Κρητικά λυχναράκια (καλιτσούνια)

short url (for easy share)

Μέσος όρος: 5 (1 vote)

 

Υλικά συνταγής

για τη ζύμη

  • 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις κοσκινισμένο
  • 1 φακελάκι μπέικιν πάουντερΣκόνη που κυκλοφορεί ευρέως στο εμπόριο και βοηθάει στη διόγκωση (να φουσκώσουν) κέικ, τηγανίτες και άλλα γλυκίσματα. κοσκινισμένο
  • 1φλιτζ. ζάχαρη
  • ½ κ.γ. σόδα φαγητού
  • 1 φλιτζ. ελαιόλαδο
  • 1 φλιτζ. γάλα
  • 4 αυγά
  • 1 αυγό για το άλλειμμα

για τη γέμιση

  • 1200γρ. μυζήθρα ανάλατη
  • 1½ φλιτζ. ζάχαρη
  • 1 κ.γ. κοφτό κανέλα
  • 2 αυγά
  • 1 λεμόνι (το ξύσμα του)
cookmik
Ποσότητα: 55-60 τεμάχια
Κρήτη (Γενικά)

'Ενα μοναδικό δώρο για τα παιδιά!

MyPuzzleName.gr

Διαδικασία συνταγής

  1. Ετοιμάζουμε τη ζύμη. Χτυπάμε με μίξερ τα αυγά να αφρατέψουν και προσθέτουμε τη ζάχαρη και το ελαιόλαδο. Συνεχίζουμε το χτύπημα. Προσθέτουμε σιγά-σιγά το αλεύρι, το μπέικιν και τη σόδα και αρχίζουμε το ζύμωμα. Προσθέτουμε εναλλάξ το αλεύρι με το γάλα. Ζυμωνουμε μέχρι η ζύμη μας να είναι μαλακή και ελαστική αλλά να μην κολλάει στα χέρια.
  2. Αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί για 30 λεπτά και ετοιμάζουμε τη γέμιση. Χτυπάμε τα αυγά ελαφρά με ένα πηρουνάκι και τα προσθέτουμε μαζί με τη ζάχαρη, την κανέλα και το ξύσμαΤο εξωτερικό μέρος της φλούδας των εσπεριδοειδών το οποίο χρησιμοποιούμε για να αρωματίσουμε γλυκά ή φαγητά. Με τρίφτη στο ψιλό σημείο ξύνουμε το φρούτο (π.χ. πορτοκάλι) και παίρνουμε το ξύσμα του. λεμονιού στη μυζήθραΤυρί από την επεξεργασία τυρογάλακτος. Χρησιμοποιείται για πίτες κυρίως.. Ανακατεύουμε καλά να ομογενοποιηθούν τα υλικά και να γίνουν σαν κρέμα.
  3. Παίρνουμε τη ζύμη και την χωρίζουμε σε 2 μέρη. Ανοίγουμε φύλλο με κάθε κομμάτι ζύμης πάχους 1½-2 εκατοστά. Κόβουμε το φύλλο με στρόγγυλο κουπάτ ή ποτήρι. Βάζουμε μια γεμάτη κουταλιά της σούπας απο τη γέμιση στο κέντρο και την απλώνουμε να γίνει επίπεδη αφήνοντας κενό περιμετρικά για να ''τσιμπήσουμε'' το ζυμάρι και να του δώσουμε το επιθυμητό σχήμα. Ενώνουμε το ζυμαρι περιμετρικά με 8-10 τσιμπιές που τις σπρώχνουμε προς τα μέσα και βάζουμε κάθε λυχναράκι σε ταψί στρωμμένο με λαδόκολλα.
  4. Χτυπάμε το αυγό με μερικές σταγόνες νερό και αλείφουμε τα λυχναράκια. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170οC για 30 λεπτά περίπου μέχρι να ροδίσουνΨήνω σε δυνατό φούρνο ή σοτάρω σε λιπαρή ουσία ένα υλικό, μέχρι να πάρει χρώμα ροδοκόκκινο..
  5. Στο σερβίρισμα μπορούμε να πασπαλίσουμεΡίχνω ελαφρά, σε γλυκό ή φαγητό, αλεύρι, ζάχαρη, ζάχαρη άχνη, κανέλα κ.ά. με επιπλέον κανέλα.
Γενικά
Κρήτη

Αυτό το ήξερες

Τα καλιτσούνια ή λυχναράκι είναι παραδοσιακό πιτάκι της Κρήτης με διαφορές στην παρασκευή τους, ανάλογα με την περιοχή (διαφορές ως προς το άρωμα που δίνουν στη μυζήθρα). Παραδοσιακά είναι γλυκάκι...

Σχόλια

Νέο σχόλιο

CAPTCHA
This question is for testing whether you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Εμφανίσεις συνταγής: 14263 Εμφανίσεις σήμερα: 4