Μπούτι χοιρινό με κυδώνια και δαμάσκηνα

short url (for easy share)

Μέσος όρος: 4.5 (2 ψήφοι)

 

Υλικά συνταγής

  • 2½ κιλά μπούτι χοιρινό
  • 3 κυδώνια
  • 10 πατάτες
  • 1 φλιτζ. δαμάσκηνα αποξηραμένα
  • 2 πορτοκάλια (ο χυμός)
  • 2 λεμόνια (ο χυμός)
  • 2 ακτινίδια
  • 4 σκελίδες σκόρδο
  • 2 κλαδάκια φρέσκια ρίγανη
  • 2 κλαδάκια δενδρολίβανο
  • 2 κ.σ. μουστάρδα
  • ¾ φλιτζ. ελαιόλαδο
  • αλάτι
  • πιπέρι
cooklila
Ποσότητα: 6 άτομα

Διαδικασία συνταγής

  1. Πολτοποιούμε το ακτινίδιο και αλείφουμε με αυτό το κρέας. Χτυπάμε σε μίξερ το χυμό λεμονιού, πορτοκαλιού, τη μουστάρδα, το πιπέρι και το ελαιόλαδο. ΜαρινάρουμεΗ διαδικασία του μαριναρίσματος. Βάζουμε τα τρόφιμα σε υγρό μείγμα, για να τα κάνουμε πιο τρυφερά και νόστιμα. Στις μαρινάδες χρησιμοποιούνται μεταξύ άλλων αρωματικά λαχανικά και μπαχαρικά. για 3-4 ώρες το κρέας περιχύνοντας το με το μείγμα του μίξερ. Το γυρνάμε ενδιάμεσα 1-2 φορές.
  2. Δεν πετάμε την μαρινάδα, αλλά στραγγίζουμε το μπούτι.
  3. Σε βαθύ τηγάνι σοτάρουμεΤηγανίζω ελαφρά σε λίγο λίπος, λαχανικά ή κρέας, έως ότου πάρουν ένα ελαφρύ χρυσαφί χρώμα ομοιόμορφα. σε λίγο ελαιόλαδο το μπούτι να πάρει χρώμα απ' όλες τις πλευρές. Τοποθετούμε τις πατάτες και τα κυδώνια κομμένα κυδωνάτα σε γάστρα και από πάνω βάζουμε το μπούτι, το δεντρολίβανο, τη ρίγανη, αλάτι και πιπέρι. Περιχύνουμε με την μαρινάδα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180οC για περίπου 2½ ώρες και έπειτα ανοίγουμε τη γάστρα για να ροδίσειΨήνω σε δυνατό φούρνο ή σοτάρω σε λιπαρή ουσία ένα υλικό μέχρι να πάρει χρώμα ροδοκόκκινο. και προσθέτουμε τα δαμάσκηνα, συνεχίζουμε το ψήσιμο για 30 λεπτά.
  4. Πριν το σερβίρισμα αφήνουμε λίγο το κρέας σκεπασμένο για 15 λεπτά περίπου και μετά το σερβίρουμε σε πιατέλα.

Αυτό το ήξερες

Το κυδώνι είναι καρπός του δέντρου κυδωνιά, κατάγεται από την περιοχή του Καυκάσου και είναι συγγενικό με τη μηλιά και την αχλαδιά. Είναι πλούσιο σε βιταμίνη C και τανίνη και ωμό χρησιμοποιείται ως...

Σχόλια

Νέο σχόλιο

Εμφανίσεις συνταγής: 7568 Εμφανίσεις σήμερα: 6