολες
Ποσότητα: 4-6 άτομα

Διαδικασία συνταγής

  1. Καθαρίζουμε τις πατάτες και τα καρότα. Κόβουμε τις πατάτες κυδωνάτες και τα καρότα σε μπαστουνάκια. Τα τοποθετούμε στην γάστρα και προσθέτουμε μισό φλιτζάνι νερό.
  2. Βάζουμε στη μέση της γάστρας το κοτόπουλο, πάνω από τα λαχανικά. Μπήγουμε το βούτυρο στο κοτόπουλο, ανάμεσα στο στήθος και την πέτσα του, για να παραμείνει ζουμερό.
  3. Φτιάχνουμε τη μαρινάδα. Σε μπολ αναμιγνύουμε το ελαιόλαδο, το χυμό από το λεμόνι και το πορτοκάλι, τη μουστάρδα, το θυμάριΑρωματικό φυτό με ισχυρό άρωμα. Το θυμάρι ταιριάζει τόσο με κρέατα όσο και με λαχανικά., το μίγμα μπαχαρικών για κοτόπουλο, αλάτι και πιπέρι. Περιχύνουμε με το μίγμα το κοτόπουλο και τα λαχανικά.
  4. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180-200 βαθμούς για 1 ½ ώρα με κλειστό καπάκι. Μετά το πέρας της μιάμισης ώρας, ανοίγουμε το καπάκι και ψήνουμε για 15 λεπτά, μέχρι να γίνει τραγανή η πέτσα του κοτόπουλου και στη συνέχεια το αφαιρούμε από τη γάστρα.
  5. Συνεχίζουμε το ψήσιμο των λαχανικών για 15 λεπτά, αφού αφαιρέσουμε τα περισσότερα υγρά από τη γάστρα και τα τοποθετήσουμε σε ένα μπολ. Με αυτά θα φτιάξουμε μια πηχτή σως για το φαγητό.
  6. Προσθέτουμε στα υγρά μία κουταλιά μουστάρδα και χτυπάμε με ραβδομπλέντερ. Η σως θα γίνει πηχτή και θα περιέχει όλη τη νοστιμιά του κρέατος, των λαχανικών και της μαρινάδας.
  7. Σερβίρουμε ζεστό.

Αυτό το ήξερες

Το κοτόπουλο περιέχει βιταμίνη B3, B12 που βοηθούν στον μεταβολισμό των υδατανθράκων και των λιπών.
Το καρότο θεωρείται ότι κάνει πολύ καλό στην όραση, γεγονός που επιβεβαιώνει και η επιστημονική κοινότητα, ενώ έρευνες έχουν αποδείξει ότι βοηθά τον οργανισμό να απορροφά ευκολότερα το ασβέστιο.
Τα καρότα παρέχουν στον οργανισμό μας ικανοποιητικές ποσότητες σιδήρου, μαγγανίου, καλίου, χαλκού  καθώς επίσης και βιταμινών Κ, C και Β6.
Για την αποφυγή σαλμονέλας κατά την αγορά κοτόπουλου: Ελέγξτε προσεκτικά την ημερομηνία λήξης της συσκευασίας. Πιάστε την συσκευασία ώστε να διαπιστώσετε ότι το περιεχόμενο διατηρείται ψυχρό. Αφού...
Για την αποφυγή σαλμονέλας κατά την αποθήκευση: Αποθηκεύσετε τα πουλερικά σας στο πιο ψυχρό μέρος του ψυγείου σας κάτω από τους 5 βαθμούς Κελσίου. Φροντίστε ώστε τα πουλερικά σας να φυλάγονται...
Για να μη μας στεγνώσει το κοτόπουλο την ώρα του ψησίματος, το αλείφουμε κατά διαστήματα με ελαιόλαδο ή βουτυρο.
Το κοτόπουλο έχει ψηθεί όταν το κρέας από το μπούτι ξεκολλάει από τα οστά εύκολα και οι χυμοί που τρέχουν είναι καθαροί.

Σχόλια

Νέο σχόλιο

Εμφανίσεις συνταγής: 2006 Εμφανίσεις σήμερα: 0