Τούρτα γενεθλίων με αυτοκινητάκια
Υλικά συνταγής
για το παντεσπάνι
- 2 φλιτζ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 2 φλιτζ. ζάχαρη
- ¾ φλιτζ. άγλυκο κακάο σε σκόνη
- 1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ
- 1½ κ.γ. μαγειρική σόδα
- 1 κ.γ. αλάτι
- 1 κ.γ. σκόνη εσπρέσο
- 1 φλιτζ. γάλα
- ½ φλιτζ. ηλιέλαιο
- 2 αυγα
- 2 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
- 1 φλιτζ. βραστό νερό
για τη γέμιση (frosting cream)
- 1½ φλιτζ. βούτυρο μαλακό
- 1 φλιτζ. άγλυκο κακάο
- 5 φλιτζ. ζάχαρη άχνη
- ½ φλιτζ. γάλα
- 2 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
για το ντεκόρ
- 1400γρ. ζαχαρόπαστα λαχανί ή λάιμ
- 200γρ. ζαχαρόπαστα μαύρη
- αυτοκινητάκια πλαστικά
- βρώσιμο γκλίτερ ασημί
cookefi
Δυσκολία: δύσκολες
Ποσότητα: 1 τούρτα
'Ενα μοναδικό δώρο για τα παιδιά!
Διαδικασία συνταγής
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170 °C. Ετοιμάζουμε ταψάκια 22-23 εκατοστών ή φόρμες για κέικ, αλείφουμε με βούτυρο και αλευρώνουμε. Τινάζουμε τα ταψάκια να φύγει το αλεύρι.
- Ξεκινάμε με το κέικ. Προσθέτουμε το αλεύρι, τη ζάχαρη, το κακάο, το μπέικιν πάουντερΣκόνη που κυκλοφορεί ευρέως στο εμπόριο και βοηθάει στη διόγκωση (να φουσκώσουν) κέικ, τηγανίτες και άλλα γλυκίσματα., τη σόδα, το αλάτι και τη σκόνη εσπρέσο σε ένα μεγάλο μπολ ή στο μπολ του μίξερ. Ανακατεύουμε μέχρι να ενωθούν καλά τα υλικά.
- Προσθέτουμε το γάλα, το φυτικό λάδι, τα αυγά και τη βανίλια στο μίγμα αλευριού και ανακατεύουμε μαζί, σε μέτρια ταχύτητα, μέχρι να ομογεννοποιηθούν τα υλικά. Μειώνουμε την ταχύτητα και προσεκτικά προσθέτουμε το βραστό νερό στο μείγμα. Χτυπάμε σε δυνατή ταχύτητα για περίπου 1 λεπτό.
- Μοιράζουμε τη ζύμη στα ταψάκια και ψήνουμε για 30-35 λεπτά, μέχρι να βγει καθαρή η οδοντογλυφίδα από το κέντρο.
- Βγάζουμε από το φούρνο και αφήνουμε να κρυώσει για περίπου 10 λεπτά, ξεφορμάρουμε και αφήνουμε να κρυώσουν εντελώς.
- Ετοιμάζουμε την κρέμα. Κοσκινίζουμε το κακάο σε ένα μεγάλο μπολ ή στο μπολ του μίξερ. Προσθέτουμε το βούτυρο σε κομματάκια και χτυπάμε μέχρι να γίνει ωραία κρέμα.
- Προσθέτουμε τη ζάχαρη εναλλάξ με το γάλα στην κρέμα. Προσθέτουμε το εκχύλισμα βανίλιας και χτυπάμε καλά. Αν η υφή της κρέμας φαίνεται αραιή, προσθέτουμε μια κουταλιά ζάχαρη άχνη, ενώ αν φαίνεται πολύ πηχτή προσθέτουμε μια κουταλιά της σούπας γάλα.
για το στήσιμο
- Βάζουμε στο ψυγείο τη βουτυρόκρεμα και το κέικ. Έπειτα από μια ώρα, βάζουμε σε πιατέλα το ένα κομμάτι κέικ, αλείφουμε με κρέμα και από πάνω βάζουμε το δεύτερο κέικ.
- Καλύπτουμε με κρέμα και εξωτερικά το κέικ. Στρώνουμε καλά με τη σπάτουλα, αφαιρούμε το περίσσευμα και αφού έχουμε λείο αποτέλεσμα, το βάζουμε στο ψυγείο.
- Αφήνουμε μερικές ώρες στο ψυγείο να σταθεροποιηθεί και να παγώσει. (Σε αυτό το σημείο μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την τούρτα χωρίς ζαχαρόπαστα για ενήλικα)
- Βγάζουμε από το ψυγείο την τούρτα, λίγο πριν ανοίξουμε τη ζαχαρόπαστα. Χωρίζουμε 200γρ. ζαχαρόπαστα λαχανί για να κάνουμε τους κάκτους. Ζυμώνουμε καλά τα 1200γρ. ζαχαρόπαστα. Ανοίγουμε τη ζαχαρόπαστα (με το λαχανί-λάιμ χρώμα). Σ’ έναν πάγκο ή τραπέζι βάζουμε μια μεγάλη λαδόκολλα με ελάχιστη άχνη και ανοίγουμε με πλάστη τη ζαχαρόπαστα. Αλείφουμε με ζεστό νερό τα χέρια μας και τη ζαχαρόπαστα από την κάτω πλευρά. Βάζουμε τη ζαχαρόπαστα προσεκτικά πάνω από την τούρτα και την ακουμπάμε απαλά. Αγκαλιάζουμε τα πλαϊνά μέρη της τούρτας. Μπορούμε να κόψουμε τη ζαχαρόπαστα ακριβώς περιμετρικά της τούρτας στη βάση της.
- Για να μην εγκλωβιστεί αέρας και δημιουργηθούν φουσκάλες, ανασηκώνουμε ανά διαστήματα από το κάτω μέρος καθώς στρώνουμε τη ζαχαρόπαστα και κάνουμε γενικά πολύ απαλές κινήσεις.
- Ανοίγουμε ένα μέρος της μαύρης ζαχαρόπαστας και φτιάχνουμε το δρόμο. Τον στρώνουμε στο κέντρο. Κάνουμε τη διαγράμμιση με το γκλίτερ. Φτιάχνουμε ρόδες με μαύρη ζαχαρόπαστα και με λαχανί τους κάκτους. Στολίζουμε με τα αυτοκινητάκια και βάζουμε στο ψυγείο. Τη βγάζουμε από το ψυγείο 15 λεπτά πριν την κόψουμε.
Σχόλια
Εμφανίσεις συνταγής: 7361
Εμφανίσεις σήμερα: 3
Νέο σχόλιο