Υγιεινά ρολάκια κανέλας

short url (for easy share)

No votes yet

 

Υλικά συνταγής

για τη ζύμη

  • 210γρ. αλεύρι ντίνκελ τύπου 630
  • 210γρ. αλεύρι ντίνκελ ολικής αλέσεως
  • 80γρ. αλεύρι βολβών κίτρινης κύπερης (tigernut flour, εναλλακτικά, αλεύρι αμυγδάλου ή φουντουκιού)
  • μια πρέζα αλάτι
  • ξύσμα από ένα λεμόνι βιολογικής παραγωγής
  • 1 βανίλια
  • 225ml γάλα αμυγδάλου
  • 2 κ.σ. λικέρ αμαρέττο
  • 60γρ. ζάχαρη καρύδας
  • 42γρ. μαγιά νωπή
  • 1 αυγό
  • 70γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου

για τη γέμιση

  • 60γρ. ζάχαρη καρύδας
  • 3 κ.γ. κανέλα
  • 60γρ. βούτυρο (ή παραπάνω)

για το γλάσο (προαιρετικά)

  • άχνη ζάχαρη
  • γάλα αμυγδάλου (λίγο)
Jolena
Δυσκολία: εύκολες
Ποσότητα: 6-8 άτομα

Διαδικασία συνταγής

  1. Ξεκινάμε με τη ζύμη, ανακατεύουμε τα είδη αλεύρων με το αλάτι, τη βανίλια και το ξύσμαΤο εξωτερικό μέρος της φλούδας των εσπεριδοειδών το οποίο χρησιμοποιούμε για να αρωματίσουμε γλυκά ή φαγητά. Με τρίφτη στο ψιλό σημείο ξύνουμε το φρούτο (π.χ. πορτοκάλι) και παίρνουμε το ξύσμα του. λεμονιού. Αδειάζουμε το γάλα αμυγδάλου σε μια κατσαρόλα και το ζεσταίνουμε σε χαμηλή θερμοκρασία μέχρι να ζεσταθεί. Προσθέτουμε τη ζάχαρη σιγά-σιγά και ανακατεύουμε καλά. Στη συνέχεια προσθέτουμε τη μαγιά και τα αναμειγνύουμε όλα καλά ώσπου να ομογενοποιηθεί όλο το μείγμα.
  2. Ανακατεύουμε το αλεύρι με το αυγό, το λικέρ και το ζεσταμένο γάλα με τη μαγιά. Με το γάντζο ζύμης του μίξερ ζυμώνουμε το μείγμα για περίπου 10 λεπτά. Προσθέτουμε σιγά-σιγά το βούτυρο. Πλάθουμε τη ζύμη σε μπάλα με τα χέρια και τη βάζουμε σε ένα βαθύ μπολ, το οποίο έχουμε αλείψει πρώτα ελαφρά με λάδι. Την αφήνουμε σκεπασμένη σε ζεστό μέρος για περίπου 1-2 ώρες μέχρι να διπλασιασθεί σε όγκο.
  3. Στο μεταξύ, τοποθετούμε χαρτί ψησίματος σε δύο στρόγγυλες φόρμες για κέικ 18εκ (εναλλακτικά μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και μόνο μια φόρμα 26εκ). Λαδώνουμε ελαφρά τα τοιχώματα της φόρμας.
  4. Αλευρώνουμε την επιφάνεια εργασίας μας και ανοίγουμε τη ζύμη με τον πλάστη σε ορθογώνιο σχήμα.
  5. Για τη γέμιση, ανακατεύουμε τη ζάχαρη καρύδας με την κανέλα. Λιώνουμε το βούτυρο και ανακατεύουμε με την κανέλα και τη ζάχαρη καρύδας. Προσθέτουμε ακόμα λίγο βούτυρο εφόσον δεν έχει μαλακώσει αρκετά το μείγμα. Αν είναι ρευστό ακόμα, προσθέτουμε επιπλέον κανέλα και ζάχαρη καρύδας. Στη συνέχεια, αλείφουμε τη ζύμη με τη γέμιση. Εναλλακτικά, μπορούμε να αλείψουμε τη ζύμη πρώτα με το λιωμένο βούτυρο και ύστερα να βάλουμε από πάνω το μείγμα της κανέλας με τη ζάχαρη καρύδας. Ξεκινώντας από την πιο φαρδιά πλευρά, τυλίγουμε σιγά σιγά τη ζύμη. Διπλώνουμε τις άκρες ελαφρά. Κόβουμε το ρόλο σε φέτες πάχους περίπου 4εκ και τις τοποθετούμε στη φόρμα μας. Αφήνουμε το κέικ να ξεκουραστεί λίγο ακόμα πριν ψηθεί.
  6. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180°C, για περίπου 25 λεπτά μέχρι να χρυσίσουν τα ρολάΤυλιγμένες φέτες κρέατος ή ζύμης με διάφορες γεμίσεις.. Το μεγάλο κέικ πρέπει να ψηθεί λίγο παραπάνω. Μόλις ψηθεί, αφαιρούμε από το φούρνο, ξεφορμάρουμε και αφήνουμε το κέικ σε σχάρα μέχρι να κρυώσει τελείως. Προαιρετικά, το πασπαλίζουμεΡίχνω ελαφρά σε γλυκό ή φαγητό αλεύρι, ζάχαρη, ζάχαρη άχνη, κανέλα κ.ά. με λευκό γλάσοΛεπτή στρώση επικάλυψης γλυκισμάτων, μπισκότων. Μείγμα άχνης ζάχαρης και νερού. Με την προσθήκη χρωμάτων ζαχαροπλαστικής φτιάχνουμε και γλάσο σε διάφορα χρώματα..

Αυτό το ήξερες

Διεγείρει τους υποδοχείς της ινσουλίνης και αυξάνει την ικανότητα των κυττάρων να χρησιμοποιούν γλυκόζη. Έτσι, μπορεί να βοηθήσει όσους πάσχουν από διαβήτη τύπου 2 να ρυθμίσουν το σάκχαρο του αίματος...

Σχόλια

Νέο σχόλιο

Εμφανίσεις συνταγής: 2261 Εμφανίσεις σήμερα: 0