Η ιστορία του μπακαλιάρου

Οι πρώτοι που πάστωσαν μπακαλιάρο ήταν οι Βάσκοι και το ονόμασαν το ψάρι του βουνού. Στην Ελλάδα ο μπακαλιάρος έφτασε τον 15ο αιώνα. Η νηστεία της Σαρακοστής μας επιτρέπει να τρώμε ψάρι 2 φορές, του Ευαγγελισμού και την Κυριακή των Βαΐων. Ο λόγος που τρώμε μπακαλιάρο την 25η Μαρτίου είναι επειδή ο παστός μπακαλιάρος ήταν φθηνή και εύκολη λύση για την ορεινή Ελλάδα και τις απομακρισμένες περιοχές της, αφού πάντα υπήρχε ακόμα και στα μικρότερα μπακάλικα.

Σχετικές συνταγές

Δες αναλυτικά τις συνταγές εδώ

Μπακαλιάρος χωρίς κουρκούτι με σκορδαλιά
Μπακαλιάρος χωρίς κουρκούτι με σκορδαλιά

λιγότερο από 60 λεπτά
Δυσκολία: εύκολες
Νηστίσιμες, Ψάρια και Θαλασσινά, Ψάρια

Σκορδαλιά με καρύδια
Σκορδαλιά με καρύδια

λιγότερο από 30 λεπτά
Δυσκολία: εύκολες
Νηστίσιμες, Ορεκτικά, Ορεκτικά, Κρύα ορεκτικά, Σαλάτες, Αλοιφές

Μπακαλιάρος με σάλτσα σκορδαλιάς

λιγότερο από 30 λεπτά
Δυσκολία: εύκολες
Νηστίσιμες, Ψάρια και Θαλασσινά, Ψάρια

Μπακαλιάρος κοκκινιστός με λαχανικά
Μπακαλιάρος κοκκινιστός με λαχανικά

λιγότερο από 60 λεπτά
Δυσκολία: εύκολες
Ψάρια και Θαλασσινά, Ψάρια

Μπακαλιάρος σκορδαλιά νηστίσιμος

λιγότερο από 60 λεπτά
Δυσκολία: εύκολες
Νηστίσιμες, Ψάρια και Θαλασσινά, Ψάρια

Μπακαλιαράκια στη λαδόκολλα

λιγότερο από 60 λεπτά
Δυσκολία: εύκολες
Ψάρια και Θαλασσινά, Ψάρια

Φιλετάκια μπακαλιάρου με σπανάκι αχνιστό

λιγότερο από 60 λεπτά
Δυσκολία: εύκολες
Ψάρια και Θαλασσινά, Ψάρια, Σαλάτες, Σαλάτες βραστές

Μπακαλιάρος με πικάντικη σάλτσα

λιγότερο από 60 λεπτά
Δυσκολία: εύκολες
Ψάρια και Θαλασσινά, Ψάρια