Τούρτα σοκολάτας

short url (for easy share)

No votes yet

 

Υλικά συνταγής

για το παντεσπάνι (2 τεμάχια)

  • 2 φλιτζ. ζάχαρη
  • 1 ¾ φλιτζ. αλεύρι
  • ¾ φλιτζ. κακάο
  • 1½ κ.γ. μπέικιν πάουντερ
  • 1½ κ.γ. μαγειρική σόδα
  • 1 κ.γ αλάτι
  • 2 αυγά
  • 1 φλιτζ.γάλα
  • ¼ φλιτζ. φυτικό λάδι
  • 2 κ.γ. βανίλια
  • ¼ φλιτζ. βραστό νερό

για τη γκανάζ

  • ½ φλιτζ. βούτυρο
  • ⅔ φλιτζ. κακάο
  • 3 φλιτζ. άχνη ζάχαρη
  • ⅓ φλιτζ. γάλα και λίγο επιπλέον αν χρειαστεί
  • 1 κ.γ. βανίλια

Διαδικασία συνταγής

  1. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180οC. Βουτυρώνουμε 2 φόρμες ή ταψάκια 20 εκατοστών.
  2. Σε ένα μεγάλο μπολ ή στο μπολ του μίξερ, χτυπάμε ελαφρά τη ζάχαρη μαζί με το αλεύρι, το κακάο, το μπέικιν πάουντερΣκόνη που κυκλοφορεί ευρέως στο εμπόριο και βοηθάει στη διόγκωση (να φουσκώσουν) κέικ, τηγανίτες και άλλα γλυκίσματα., τη σόδα και το αλάτι.
  3. Προσθέτουμε τα αυγά, το γάλα, το λάδι και τη βανίλια και ανακατεύουμε σε μέτρια ταχύτητα για 2 λεπτά.
  4. Προσθέτουμε το βραστό νερό και ανακατεύουμε έως ότου ενσωματωθεί στα υπόλοιπα υλικά. Χωρίζουμε τη ζύμη στις δύο φόρμες, είναι πολύ λεπτή η ζύμη.
  5. Ψήνουμε για 30 με 35 λεπτά. Το παντεσπάνι θα είναι έτοιμο όταν αρχίζει να ξεκολλάει από τα τοιχώματα και να το τρυπάμε με μαχαίρι το μαχαίρι βγαίνει καθαρό.
  6. Βγάζουμε από το φούρνο και αφήνουμε να κρυώσουν για 10 λεπτά πριν τα ξεφορμάρουμε.
  7. Ετοιμάζουμε την επικάλυψη: Λιώνουμε το βούτυρο και ανακατεύουμε μαζί με το κακάο σε ένα μέτριο μπολ.
  8. Προσθέτουμε τη ζάχαρη άχνη και το γάλα εναλλάξ, ανακατεύοντας έως ότου έχει απαλή υφή. Προσθέτουμε τη βανίλια και ανακατεύουμε καλά. Ίσως χρειαστούμε λίγο περισσότερο γάλα.
  9. Στήνουμε την τούρτα. Αλείφουμε το πρώτο παντεσπάνι με αρκετή κρέμα και το καλύπτουμε με το δεύτερο. Καλύπτουμε περιμετρικά με τη γκανάζ και τέλος από πάνω. Αφήνουμε στο ψυγείο για αρκετή ώρα να κρυώσει καλά η τούρτα.
  10. Αν θέλουμε να τη φτιάξουμε για παιδικό πάρτυ μπορούμε να πασπαλίζουμεΡίχνω ελαφρά, σε γλυκό ή φαγητό, αλεύρι, ζάχαρη, ζάχαρη άχνη, κανέλα κ.ά. με χρωματιστά ζαχαρωτά ή με καραμελάκια.

Αυτό το ήξερες

Για να είμαστε σίγουροι ότι το κέικ μας ψήθηκε, το τρυπάμε με ένα ξυλάκι για σουβλάκι. Εάν μόλις το βγάλουμε δεν έχει καθόλου ζύμη επάνω, τότε το κέικ μας είναι έτοιμο. Εάν έχει υπολείμματα ...
Η καλλιέργεια του κακάο ξεκίνησε από τους Μάγια, τους Αζτέκους και τους Ολμέκους. Ήταν τόσο σημαντικό το κακάο για τους αρχαίους πολιτισμούς, που το χρησιμοποιούσαν σαν νόμισμα και σαν θυσία προς...

Σχόλια

Νέο σχόλιο

Εμφανίσεις συνταγής: 3045 Εμφανίσεις σήμερα: 0