Σουφλέ μανιταριών

short url (for easy share)

Μέσος όρος: 4.7 (3 ψήφοι)

 

Υλικά συνταγής

  • 6 αυγά
  • 4 κ.σ. αλεύρι κοσκινισμένο
  • 60γρ. φρέσκο βούτυρο
  • 150γρ. μανιτάρια πορτομπέλο κομμένα σε φέτες
  • 15γρ. πορτσίνι μανιτάρια αποξηραμένα
  • 280-300ml γάλα χλιαρό
  • 1 σκελίδα σκόρδο λιωμένο
  • ½ φλιτζ. άνηθος ψιλοκομμένος
  • 2 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
  • 75γρ. κεφαλοτύριΤο κεφαλοτύρι παρασκευάζεται από πρόβειο ή κατσικίσιο γάλα ή μίγμα αυτών. Θεωρείται το παλαιότερο σκληρό τυρί στην Ελλάδα. τριμμένο
  • αλάτι
  • πιπέρι φρεσκοτριμμένο
cookefi
Ποσότητα: 6-8 άτομα

Διαδικασία συνταγής

  1. ΜουλιάζουμεΜαλάκωμα τροφίμων μέσα σε υγρό. σε 3 κουταλιές από το γάλα τα πορτσίνιΜανιτάρια με έντονο άρωμα. Προέρχονται από την Ιταλία και κυκλοφορούν στην Ελλάδα κυρίως αποξηραμένα. Κυκλοφορούν πλέον και ελληνικά πορτσίνι να μαλακώσουν για περίπου 20 λεπτά. Μετά από 20 λεπτά τα στραγγίζουμε και τα ψιλοκόβουμε.
  2. Σε τηγάνι βάζουμε το ⅓ απο το βούτυρο και τσιγαρίζουμεΣε δυνατή φωτιά, δίνω χρώμα σε κάποιο τρόφιμο, π.χ. τσιγαρίζω το κρεμμύδι. τα κρεμμυδάκια και το σκόρδο. Αμέσως προσθέτουμε τα μανιτάρια (πορτσίνι και πορτομπέλο) τον άνηθο και τα αφήνουμε σε μέτρια φωτιά ανακατεύοντας που και που για 7-8 λεπτά. Αποσύρουμε από τη φωτιά και το κρατάμε στην άκρη.
  3. Σε άλλο τηγάνι βάζουμε το υπόλοιπο βούτυρο και μόλις ζεσταθεί προσθέτουμε σιγά-σιγά το αλεύρι. Ανακατεύουμε συνέχεια μέχρι να διαλυθεί τελείως το αλεύρι χωρίς να κάνει σβόλους. Προσθέτουμε σιγά σιγά το γάλα (250ml) και ανακατεύουμε μέχρι να γίνει κρέμα. Αποσύρουμε το τηγάνι από τη φωτιά και αφήνουμε λίγο την κρέμα να κρυώσει.
  4. Χωρίζουμε τους κρόκους από τα ασπράδια. Χτυπάμε τους κρόκους με 1 κ.σ. νερό και σιγά-σιγά προσθέτουμε την κρέμα από το τηγάνι ανακατεύοντας διαρκώς.
  5. Έπειτα προσθέτουμε τα μανιτάρια, το τριμμένο τυρί, αλάτι, πιπέρι και ανακατεύουμε.
  6. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200οC. Σε άλλο μπολ χτυπάμε τα ασπράδια σε μαρέγκαΧτυπημένα ασπράδια αυγού μαζί με ζάχαρη.. Προσθέτουμε στην μαρέγκα το μείγμα με τα μανιτάρια και ανακατεύουμε απαλά από κάτω προς τα πάνω.
  7. Βουτυρώνουμε ελαφρά ένα σκεύος σουφλέΣτα γαλλικά η λέξη σημαίνει να παραφουσκώσει. Για να κάνουμε σουφλέ πρέπει οπωσδήποτε να χρησιμοποιήσουμε ασπράδι αυγών χτυπημένο σε μαρέγκα. Σουφλέ γίνονται επιδόρπια π.χ. σουφλέ σοκολάτας, αλλά και αλμυρά π.χ. σουφλέ πατάτας. και αν θέλουμε βάζουμε λαδόκολα περιμετρικά ώστε αν φουσκώσει πολύ το σουφλέ να μην χυθεί μέσα στον φούρνο. Αδειάζουμε το μείγμα μέσα στο σκεύος και ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για 25-30 λεπτά.
  8. Το σερβίρουμε αμέσως γιατί όπως όλα τα σουφλέ «ξεφουσκώνει». Θα είναι από τα πιο νόστιμα σουφλέ που έχετε δοκιμάσει ποτέ!

Αυτό το ήξερες

Τα μανιτάρια θεωρείται ότι συμβάλλουν στην τόνωση του ανοσοποιητικού και στη μείωση τόσο των επιπέδων της χοληστερίνης όσο και του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου του μαστού και του προστάτη. Αποτελούν,...

Tips - Μην ξεχνάς ότι...

Αν δεν σας αρέσει ο άνηθος μπορείτε να κάνετε την συνταγή με μαϊντανό.

Σχόλια

Νέο σχόλιο

Εμφανίσεις συνταγής: 16396 Εμφανίσεις σήμερα: 0