Μπακλαβάς με πετιμέζι

short url (for easy share)

No votes yet

 

Υλικά συνταγής

για το μπακλαβά

  • 12 φύλλα κρούστας εμπορίου
  • 3 κ.σ. βούτυρο ανάλατο, λιωμένο
  • 2 φλιτζ. καρύδια ψίχα
  • 3 κ.σ. καρύδια αλεσμένα (για το σερβίρισμα)
  • 2 κ.γ. κανέλα σκόνη (για τη γέμιση)
  • λίγη κανέλα σκόνη (για το σερβίρισμα)
  • ½ κ.γ. γαρύφαλλο σκόνη
  • σησαμέλαιο ή αραβοστέλαιο για το τηγάνισμα

για το σιρόπι

  • 6 φλιτζ. πετιμέζι
  • 2 φλιτζ. νερό
  • 1 λεμόνι (ο χυμός του και η φλούδα)
cooklila
Δυσκολία: δύσκολες
Ποσότητα: 36 τεμάχια
Μακεδονία (Νάουσα)

'Ενα μοναδικό δώρο για τα παιδιά!

MyPuzzleName.gr

Διαδικασία συνταγής

  1. Σε μέτρια θερμοκρασία βράζουμεΜαγείρεμα σε υγρό που βρίσκεται πάνω από 100°C. το πετιμέζι με το νερό. Προσθέτουμε το χυμό και τη φλούδα λεμονιού και σιγοβράζουμε για άλλα 10 λεπτά. Αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει.
  2. Ετοιμάζουμε την γέμιση. Αλέθουμε ελαφρώς τα καρύδια και τα ανακατεύουμε με το βούτυρο, την κανέλα και το γαρίφαλο.
  3. Παίρνουμε 2 φύλλα κρούστας και τα αλείφουμε με βούτυρο. Τα βάζoυμε το ένα πάνω στο άλλο και απλώνουμε τρεις κουταλιές από την γέμιση. Διπλώνουμε έτσι το φύλλο ώστε να σκεπάσουμε ελαφρώς τη γέμιση, περίπου 3 εκ.
  4. Παίρνουμε την λεπτή βέργα που ανοίγουμε φύλλο ή ένα άλλο αντικείμενο κυλινδρικό και λεπτό και τη βάζουμε μπροστά στο διπλωμένο φύλλο. Τυλίγουμε το φύλλο με την βέργα σφιχτά. Σουφρώνουμε το φύλλο προς το κέντρο και από τις δυό πλευρές. Βγάζουμε τη βέργα και αφήνουμε το ρολόΤυλιγμένες φέτες κρέατος ή ζύμης με διάφορες γεμίσεις. σε επιφάνεια που θα μπορούμε να το κόψουμε. Επαναλαμβάνουμε την διαδικασία μέχρι να τελειώσουν τα φύλλα. Έπειτα κόβουμε τα ρολά σε 6 ίσα κομμάτια.
  5. Σε βαθύ τηγάνι και σε μέτρια θερμοκρασία βάζουμε το λάδι (τόσο όσο να καλύπτει το μπακλαβά όταν θα τον βάλουμε μέσα). Το λάδι πρέπει να είναι ζεστό αλλά όχι καυτό.
  6. Με τη βοήθεια τρυπητής κουτάλας τηγανίζουμεΤο απλό τηγάνισμα σημαίνει ότι μαγειρεύω κάτι σε ρηχό τηγάνι, με λίγο λίπος. Το βαθύ τηγάνισμα σημαίνει ότι τα τρόφιμα βυθίζονται στο λάδι. Τηγάνισμα σε γουόκ, είναι η τεχνική τηγανίσματος των Κινέζων, οπου τα τρόφιμα είναι πολύ λεπτά κομμένα και σε λίγο καυτό λάδι τηγανίζονται ενώ ανακατεύονται διαρκώς. λίγα-λίγα μπακλαβαδάκια μέχρι να πάρουν χρυσαφί χρώμα. Τα στραγγίζουμε σε απορροφητικό χαρτί και τα βάζουμε στο σιρόπι να ποτίσουν για μερικά λεπτά.
  7. Σερβίρουμε πασπαλίζονταςΡίχνω ελαφρά, σε γλυκό ή φαγητό, αλεύρι, ζάχαρη, ζάχαρη άχνη, κανέλα κ.ά. με κανέλα και αλεσμένα καρύδια.
Νάουσα
Μακεδονία

Αυτό το ήξερες

Το πετιμέζι είναι ο συμπυκνωμένος χυμός από το βράσιμο του μούστου. Είναι γλυκό, δεν έχει ημερομηνία λήξης και μπορεί να είναι είτε σκούρο είτε ανοιχτόχρωμο, ανάλογα με την ποικιλία του σταφυλιού που...

Σχόλια

Νέο σχόλιο

CAPTCHA
This question is for testing whether you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Εμφανίσεις συνταγής: 5363 Εμφανίσεις σήμερα: 1