Μπακαλιάρος με σάλτσα σκορδαλιάς

short url (for easy share)

No votes yet

Υλικά συνταγής

  • 700γρ.-1 κιλό παστός μπακαλιάρος ή κατεψυγμένος (φιλέτο με δέρμα)
  • ½ φλιτζ. ελαιόλαδο
  • ½ φλιτζ. κρασί λευκό
  • 1 κλωνάρι σέλινο
  • ½ πράσο ψιλοκομμένο
  • 2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • 5 σκελίδες σκόρδο
  • 5 πατάτες
  • 3 κ.σ. ξύδι
  • ½ φλιτζ. άνηθος ψιλοκομμένος
  • αλάτι
  • πιπέρι
cooklathina
Δυσκολία: εύκολες
Ποσότητα: 4 άτομα

Διαδικασία συνταγής

  1. Ξαλμυρίζουμε Αφήνουμε ένα τρόφιμο σε νερό για αρκετές ώρες, για να το κάνουμε λιγότερο αλμυρό. Το χρησιμοποιούμε κυρίως για το μπακαλιάρο. τον μπακαλιάρο για 24 ώρες αν χρησιμοποιούμε παστό ή τον ξεπαγώνουμε στη συντήρηση του ψυγείου (σε τρυπητό) αν χρησιμοποιούμε κατεψυγμένο.
  2. ΣοτάρουμεΤηγανίζω ελαφρά σε λίγο λίπος, λαχανικά ή κρέας, έως ότου πάρουν ένα ελαφρύ χρυσαφί χρώμα ομοιόμορφα. στο ελαιόλαδο το σέλινο, το πράσο και το κρεμμύδι και προσθέτουμε από πάνω του τα κομμάτια του μπακαλιάρου. Προσθέτουμε το κρασί και νερό. ΚαρυκεύουμεΠροσθέτω στο φαγητό υλικά, κυρίως μπαχαρικά ή αρωματικά, για να δώσω πιο πικάντικη γεύση. με αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
  3. Μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά, ώσπου να χυλώσει ελαφρώς η σάλτσα.
  4. Παίρνουμε 2½ φλιτζάνια από το ζουμί για να το χρησιμοποιήσουμε για τη σκορδαλιά.
  5. ΒράζουμεΜαγείρεμα σε υγρό που βρίσκεται πάνω από 100οC. τις πατάτες τις καθαρίζουμε και τις περνάμε από τον μύλο. Λιώνουμε τα σκόρδα στο γουδί. 
  6. Αναμειγνύουμε τον πουρέΒρασμένη και πολτοποιημένη τροφή, περασμένη από μηχανή του πουρέ ή από τρυπητό. πατάτας με τα σκόρδα, αλάτι, πιπέρι, το ξίδι, τον άνηθο και το ζουμί από το ψάρι, ώσπου να γίνει μια ομοιόμορφη μάζα παχύρευστη.
  7. Αφού κατεβάσουμε την κατσαρόλα από την φωτιά, περιχύνουμε το ψάρι με τη σκορδαλιά και κουνάμε δεξιά-αριστερά.
  8. Σερβίρουμε με λεμονάκια, για να προσθέσει όποιος θέλει και χυμό λεμονιού.

Αυτό το ήξερες

Οι πρώτοι που πάστωσαν μπακαλιάρο ήταν οι Βάσκοι και το ονόμασαν το ψάρι του βουνού. Στην Ελλάδα ο μπακαλιάρος έφτασε τον 15ο αιώνα. Η νηστεία της Σαρακοστής μας επιτρέπει να τρώμε ψάρι 2 φορές, του...
Αφαιρούμε την πέτσα από τον παστό μπακαλιάρο και τον κόβουμε σε μετρίου μεγέθους κομμάτια. Τον βάζουμε σε νερό και αλλάζουμε το νερό κάθε 3 με 4 ώρες. Συνολικά ξαρμυρίζουμε τον μπακαλιάρο για 12 με...

Σχόλια

Νέο σχόλιο

Εμφανίσεις συνταγής: 854 Εμφανίσεις σήμερα: 0