Ζέα ή ζειά, το δίκοκκο σιτάρι

Η ζέα είναι δημητριακό γνωστό από την αρχαιότητα. Έχει χρησιμοποιηθεί σαν ζωοτροφή αλλά στην αρχαιότητα έφτιαχναν ψωμί από ζέα και δεν χρησιμοποιούσαν το απλό σιτάρι. Η ζέα είναι τροφή πλούσια σε μαγνήσιο, το μαγνήσιο βοηθά στην καλή λειτουργία του εγκεφάλου. Επιπλέον η ζέα έχει υψηλή περιεκτικότητα σε λυσίνη, η οποία ανήκει στα αμινοξέα και βοηθά στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος. Η ζέα είναι ένα απο τα δημητριακά με μικρή περιεκτικότητα σε γλουτένη, υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτείνες, φυτικές ίνες, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, προβιταμίνη Α και περιέχει δύο φορές περισσότερα λιπίδια από το κοινό σιτάρι. Επιπλέον περιέχει πολυακόρεστα λιπαρά οξέα που συγκρίνονται με αυτά που περιέχει το ελαιόλαδο. Η ζέα (δίκοκκο σιτάρι) και τα προϊόντα της αξίζουν μια θέση στο καθημερινό μας τραπέζι.

Σχετικές συνταγές

Δες αναλυτικά τις συνταγές εδώ

Σπιτικός τραχανάς με σιτάρι ζέας
Σπιτικός τραχανάς με σιτάρι ζέας

περισσότερο από 90 λεπτά
Δυσκολία: εύκολες
Ζυμαρικά και ρύζια, Ζυμαρικά, Ψιλά ζυμαρικά