Γιαννιώτικο

short url (for easy share)

Μέσος όρος: 5 (1 vote)

 

Υλικά συνταγής

 

  • 900γρ. φύλλο για μπακλαβά (κρούστας)
  • 450γρ. καταΐφι
  • 300-350γρ. καρύδι
  • 200γρ. φρέσκο βούτυρο
  • Λίγο ηλιέλαιο προαιρετικά
  • 2 κ.σ. κοφτά κανέλα (κατά βούληση)
  • 1 κ.γ. γαρίφαλο (κατά βούληση)
  • 50τμχ. περιπου γαρίφαλα καρφί για το στόλισμα

για το σιρόπι

  • 1 κιλό και 1 ποτήρι του νερού ζάχαρη (1200γρ. σύνολο)
  • 3 ½ ποτήρια νερό
  • 1 πορτοκάλι ακέρωτο (την φλούδα του)
  • 2 ξύλα κανέλας
  • ½ λεμόνι (ο χυμός του και η φλούδα του)
cookefi
Ποσότητα: 50 τεμάχια (περίπου)
Ήπειρος (Ιωάννινα)

'Ενα μοναδικό δώρο για τα παιδιά!

MyPuzzleName.gr

Διαδικασία συνταγής

 

  1. Χτενίζουμε το καταΐφι. Σπάμε με γουδί ή μπλέντερ τα καρύδια, να τα νιώθουμε στο δόντι και όχι να είναι εντελώς σκόνη. Ανακατεύουμε το καρύδι με την κανέλα και το γαρίφαλο σκόνη. Λιώνουμε το μισό βούτυρο και το αναμιγνύουμε με το ηλιέλαιο. Βουτυρώνουμε το ταψί φούρνου (το βαθύ, γιατί θα βάλουμε και το σιρόπι)
  2. Παίρνουμε ένα φύλλο κρούστας και βουτυρώνουμε με το μείγμα βούτυρο - ηλιέλαιο. Βάζουμε ένα δεύτερο φύλλο κρούστας από πάνω και το βουτυρώνουμε κι αυτό. Απλώνουμε καταΐφι κατά μήκος του φύλλου και μετά μείγμα από καρύδι. Τυλίγουμε σε ρολό το φύλλο και σουρώνουμε ελαφρά από έξω προς τα μέσα, ώστε να χωρέσει το ρολό στο ταψί. Βάζουμε στο ταψί και συνεχίζουμε την ίδια διαδικασία με τα υπόλοιπα φύλλα μέχρι να τελειώσουν.
  3. Κόβουμε (χαράζουμε) σε κομμάτια και βάζουμε στο κέντρο κάθε κομματιού ένα γαρίφαλο.
  4. Ζεσταίνουμε καλά το υπόλοιπο βούτυρο και περιχύνουμε από πάνω σιγά σιγά το γλυκό. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170° C, στο πάνω κάτω μέχρι να ροδίσειΨήνω σε δυνατό φούρνο ή σοτάρω σε λιπαρή ουσία ένα υλικό μέχρι να πάρει χρώμα ροδοκόκκινο. πολύ καλά. Ελέγχουμε αν έχει ψηθεί και από κάτω το γλυκό και αν χρειάζεται λίγο παραπάνω βάζουμε το ταψί να ακουμπάει στον πάτο του φούρνου.
  5. Βγάζουμε το γλυκό και το αφήνουμε να κρυώσει. Ετοιμάζουμε το σιρόπι, βάζουμε τα υλικά όλα μαζί εκτός από τον χυμό λεμονιού και ανακατεύουμε να λιώσει η ζάχαρη, όμως προσέχουμε να σταματήσουμε το ανακάτεμα πριν πάρει βράσειΜαγείρεμα σε υγρό που βρίσκεται πάνω από 100 °C.. Αφήνουμε να βράσει για 4-5 λεπτά και αποσύρουμε από τη φωτιά. Προσθέτουμε το χυμό λεμονιού.
  6. Ρίχνουμε σιγά σιγά με μεράκι το ζεστό σιρόπι στο κρύο γλυκό. Αδειάζουμε έτσι όλο το σιρόπι.
  7. Αφήνουμε να ρουφήξει το σιρόπι και σερβίρουμε.
Ιωάννινα
Ήπειρος

Αυτό το ήξερες

Διεγείρει τους υποδοχείς της ινσουλίνης και αυξάνει την ικανότητα των κυττάρων να χρησιμοποιούν γλυκόζη. Έτσι, μπορεί να βοηθήσει όσους πάσχουν από διαβήτη τύπου 2 να ρυθμίσουν το σάκχαρο του αίματος...
Τα καρύδια είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, μέταλλα και βιταμίνες, όπως η βιταμίνη Ε. Έχουν έντονη αντιοξειδωτική δράση και περιέχουν υψηλές ποσότητες ω3-λιπαρών οξέων. Η κατανάλωσή τους μειώνει την...

Σχόλια

Νέο σχόλιο

CAPTCHA
This question is for testing whether you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Εμφανίσεις συνταγής: 5585 Εμφανίσεις σήμερα: 2