Η αγκινάρα περιέχει βιταμίνες Α, C και βιταμίνες του συμπλέγματος Β.
Είναι πλούσια σε φώσφορο, ασβέστειο και φυτικές ίνες.
Θεωρείται πως κάνει καλό στην υγεία και συγκεκριμένα πως ωφελεί τα νεφρά...
Αγκινάρες α λα Πολίτα
Υλικά συνταγής
- 10 αγκινάρες
- 3 καρότα κομμένα σε ροδέλες
- 3 πατάτες κομμένες σε ζάρια.
- 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 3 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
- 1 φλιτζ. ελαιόλαδο
- 1½ ποτήρι βραστό νερό
- ½ φλιτζ. άνηθος ψιλοκομμένος
- 1 αυγό
- 1 λεμόνι (ο χυμός του)
- αλάτι
- πιπέρι
cookon
Δυσκολία: μέτριας δυσκολίας
Ποσότητα: 4 άτομα
'Ενα μοναδικό δώρο για τα παιδιά!
Διαδικασία συνταγής
- Αν χρησιμοποιούμε φρέσκες αγκινάρες, τις καθαρίζουμε αφαιρώντας το κοτσάνι, τα φύλλα και το χνούδι. Έπειτα, τις περνάμε από χυμό λεμονιού και τις βυθίζουμε σε νερό με χυμό λεμόνι και λίγο αλεύρι, για να μην μαυρίσουν.
- Σε κατσαρόλα βάζουμε το ελαιόλαδο να κάψει και σοτάρουμεΤηγανίζω ελαφρά σε λίγο λίπος, λαχανικά ή κρέας, έως ότου πάρουν ένα ελαφρύ χρυσαφί χρώμα ομοιόμορφα. τα φρέσκα κρεμμυδάκια και το κρεμμύδι για 4 λεπτά.
- Προσθέτουμε τα καρότα και τα σοτάρουμε και αυτά για 2 λεπτά.
- Προσθέτουμε τις αγκινάρες και τις πατάτες μας, τον άνηθο, αλάτι και πιπέρι και περιχύνουμε με το νερό.
- Μόλις πάρει βράσηΜαγείρεμα σε υγρό που βρίσκεται πάνω από 100°C. το φαγητό μας, χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στο μισό και κλείνουμε το καπάκι της κατσαρόλας.
- Σιγοβράζουμε μέχρι να μαλακώσουν οι αγκινάρες και οι πατάτες για περίπου 30 λεπτά. (Ίσως χρειαστούμε λίγο νεράκι ακόμη, αλλά πάντα το προσθέτουμε βραστό για να μην σταματάει η βράση του φαγητού).
- Ετοιμάζουμε το αυγολέμονο (αυγοκόβουμεΗ διαδικασία που κάνουμε για να βάλουμε αυγό σε φαγητά. Χτυπάμε το αυγό σε ένα μπολάκι, έπειτα ρίχνουμε σιγά σιγά σχεδόν σαν κλωστή ζουμί από το φαγητό μας. Ρίχνουμε ζουμί τόσο ώστε η σούπα ή το φαγητό να έχουν περίπου ίδια θερμοκρασία με το μείγμα του αυγού. Ρίχνουμε στο φαγητό, ανακατεύουμε και αποσύρουμε από τη φωτιά. Καλό είναι να μην ξαναβράζουμε αυτά τα φαγητά.). Χτυπάμε το αυγό με το χυμό λεμονιού και προσθέτουμε σιγά σιγά λίγο από το ζουμί του φαγητού μας. Περιχύνουμε το φαγητό μας με το αυγολέμονο και κουνάμε την κατσαρόλα να πάει παντού.
- Σερβίρουμε ζεστό αλλά και κρύο είναι εξίσου νόστιμο φαγητό!
Αυτό το ήξερες
Η πρώτη καταγραφή της συνταγής αγκινάρες α λα πολίτα έγινε από τον Νικόλαο Τσελεμεντέ στην δεύτερη έκδοση του βιβλίου του. Μέχρι τότε η συνταγή ονομαζόταν "Αγκινάρες με λάδι".
Η συνταγή αυτή δεν...
Tips - Μην ξεχνάς ότι...
Για να μην μαυρίσουν οι αγκινάρες κατά την προετοιμασία του φαγητού τις βυθίζουμε σε νερό με χυμό λεμονιού και λίγο αλεύρι. Τις αφήνουμε εκεί μέχρι να αρχίσουμε το μαγείρεμα.
Σχόλια
Εμφανίσεις συνταγής: 15000
Εμφανίσεις σήμερα: 5
Νέο σχόλιο