Μοσχαράκι με μελιτζάνες

short url (for easy share)

Μέσος όρος: 4.8 (4 ψήφοι)

 

Υλικά συνταγής

  • 1 κιλό μοσχάρι (νουά, ποντίκι, χτένι από σπάλα, ελιά)
  • 4 μελιτζάνες φλάσκες κομμένες σε χοντρά κομμάτια
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι
  • ½ φλιτζ. ελαιόλαδο
  • 500γρ. (2 φλιτζ.) ντομάτα φρέσκια ή 1 συσκευασία χυμό ντομάτας εμπορίου
  • 2 ποτήρια νερό περίπου
  • 1 κοφτό κ.γ. ζάχαρη
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • 1-2 φύλλα δάφνης
  • ½ φλιτζ. ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
  • αλάτι
  • πιπέρι

Διαδικασία συνταγής

  1. Κόβουμε το κοτσάνι από τις μελιτζάνες, τις κόβουμε και τις βάζουμε σε νερό με αλάτι.
  2. Κόβουμε το κρέας σε μερίδες (ή ζητάμε από τον κρεοπώλη μας να το κόψει) και το πλένουμε με κρύο νερό.
  3. Το στεγνώνουμε με απορροφητικό χαρτί.
  4. Σε κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά βάζουμε ελαιόλαδο να ζεσταθεί.
  5. ΣοτάρουμεΤηγανίζω ελαφρά σε λίγο λίπος, λαχανικά ή κρέας, έως ότου πάρουν ένα ελαφρύ χρυσαφί χρώμα ομοιόμορφα. από όλες τις πλευρές τα κομμάτια του κρέατος.
  6. Προσθέτουμε το κρεμμύδι ψιλοκομμένο και το σκόρδο και σοτάρουμε άλλα 3 λεπτά.
  7. Προσθέτουμε τη ντομάτα και 1 ποτήρι νερό, το πιπέρι, τη ζάχαρη και το φύλλο δάφνης.
  8. Μόλις πάρει βράσηΜαγείρεμα σε υγρό που βρίσκεται πάνω από 100°C., χαμηλώνουμε τη φωτιά στο μέτριο και μαγειρεύουμε για περίπου 2 ώρες συνολικά με σκεπασμένη κατσαρόλα.
  9. Μετά από μισή ώρα περίπου που έχουμε το φαγητό μας στη φωτιά, στραγγίζουμε τις μελιτζάνες και τις στεγνώνουμε.
  10. ΤηγανίζουμεΤο απλό τηγάνισμα σημαίνει ότι μαγειρεύω κάτι σε ρηχό τηγάνι, με λίγο λίπος. Το βαθύ τηγάνισμα σημαίνει ότι τα τρόφιμα βυθίζονται στο λάδι. Τηγάνισμα σε γουόκ, είναι η τεχνική τηγανίσματος των Κινέζων, οπου τα τρόφιμα είναι πολύ λεπτά κομμένα και σε λίγο καυτό λάδι τηγανίζονται ενώ ανακατεύονται διαρκώς. για 6 λεπτά σε δυνατή φωτιά και τις προσθέτουμε στην κατσαρόλα 25 λεπτά πριν κλείσουμε το κρέας.
  11. Το αλάτι το βάζουμε προς το τέλος του μαγειρέματος.
  12. Ανακατεύουμε ανά τακτά χρονικά διαστήματα και αν χρειαστεί, προσθέτουμε νερό (ζεστό).

Αυτό το ήξερες

Το μοσχαρίσιο κρέας είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες, είναι μια καλή πηγή σιδήρου και είναι ένα από τα ελάχιστα προϊόντα που μας παρέχει την πολύτιμη βιταμίνη Β12.
Το κρέας μπορεί να διατηρηθεί αεροστεγώς τυλιγμένο στην κατάψυξη εώς και τρεις μήνες.

Tips - Μην ξεχνάς ότι...

Αν θέλουμε να γίνει πιο ελαφρύ το φαγητό, ψήνουμε τις μελιτζάνες με λίγο λαδάκι σε προθερμασμένο φούρνο στους 200οC για 15 λεπτά.
Αν θέλουμε να ανακατέψουμε το φαγητό, αφού ρίξουμε τις μελιτζάνες, ανακατεύουμε με απαλές κινήσεις για να μη λιώσουν οι μελιτζάνες.

Σχόλια

Από τον Σείριος am την ημ/νία 07/28/2017 - 19:06
Το φαγακι ειναι πεντανόστιμο και για εμένα, που δεν είμαι μάγειρας, πανεύκολο. Πρόσθεσα τέσσερις κόκκους μπαχάρι και τέσσερα μοσχοκάρφια. Άλλαξα τις μελιτζάνες με τσακώνικες κομμένες στα τρία η τέσσερα κομμάτια. Από 8 έως και 10 τσακώνικες. Έγινε Θαύμα.

Νέο σχόλιο

Εμφανίσεις συνταγής: 8113 Εμφανίσεις σήμερα: 4