Λούντζα

short url (for easy share)

No votes yet

 

Υλικά συνταγής

  • 1½ κιλό χοιρινό φιλέτο
  • 1 κιλό περίπου χοντρό αλάτι
  • 200γρ. κόλιανδρος ξερός
  • 50γρ. πιπέρι σε κόκκους
  • 1 λίτρο κόκκινο κρασί ξηρό
cooklila
Ποσότητα: 1 τεμάχιο

Διαδικασία συνταγής

  1. Σε ένα μπόλ τετράγωνο ή τάπερ στρώνουμε τον πάτο με την μισή ποσότητα χοντρό αλάτι, ακουμπάμε το κρέας και το σκεπάζουμε με το υπόλοιπο αλάτι. Το αφήνουμε στο ψυγείο για τρεις μέρες γυρνώντας το τακτικά. Αν χρειαστεί προσθέτουμε επιπλέον αλάτι.
  2. Ξεπλένουμε το κρέας από το αλάτι, πασπαλίζουμεΡίχνω ελαφρά, σε γλυκό ή φαγητό, αλεύρι, ζάχαρη, ζάχαρη άχνη, κανέλα κ.ά. με κόλιανδροΑρωματικό φυτό. Τον βρίσκουμε φρέσκο, αλλά και αποξηραμένους σπόρους ολόκληρους ή σε σκόνη. Μοιάζει με τον μαϊντανό και η χρήση του είναι πολύ διαδεδομένη στη μαγειρική. και πιπέρι και πιέζουμε το κρέας για να κολλήσουν πάνω του.
  3. Το βάζουμε πάλι στο ταπερ αλλά τώρα σκεπάζουμε με το κρασί. Αφήνουμε στο ψυγείο για μια εβδομάδα. Βγάζουμε το κρέας από το κρασί και το στεγνώνουμε.
  4. Το τυλίγουμε με ένα τούλι και το κρεμάμε σε δροσερό μέρος χωρίς μυρωδιές για τέσσερις ήμερες για να στεγνώσει.
  5. Είναι έτοιμο για κατανάλωση και μπορούμε να το διατηρήσουμε στο ψυγείο για αρκετό καιρό.
Γενικά
Κυπριακές συνταγές

Αυτό το ήξερες

Η λούντζα είναι κυπριακό προϊόν ιταλικής προέλευσης από καπνιστό χοιρινό κρέας. Πρόκειται για αλλαντικό και συνοδεύει πολύ ωραία το επίσης κυπριακό, χαλούμι.

Σχόλια

Νέο σχόλιο

Εμφανίσεις συνταγής: 10229 Εμφανίσεις σήμερα: 4