Τσουρέκια

short url (for easy share)

Μέσος όρος: 4.4 (8 ψήφοι)

 

Υλικά συνταγής

για την μαγιά

  • 200γρ. μαγιά (3 πακετάκια)
  • 1½ ποτήρι χλιαρό νερό
  • ½ αλεύρι

για τη ζύμη

  • 3½ κιλά αλεύρι
  • 3 φακελάκια μπέικιν πάουντερΣκόνη που κυκλοφορεί ευρέως στο εμπόριο και βοηθάει στη διόγκωση (να φουσκώσουν) κέικ, τηγανίτες και άλλα γλυκίσματα.
  • 2 φακελάκια κακουλέ σκόνη
  • 2 φακελάκια μαχλέπι σκόνη
  • 600γρ. βούτυρο λιωμένο
  • 1 κιλό ζάχαρη
  • 1 λίτρο γάλα
  • 10 αυγά
  • 2 κρόκοι αυγού για επάλειψη
cookefi
Ποσότητα: 10-12 τσουρέκια

Διαδικασία συνταγής

  1. Ο χώρος στον οποίο θα φτιάξουμε τα τσουρέκια πρέπει να έχει πολύ ζέστη (περίπου 30οC).
  2. Διαλύουμε τη μαγιά στο χλιαρό νερό και προσθέτουμε το αλεύρι να γίνει πολτός. Σκεπάζουμε τον πολτό (παραδοσιακά με πετσέτα κι από πάνω κουβέρτα) και το αφήνουμε σε ζεστό χώρο για μισή ώρα να φουσκώσει.
  3. Κοσκινίζουμε το αλεύρι. Προσθέτουμε στο αλεύρι το μπέικιν, το μαχλέπι και το κακουλέ.
  4. Χτυπάμε τα αυγά με την ζάχαρη, τα βάζουμε σε λεκάνη και προσθέτουμε το αλεύρι σιγά-σιγά και ζυμώνουμε. Προσθέτουμε το γάλα χλιαρό σιγά-σιγά και ζυμώνουμε. Έπειτα προσθέτουμε την μαγιά και ζυμώνουμε καλά. Τέλος προσθέτουμε τμηματικά το βούτυρο λιωμένο και χλιαρό και ζυμώνουμε να το απορροφήσει όλο.
  5. Σκεπάζουμε τη ζύμη μας και την αφήνουμε για περίπου 1 ώρα σε ζεστό χώρο (περίπου 30οC) μέχρι να φουσκώσει.
  6. Αφού φουσκώσει πλάθουμε τη ζύμη σε πλεξούδες. Βάζουμε σε ταψιά λαδόκολλα και βάζουμε τις πλεξούδες μέσα. Τα αφήνουμε, σε ζεστό χώρο για περίπου 30 λεπτά μέχρι να προθερμανθεί ο φούρνος μας στους 180οC.
  7. Αλείφουμε τα τσουρέκια με τον κρόκο του αυγού και τα ψήνουμε για 25 με 30 λεπτά.

Αυτό το ήξερες

Το μαχλέπι είναι υποσυνείδητα συνώνυμο με το τσουρέκι στην ελληνική κουλτούρα. Είναι ένα αρωματικό μπαχαρικό που προέρχεται από τους σπόρους της πετροκερασιάς. Οι χώρες με την μεγαλύτερη παραγωγή...

Σχόλια

Νέο σχόλιο

Εμφανίσεις συνταγής: 7688 Εμφανίσεις σήμερα: 1