Σπιτικός τραχανάς με σιτάρι ζέας

short url (for easy share)

Μέσος όρος: 5 (2 ψήφοι)

 

Υλικά συνταγής

  • 2½ κιλά πρόβειο γάλα
  • 1 κιλό σιτάρι ζέας
  • ½ κιλό σπασμένο σιτάρι
  • ½ φλιτζ. ελληνικού καφέ χοντρό αλάτι
cookefi
Δυσκολία: εύκολες
Ποσότητα: 2 κιλά

Διαδικασία συνταγής

  1. Βάζουμε το γάλα να βράσειΜαγείρεμα σε υγρό που βρίσκεται πάνω από 100°C. αφού το σουρώσουμε (το γάλα είναι καλό να το πάρουμε από παραγωγό και όχι από το σούπερ μάρκετ). Ανακατεύουμε διαρκώς για να μην πιάσει από κάτω. Μόλις πάρει βράση ρίχνουμε το αλάτι, ανακατεύουμε και προσθέτουμε το σιτάρι (ζέας και απλό).
  2. Σβήνουμε το μάτι και ανακατεύουμε διαρκώς. Μόλις αρχίσει να πήζει ξανανάβουμε το μάτι στο μισό και ανακατεύουμε. Μόλις χυλώσει και πιεί τα υγρά του το αποσύρουμε από τη φωτιά και το σκεπάζουμε. Αφήνουμε 1 ώρα. Καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδικασίας προσέχουμε να μην μας πιάσει από κάτω, αν χρειαστεί ξανασβήνουμε το μάτι.
  3. Απλώνουμε σε βαμβακερό ύφασμα ή σεντόνι το τραχανά και αφήνουμε να στεγνώσει. Στον ήλιο ή σε δωμάτιο χωρίς υγρασία. Θα χρειαστεί περίπου 2 ημέρες. Έπειτα τον τρίβουμε με σίτα ή με μούλτι. Έπειτα ψήνουμε τον τραχανά στον φούρνο στους 50οC για περίπου 2 ώρες για να είμαστε σίγουροι ότι στέγνωσε εντελώς.
  4. Αποθηκεύουμε σε γυάλινα βάζα. 

Αυτό το ήξερες

Η ζέα είναι δημητριακό γνωστό από την αρχαιότητα. Έχει χρησιμοποιηθεί σαν ζωοτροφή αλλά στην αρχαιότητα έφτιαχναν ψωμί από ζέα και δεν χρησιμοποιούσαν το απλό σιτάρι. Η ζέα είναι τροφή πλούσια σε...

Σχόλια

Νέο σχόλιο

Εμφανίσεις συνταγής: 6486 Εμφανίσεις σήμερα: 1