Λαγάνα

short url (for easy share)

Μέσος όρος: 3.8 (14 ψήφοι)

 

Υλικά συνταγής

  • 750γρ. αλεύρι σκληρό κοσκινισμένο
  • 1 φακελάκι ξερή μαγιά
  • 1 κ.σ. αλάτι
  • 1 κ.σ. ζάχαρη
  • ½ φλιτζ. ελαιόλαδο
  • 2 φλιτζ. χλιαρό νερό
  • 2 κ.σ. σουσάμι
cooklila
Ποσότητα: 2 τεμάχια

'Ενα μοναδικό δώρο για τα παιδιά!

MyPuzzleName.gr

Διαδικασία συνταγής

  1. Βάζουμε σε λεκάνη το αλεύρι και το ανακατεύουμε με τη μαγιά και τη ζάχαρη. Κάνουμε μια λακούβα στο αλεύρι και προσθέτουμε το λαδι και το 1 φλιτζάνι νερό.
  2. Ζυμώνουμε σιγά-σιγά και προσθέτουμε λίγο-λίγο το υπόλοιπο νερό. Προσθέτουμε τόσο νερό όσο να μην κολλάει η ζύμη στη λεκάνη. Προσθέτουμε το αλάτι και ζυμώνουμε δυνατά για 5 λεπτά.
  3. Σκεπάζουμε η ζύμη μας και την αφήνουμε να ξεκουραστεί και να φουσκώσει για περίπου 1 ώρα. Αφού φουσκώσει τη χωρίζουμε σε δύο μπάλες. Ανοίγουμε κάθε ζυμάρι σε σχήμα λαγάνας με πάχος περίπου 2 εκατοστά. Κάνουμε με τα δάχτυλα μας βαθουλώματα στη ζύμη.
  4. Βάζουμε τις λαγάνες σε ταψί που έχουμε στρώσει με λαδόκολλα. Τις ξανασκεπάζουμε και αφήνουμε να ξεκουραστούν άλλα 20 λεπτά.
  5. Τις ραντίζουμε με λίγο νερό και πασπαλίζουμεΡίχνω ελαφρά, σε γλυκό ή φαγητό, αλεύρι, ζάχαρη, ζάχαρη άχνη, κανέλα κ.ά. με σουσάμι. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 170οC μέχρι να ροδίσουνΨήνω σε δυνατό φούρνο ή σοτάρω σε λιπαρή ουσία ένα υλικό, μέχρι να πάρει χρώμα ροδοκόκκινο. οι λαγάνες μας.

Αυτό το ήξερες

Πρόκειται για ένα από τα παραδοσιακά έθιμα της Καθαράς Δευτέρας. Η παρασκευή της λαγάνας γίνεται χωρίς προζύμι και με αυτόν τον τρόπο ξεκινάει η νηστεία. Η ιστορία της λαγάνας είναι πλούσια, πηγάζει...

Σχόλια

Από τον Elenipats την ημ/νία 03/10/2019 - 12:27
Μπορώ να έχω έτοιμη τη ζύμη στο ψυγείο από την προηγούμενη μέρα και να τις ψήσω αύριο το πρωί;
Από τον cooklila την ημ/νία 03/12/2019 - 20:29
Δυστυχώς δεν προλάβαμε να απαντήσουμε εγκαίρως! Χωρίς να το έχουμε δοκιμάσει, θεωρούμε πως αφού ολοκληρώσεις το βήμα 2, μπορείς να δοκιμάσεις να φυλάξεις τη ζύμη στο ψυγείο. Την επομένη, βγάζοντας τη ζύμη από το ψυγείο, θα πρέπει να τη ζυμώσεις λιγάκι και θα συνεχίσεις με τα υπόλοιπα βήματα της διαδικασίας, με τη διαφορά ότι στο βήμα 3 θα αφήσεις τη ζύμη να ξεκουραστεί για περισσότερο χρόνο, περίπου 2 ώρες, προκειμένου να της δώσεις το χρόνο να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου και στη συνέχεια, να φουσκώσει.

Νέο σχόλιο

CAPTCHA
This question is for testing whether you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Εμφανίσεις συνταγής: 22556 Εμφανίσεις σήμερα: 1