Πλιγούρι με βλίτα

short url (for easy share)

No votes yet

 

Υλικά συνταγής

  • 150γρ. πλιγούρι κατα προτίμηση βιολογικό
  • 150γρ. βλίτα τα φύλλα κομμένα σε χοντρά κομμάτια
  • 250ml ζωμός λαχανικών
  • 1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
  • 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
  • 1 φρέσκο κρεμμυδάκι ψιλοκομμένο
  • 1 κόκκινη πιπεριά κομμένη σε λεπτές φέτες
  • 1 φύλλο δάφνης
  • 3 κ.σ. άνηθος ψιλοκομμένος (μόνο τα φύλλα)
  • 3 κ.σ. κουκουνάρι καβουρδισμένοΤο χρησιμοποιούμε κυρίως για να αναφερθούμε στο ψήσιμο των  ξηρών καρπών, σε φουρνο ή σε τηγάνι. Επίσης σημαίνει σοτάρω σε λάδι μια τροφή μέχρι να πάρει χρώμα.
  • 1 λεμόνι (ο χυμός του)
  • 1 ντομάτα ώριμη κομμένη κονκασέ1)Τρόπος κοπής λαχανικών, ψιλοκομμένα σε κύβους. 2) Το αποφλοιωμένο ντοματάκι ψιλοκομμένο κατά αυτόν τον τρόπο κοπής, το οποίο κυκλοφορεί ευρέως στο εμπόριο.
  • 60ml ελαιόλαδο
  • αλάτι
  • πιπέρι
cooklathina
Δυσκολία: εύκολες
Ποσότητα: 2-4 άτομα

Διαδικασία συνταγής

  1. Σε κατσαρόλα και σε μέτρια θερμοκρασία ζεσταίνουμε το μισό ελαιόλαδο μαζί με το κρεμμύδι και το σκόρδο. Μόλις γυαλίσουν και μαλακώσουν ελαφρά προσθέτουμε το πλιγούρι και το σοτάρουμεΤηγανίζω ελαφρά σε λίγο λίπος, λαχανικά ή κρέας, έως ότου πάρουν ένα ελαφρύ χρυσαφί χρώμα ομοιόμορφα. ίσα-ίσα να πάρει λάδι παντού.
  2. Προσθέτουμε το ζωμόΥγρό στο οποίο έχουμε βράσει διάφορα υλικά κατά περίπτωση και το οποίο το χρησιμοποιούμε για να δώσουμε περισσότερη γεύση και άρωμα στα φαγητά. λαχανικών, το φύλο δάφνης και χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στο ελάχιστο. Αποσύρουμε από τη φωτιά μόλις το πλιγούρι απορροφήσει τα υγρά. Το αφήνουμε να κρυώσει λίγο.
  3. Παράλληλα σε τηγάνι, σοτάρουμε στο υπόλοιπο ελαιόλαδο το φρέσκο κρεμμυδάκι, τη πιπεριά και τα βλίταΧορταρικό με έντονη ελαφρώς πικρή και δροσερή γεύση. μέχρι να μαραθούνΜαλακώνουμε λαχανικά (χρησιμοποιείται κυρίως για το κρεμμύδι), μαγειρεύοντάς τα ελαφρά, ώστε να βγάλουν τους χυμούς τους, αλλά να μη τσιγαριστούν και πάρουν  χρώμα. για περίπου 5-7 λεπτά. Αποσύρουμε απο τη φωτιά και προσθέτουμε τα βλίτα στο πλιγούρι.
  4. Προσθέτουμε την ντομάτα, τον άνηθο, το κουκουνάρι. ΚαρυκεύουμεΠροσθέτω στο φαγητό υλικά, κυρίως μπαχαρικά ή αρωματικά, για να δώσω πιο πικάντικη γεύση. με αλάτι και πιπέρι. Ανακατεύουμε και απλώνουμε το πλιγούρι σε δίσκο που έχουμε καλύψει με λαδόκολλα. Πριν το σερβίρισμα περιχύνουμε με το χυμό λεμονιού και με λίγο ελαιόλαδο.
  5. Μπορούμε να συνοδεύσουμε με αυτό κρέατα, ψάρια ή να το απολαύσουμε σαν δροσερή σαλάτα.

Αυτό το ήξερες

Το πλιγούρι είναι δημητριακό πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά. Είναι ιδιαίτερα πλούσιο σε φυτικές ίνες και σύνθετους υδατάνθρακες. Το πλιγούρι σε σχέση με το ρύζι και τις πατάτες έχει υψηλότερο δείκτη...
Για τα βλίτα δεν υπάρχουν διαθέσιμες μελέτες, όμως, όπως όλα τα άγρια χόρτα, περιέχουν ιχνοστοιχεία όπως νάτριο, μαγνήσιο, κάλιο και φώσφορο που έχουν αντικαρκινικές ιδιότητες. Τα βλίτα έχουν...

Σχόλια

Νέο σχόλιο

Εμφανίσεις συνταγής: 3020 Εμφανίσεις σήμερα: 0