Καλαμάρια γεμιστά με φέτα

short url (for easy share)

Μέσος όρος: 5 (2 ψήφοι)

 

Υλικά συνταγής

  • 1 κιλό καλαμάρια φρέσκα ή κατεψυγμένα, καθαρισμένα
  • 250γρ. φέτα χοντροτριμμένη
  • 100γρ. κεφαλοτύρι τριμμένο
  • 2 μέτριες ντομάτες, καθαρισμένες από φλούδες κονκασέ1)Τρόπος κοπής λαχανικών, ψιλοκομμένα σε κύβους. 2) Το αποφλοιωμένο ντοματάκι ψιλοκομμένο κατά αυτόν τον τρόπο κοπής, το οποίο κυκλοφορεί ευρέως στο εμπόριο. κομμένες
  • 2 πιπεριές κέρατο, κομμένες σε κυβάκια
  • 1 πιπεριά κόκκινη, κομμένη σε κυβάκια
  • 1 κ.σ. ρίγανη
  • ⅓ φλιτζ. ελαιόλαδο
  • 1 λεμόνι (ο χυμός του)
  • 1 σκελίδα σκόρδο λιωμένη
  • 1 μικρό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • αλάτι
  • πιπέρι

για τη σάλτσα:

  • ½ λεμόνι (ο χυμός του)
  • 3 κ.σ. ελαιόλαδο
cookon
Ποσότητα: 4-6 άτομα

Διαδικασία συνταγής

  1. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200°C. Πλένουμε καλά τα καλαμάρια και τα στραγγίζουμε. Κόβουμε τα πλοκάμια και τα βάζουμε σε μια κατσαρόλα με νερό, ίσα-ίσα να τα καλύπτει και τα βράζουμεΜαγείρεμα σε υγρό που βρίσκεται πάνω από 100 °C. για 2-3 λεπτά. Τα στραγγίζουμε και τα ψιλοκόβουμε.
  2. Ζεσταίνουμε ένα μεγάλο τηγάνι σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμεΤηγανίζω ελαφρά σε λίγο λίπος, λαχανικά ή κρέας, έως ότου πάρουν ένα ελαφρύ χρυσαφί χρώμα ομοιόμορφα. στο μισό ελαιόλαδο το σκόρδο και το κρεμμύδι μέχρι να γυαλίσουν. Προσθέτουμε στο τηγάνι τις πιπεριές και τις σοτάρουμε για 2-3 λεπτά, μέχρι να ροδίσουνΨήνω σε δυνατό φούρνο ή σοτάρω σε λιπαρή ουσία ένα υλικό, μέχρι να πάρει χρώμα ροδοκόκκινο.. Με τρυπητή κουτάλα τις παίρνουμε και τις ρίχνουμε σε ένα μεγάλο μπολ.
  3. Προσθέτουμε στο τηγάνι το υπόλοιπο ελαιόλαδο και μόλις κάψει, ρίχνουμε τις ντομάτες και τις σοτάρουμε για περίπου 5 λεπτά ώστε να τηγανιστούνΤο απλό τηγάνισμα σημαίνει ότι μαγειρεύω κάτι σε ρηχό τηγάνι, με λίγο λίπος. Το βαθύ τηγάνισμα σημαίνει ότι τα τρόφιμα βυθίζονται στο λάδι. Τηγάνισμα σε γουόκ, είναι η τεχνική τηγανίσματος των Κινέζων, όπου τα τρόφιμα είναι πολύ λεπτά κομμένα και τηγανίζονται σε λίγο καυτό λάδ, ενώ ανακατεύονται διαρκώς., χωρίς να βράσουν. Με τρυπητή κουτάλα τις βγάζουμε από το τηγάνι και τις βάζουμε στο μπολ με τις πιπεριές. Προσθέτουμε και τα πλοκάμια.
  4. Όταν κρυώσει το μείγμα στο μπολ, αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε. Αδειάζουμε το μείγμα σε ένα σουρωτήρι στερεωμένο σε ένα βαθύ πιάτο, ώστε να κρατήσουμε τα ζουμιά που θα βγάλει. Μετά από λίγα λεπτά, αδειάζουμε το μείγμα πάλι στο μπολ και προσθέτουμε το κεφαλοτύριΤο κεφαλοτύρι παρασκευάζεται από πρόβειο ή κατσικίσιο γάλα ή μίγμα αυτών. Θεωρείται το παλαιότερο σκληρό τυρί στην Ελλάδα., τη φέταΠΟΠ τυρί της Ελλάδας. Τυρί που διατηρείται σε άλμη. Έχει ελαφρά, υπόξινη και αλμυρή γεύση. Παρασκευάζεται από πρόβειο γάλα ή από αιγοπρόβειο. Μπορούμε να την βρούμε από σκληρή έως και πολύ μαλακή μορφή., τη ρίγανη, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και ανακατεύουμε ελαφρώς. Γεμίζουμε τα καλαμάρια με το μείγμα και κλείνουμε το άνοιγμα στερεώνοντάς το με μια οδοντογλυφίδα.
  5. Βάζουμε τα καλαμάρια σε ένα ταψάκι, τα λαδώνουμε (με το λάδι για τη σάλτσα) καλά και τα ψήνουμε για περίπου 20 λεπτά, γυρίζοντάς τα στο ενδιάμεσο και από την άλλη πλευρά.
  6. Όταν είναι έτοιμα, τα βγάζουμε από το φούρνο και περιχύνουμε με το ζουμί που κρατήσαμε και το χυμό λεμονιού. Σερβίρουμε.

Αυτό το ήξερες

Τα καλαμαράκια αποτελούν πηγή βιταμινών του συμπλέγματος Β και Ω3 λιπαρών οξέων. Είναι πλούσια σε χαλκό, φώσφορο, ιώδιο, μαγνήσιο και σίδηρο. Επίσης, η υψηλή κατανάλωση θαλασσινών θεωρείται πως...
Η Ελλάδα έχει κατοχυρώσει 20 τυριά ως ΠΟΠ (Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης) και αυτά είναι η Φέτα, που στην χώρα μας τη χρησιμοποιούμε για να συνοδεύσουμε σχεδόν όλα τα φαγητά. Ο μπάτζος,...

Σχόλια

Νέο σχόλιο

Εμφανίσεις συνταγής: 4516 Εμφανίσεις σήμερα: 3