Σουφλέ σοκολάτας με φράουλες

short url (for easy share)

No votes yet

 

Υλικά συνταγής

  • 1 κουταλιά της σούπας βούτυρο, για τα φορμάκια
  • λίγη ζάχαρη για πασπάλισμα (για τα φορμάκια)
  • 2 κ.γ. κακάο άγλυκο
  • 4 κ.σ. αλεύρι
  • ¼ φλιτζ. ζάχαρη
  • 2 κ.σ. βούτυρο λιωμένο
  • ¾ φλιτζάνι γάλα
  • 4 αυγά (χωρισμένοι κρόκοι από ασπράδια)
  • ½ κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας ή μια βανίλια εμπορίου
  • ¼ φλιτζ. λικέρ κακάο
  • 8 φράουλες πλυμένες και καθαρισμένες
cooklathina
Ποσότητα: 4 άτομα

Διαδικασία συνταγής

  1. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200οC. Βουτυρώνουμε και πασπαλίζουμε τα φορμάκια με τη ζάχαρη. Βάζουμε στον πάτο από κάθε φορμάκι μια φράουλα.
  2. Αναμιγνύουμε το κακάο, 2 κ.σ. αλεύρι και 1 κ.σ. ζάχαρη. Ανακατεύουμε το βούτυρο και το υπόλοιπο αλεύρι μέχρι να σχηματιστεί μία πάστα. Χτυπάμε έναν κρόκο αυγού μέσα σε πυρίμαχο σκεύος.
  3. Ζεσταίνουμε το γάλα μέχρι να φτάσει στο σημείο βρασμού. Προσθέτουμε στο γάλα το μείγμα με το αλεύρι και το βούτυρο και ανακατεύουμε διαρκώς μέχρι να λιώσει. Χύνουμε σιγά σιγά μέρος από το καυτό γάλα στο κρόκο του αυγού σε κλωστή, ανακατεύοντας συνεχώς. Επαναφέρουμε το μείγμα στην κατσαρόλα και σε χαμηλή φωτιά σιγοβράζουμε την κρέμα, ανακατεύοντας συνεχώς με μια ξύλινη κουτάλα ή σπάτουλα.
  4. Σιγοβράζουμε την κρέμα μέχρι να πήξει, περίπου 1 λεπτό. Κατεβάζουμε από τη φωτιά, ανακατεύοντας κατά διαστήματα για να μην πιάσει κρούστα. Χτυπάμε τους τρεις κρόκους με τη βανίλια, το λικέρ, το μείγμα κακάο-ζάχαρη- αλεύρι.
  5. Προσθέτουμε αυτό το μείγμα στην κρέμα ανακατεύοντας διαρκώς. (Η κρέμα μπορεί να γίνει και από τη προηγούμενη μέρα.)
  6. Περίπου 35 λεπτά πριν σερβίρουμε το γλυκό, χτυπάμε με μίξερ τα ασπράδια μέχρι να αφρατέψουν ελαφρώς και σταδιακά προσθέτουμε την υπόλοιπη ζάχαρη. Τα αυγά δεν πρέπει να τα χτυπήσουμε πολύ ώρα, δεν θέλουμε να είναι πάρα πολύ σφιχτά.
  7. Βάζουμε ⅓ της μαρέγκαςΧτυπημένα ασπράδια αυγού μαζί με ζάχαρη. μέσα στην κρέμα και ανακατεύουμε απαλά, χρησιμοποιώντας ένα σύρμα ή σπάτουλα καουτσούκ. Βάζουμε την κρέμα στην υπόλοιπη μαρέγκα.
  8. Αμέσως αδειάζουμε το σουφλέΣτα γαλλικά η λέξη σημαίνει να παραφουσκώσει. Για να κάνουμε σουφλέ πρέπει οπωσδήποτε να χρησιμοποιήσουμε ασπράδι αυγών χτυπημένο σε μαρέγκα. Σουφλέ γίνονται επιδόρπια π.χ. σουφλέ σοκολάτας, αλλά και αλμυρά π.χ. σουφλέ πατάτας. στα έτοιμα φορμάκια και ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για 20-25 λεπτά.
  9. Σερβίρουμε το γλυκό ζεστό, με τις φρέσκες φράουλες κομμένες σε φετάκια.

Αυτό το ήξερες

Οι θεραπευτικές ιδιότητες της σοκολάτας και του κακάου ήταν γνωστές από την εποχή των Αζτέκων. Θεωρείτω πως χαρίζει μακροζωΐα και παρόλο που περιέχει καφεΐνη πίστευαν πως βοηθά στις αυπνίες και τις...

Σχόλια

Νέο σχόλιο

Εμφανίσεις συνταγής: 3596 Εμφανίσεις σήμερα: 0