Μελιτζανόπιτα

short url (for easy share)

Μέσος όρος: 5 (1 vote)

 

Υλικά συνταγής

  • 1 πακέτο φύλλα χωριάτικα εμπορίου
  • 5-6 μελιτζάνες
  • 4 πιπεριές Φλωρίνης
  • 200γρ. φέταΠΟΠ τυρί της Ελλάδας. Τυρί που διατηρείται σε άλμη. Έχει ελαφρά, υπόξινη και αλμυρή γεύση. Παρασκευάζεται από πρόβειο γάλα ή από αιγοπρόβειο. Μπορούμε να την βρούμε από σκληρή έως και πολύ μαλακή μορφή.
  • 5 κ.σ. βούτυρο ή μαργαρίνηΦυτικό λίπος, το οποίο κυκλοφορεί ευρέως στο εμπόριο.
  • Λίγο ελαιόλαδο
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • ζάχαρη
cookefi
Δυσκολία: εύκολες
Ποσότητα: 1 ταψί

Διαδικασία συνταγής

  1. Κόβουμε σε λεπτές φέτες τις μελιτζάνες και κατά μήκος σε 2-3 φέτες κάθε πιπεριά. Ανακατεύουμε μισό φλιτζάνι περίπου ελαιόλαδο με αλάτι, πιπέρι και ζάχαρη και περιχύνουμε τα λαχανικά. Τα ανακατεύουμε καλά. Βάζουμε σε ταψί με λαδόκολλα και ψήνουμε στο γκρίλ μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά. Κατά την διάρκεια του ψησίματος γυρνάμε μια φορά τα λαχανικά. Τα αφήνουμε να κρυώσουν.
  2. Λιώνουμε το βούτυρο και βουτυρώνουμε ένα ταψί. Βάζουμε δύο φύλλα στο ταψί έτσι ώστε να περισσεύουν εξωτερικά και να μπορούμε να κλείσουμε στο τέλος από πάνω την πίτα. Βουτυρώνουμε το φύλλο και προσθέτουμε δεύτερο φύλλο χωρίς να το απλώσουμε. Δεν μας πειράζει να το <<τσαλακώσουμε>>. Βουτυρώνουμε ξανά. Συνεχίζουμε με άλλα τρία φύλλα ενώ τα βουτυρώνουμε ελαφρώς. Απλώνουμε τις μελιτζάνες και τις πιπεριές και τρίβουμε από πάνω την φέταΠΟΠ τυρί της Ελλάδας. Τυρί που διατηρείται σε άλμη. Έχει ελαφρά, υπόξινη και αλμυρή γεύση. Παρασκευάζεται από πρόβειο γάλα ή από αιγοπρόβειο. Μπορούμε να την βρούμε από σκληρή έως και πολύ μαλακή μορφή.. Καρυκεύουμε με πιπέρι και καλύπτουμε με ένα φύλλο. Βουτυρώνουμε ελαφρά και συνεχίζουμε με τα υπόλοιπα φύλλα. Αφού τελειώσουν τα φύλλα (βουτυρώνουμε κάθε φύλλο) κλείνουμε την πίτα με τα πρώτα φύλλα που αφήσαμε να περισσεύουν από το ταψί. Βουτυρώνουμε και κόβουμε σε κομμάτια.
  3. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180οC-200οC, στο πάνω κάτω, μέχρι να ροδίσει το φύλλο. Προς το τέλος του ψησίματος βάζουμε την πίτα στον πάτο του φούρνου για να γίνει τραγανό το φύλλο και από κάτω.
  4. Αφήνουμε λίγο να κρυώσει και σερβίρουμε.

Αυτό το ήξερες

Οι πιπεριές (πράσινες, κόκκινες, κίτρινες) περιέχουν πολλά θρεπτικά συστατικά αλλά κυρίως είναι καλή πηγή των βιταμινών Α και C. H βιταμίνη Α προστατεύει τον οργανισμό από λοιμώξεις και κάνει καλό...
Η μελιτζάνα με την χαρακτηριστική πικρή της γεύση είναι πηγή μαγνησίου και βιταμινών του συμπλέγματος Β. Το μαγνήσιο βοηθάει στην καλη λειτουργία του εγκεφάλου. Η κατανάλωση μελιτζάνας προστατεύει τα...

Σχόλια

Νέο σχόλιο

Εμφανίσεις συνταγής: 4819 Εμφανίσεις σήμερα: 0