Στα νησιά του Βορείου Αιγαίου, το φαγητό αυτό ονομάζεται «Χριστός» και φτιάχνεται τα Χριστούγεννα.
Κρέας με κάστανα και κοκκάρι ή Χριστός
Υλικά συνταγής
- ½ κιλό μοσχάρι (νουά) κομμένο σε κύβους
- ½ κιλό χοιρινό (από λαιμό) κομμένο σε κύβους
- 1 φλιτζ. ελαιόλαδο
- 2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
- ½ πράσο ψιλοκομμένο
- 1 σκελίδα σκόρδο λιωμένη
- 1 κυδώνι κομμένο σε κύβους
- 10 κάστανα
- 1 ποτήρι κόκκινο κρασί
- 2 φλιτζ. χυμό ντομάτας
- 2 φύλλα δάφνης
- 1 κιλό κοκκάρι (κρεμμυδάκια στιφάδο)
- ⅓ κ.γ. μπαχάρι
- αλάτι
- πιπέρι
cookon
Δυσκολία: εύκολες
Ποσότητα: 4-6 άτομα
Νησιά βορείου αιγαίου (Λέσβος)
'Ενα μοναδικό δώρο για τα παιδιά!
Διαδικασία συνταγής
- Σε κατσαρόλα σοτάρουμεΤηγανίζω ελαφρά σε λίγο λίπος, λαχανικά ή κρέας, έως ότου πάρουν ένα ελαφρύ χρυσαφί χρώμα ομοιόμορφα. στο ελαιόλαδο το κρέας, ώστε να πάρει χρώμα απ’όλες τις πλευρές. Προσθέτουμε το κρεμμύδι, το πράσο και το σκόρδο και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για μερικά λεπτά ακόμα.
- Προσθέτουμε το μπαχάρι, τα φύλλα δάφνης, το πιπέρι και το κρασί. Μόλις εξατμιστεί το αλκοόλ προσθέτουμε 2 ποτήρια ζεστό νερό. Μόλις πάρει βράσηΜαγείρεμα σε υγρό που βρίσκεται πάνω από 100 °C. το φαγητό, χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στο μισό και αφήνουμε να σιγοβράσει για 1 ώρα.
- Σε άλλη κατσαρόλα βράζουμε χαραγμένα τα κάστανα για 10 λεπτά (από την ώρα που θα πάρουν βράση) και τα ξεφλουδίζουμε. Τα προσθέτουμε στο κρέας μαζί με το κυδώνι και τα κρεμμυδάκια στιφάδο. Σιγοβράζουμε για άλλη μια ώρα από την ώρα που θα πάρει βράση το φαγητό και στο τέλος προσθέτουμε το αλάτι.
Λέσβος
Νησιά βορείου αιγαίου
Αυτό το ήξερες
Σχόλια
Εμφανίσεις συνταγής: 8119
Εμφανίσεις σήμερα: 1
Νέο σχόλιο