Φακόρυζο με αποξηραμένους βωλίτες Γρεβενών

short url (for easy share)

Μέσος όρος: 5 (1 vote)

 

Υλικά συνταγής

  • 250γρ. φακές
  • 1 φλιτζ. ρύζι μπονέτ
  • 2½ φλιτζ. νερό
  • ½ φλιτζ. ελαιόλαδο
  • 30γρ. μανιτάρια βωλίτες (ή πορτσίνιΜανιτάρια με έντονο άρωμα. Προέρχονται από την Ιταλία και κυκλοφορούν στην Ελλάδα κυρίως αποξηραμένα.) αποξηραμένα
  • 100γρ. μανιτάρια αγάρικα σε φέτες (φρέσκα)
  • 2 σκελίδες σκόρδο λιωμένες
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 πιπεριά κόκκινη κομμένη σε φέτες
  • ½ φλιτζ. μαϊντανός ψιλοκομμένα φύλλα
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • 1 πρέζα κύμινο
  • βινεγκρέτ πορτοκαλιού
cookefi
Δυσκολία: εύκολες
Ποσότητα: 4-6 άτομα

Διαδικασία συνταγής

  1. Μουλιάζουμε σε λίγο χλιαρό νερό (από το νερό που θα χρησιμοποιήσουμε για το ρύζι) τα αποξηραμένα μανιτάρια για τουλάχιστον 15 λεπτα.
  2. Σε κοχλάζων αλατισμένο νερό βράζουμεΜαγείρεμα σε υγρό που βρίσκεται πάνω από 100°C. τις φακές για περίπου 30 λεπτά (ανάλογα με το πόσο βραστερές είναι). Τις σουρώνουμε.
  3. ΣοτάρουμεΤηγανίζω ελαφρά σε λίγο λίπος, λαχανικά ή κρέας, έως ότου πάρουν ένα ελαφρύ χρυσαφί χρώμα ομοιόμορφα. στο ελαιόλαδο το κρεμμύδι, το σκόρδο και προσθέτουμε τα μανιτάρια. Μόλις μαραθούνΜαλακώνουμε λαχανικά (χρησιμοποιείται κυρίως για το κρεμμύδι), μαγειρεύοντάς τα ελαφρά, ώστε να βγάλουν τους χυμούς τους, αλλά να μη τσιγαριστούν και πάρουν  χρώμα. τα μανιτάρια προσθέτουμε το ρύζι. Ανακατεύουμε και μόλις γυαλίσει το ρύζι προσθέτουμε το νερό και τα αποξηραμένα μανιτάρια με το νερό που τα μουλιάζαμε. Μόλις αρχίζει να βράζει το ρύζι, χαμηλώνουμε στο μισό τη φωτιά και μισοσκεπάζουμε την κατσαρόλα.
  4. Όταν έχει μείνει λίγο νερό, αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε το ρύζι να ρουφήξει τα υγρά.
  5. Σε μεγάλο μπολ μεταφέρουμε το ρύζι και προσθέτουμε τις φακές, τον μαϊντανό, την πιπεριά, αλάτι, πιπέρι, κύμινο και τη βινεγκρέτ(Dressing) Σάλτσα που xρησιμοποιούμε στις σαλάτες και γίνεται κυρίως με λάδι και ξύδι.. Ανακατεύουμε καλά και σερβίρουμε.

Αυτό το ήξερες

Οι φακές είναι πλούσιες σε σίδηρο και φυτικές ίνες, οι οποίες βοηθούν στη μείωση της κακής χοληστερίνης. Ακόμα, είναι μια καλή πηγή πρωτεϊνών και λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε μαγνήσιο και...
Το ρύζι είναι πλούσιο σε σύνθετους υδατάνθρακες, οι οποίοι απορροφώνται από τον οργανισμό πιο αργά, προστατεύοντάς τον από την απότομη αύξηση της γλυκόζης στο αίμα. Το ρύζι σε συνδυασμό με τα όσπρια...
Τα όσπρια σε συνδυασμό με τα δημητριακά (φακές, φασόλια, ρεβίθια κ.α. σε συνδυασμό με ρύζι, κινόα, στάρι κ.α.) εκτός από νόστιμα είναι ένα πιάτο με ιδιαίτερη διατροφική αξία. Ο συνδυασμός αυτός δίνει...

Σχόλια

Νέο σχόλιο

Εμφανίσεις συνταγής: 4285 Εμφανίσεις σήμερα: 0