Κολοκυθόπιτα γλυκιά

short url (for easy share)

No votes yet

 

Υλικά συνταγής

για την κολοκυθόπιτα

  • 1 πακέτο φύλλο κρούστας
  • 1 κίτρινη κολοκύθα μέτριου μεγέθους
  • 1 φλιτζ. ρύζι γλασσέ ή καρολίνα
  • 1 κ.γ. κανέλα
  • ¼ κ.γ. γαρύφαλο
  • 2 βανίλιες
  • 1 φλιτζ. λάδι
  • ½ φλιτζ. ζάχαρη καστανή
  • 1 φλιτζ. καρύδια (ψίχα κοπανισμένη)
  • 1 πρέζα αλάτι

για το σιρόπι

  • 1 φλιτζ. ζάχαρη
  • 1½ φλιτζ. νερό
  • 1 κανέλα ξύλο
  • 1 λεμόνι (η φλούδα του)
cookefi
Ποσότητα: 6-8 άτομα

Διαδικασία συνταγής

  1. Καθαρίζουμε την κολοκύθα και την κόβουμε σε ζάρια. Τη βράζουμεΜαγείρεμα σε υγρό που βρίσκεται πάνω από 100°C. σε 1 ποτήρι νερό και στραγγίζουμε. Έπειτα την πολτοποιούμε σε μούλτι.
  2. Παράλληλα πλένουμε το ρύζι, το στραγγίζουμε και το βάζουμε να βράσει με 2 φλιτζάνια νερό και 1 πρέζα αλάτι.
  3. Ανακατεύουμε το ρύζι με την κολοκύθα, το λάδι, τη κανέλα και το γαρίφαλο. Ανακατεύουμε ξεχωριστά και τα καρύδια με την ζάχαρη.
  4. Λαδώνουμε ελαφρά ένα ταψί και στρώνουμε 3 φύλλα κρούστας τα οποία λαδώνουμε ανάμεσα. Προσθέτουμε πάνω από το δεύτερο φύλλο μείγμα από τα καρύδια και τη ζάχαρη. Προσθέτουμε άλλο ένα φύλλο και γέμιση. Από πάνω προσθέτουμε ξανά δύο φύλλα (λαδωμένα μεταξύ τους) και πάνω από το δεύτερο φύλλο καρύδια-ζάχαρη. Προσθέτουμε άλλο ένα φύλλο και την υπόλοιπη γέμιση. Από πάνω προσθέτουμε 3 φύλλα λαδωμένα επίσης μεταξύ τους.
  5. Κόβουμε σε κομμάτια και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170οC για περίπου 45 λεπτά. Ετοιμάζουμε το σιρόπι βράζοντας σε κατσαρόλα όλα τα υλικά μαζί για λιγότερο από 5 λεπτά.
  6. Αφού βγάλουμε από το φούρνο την κολοκυθόπιτα την αφήνουμε να κρυώσει και τη σιροπιάζουμε.

Αυτό το ήξερες

Η κολοκύθα έχει υψηλή περιεκτικότητα σε καροτενοειδή, στα οποία οφείλεται και το χρώμα της. Επίσης, περιέχει βιταμίνες A, C και μαγνησίο. Οι σπόροι της είναι πλούσια πηγή πρωτεϊνών και λιπαρών οξέων...

Σχόλια

Νέο σχόλιο

Εμφανίσεις συνταγής: 4023 Εμφανίσεις σήμερα: 0