Πορτοκαλόπιτα με φέτες πορτοκαλιού

short url (for easy share)

Μέσος όρος: 4.5 (2 ψήφοι)

Υλικά συνταγής

  • 1 πακέτο φύλλο κρούστας (500γρ.)
  • 4 αυγά
  • 1 φλιτζ. ζάχαρη
  • 3 πορτοκάλια (το ξύσμαΤο εξωτερικό μέρος της φλούδας των εσπεριδοειδών το οποίο χρησιμοποιούμε για να αρωματίσουμε γλυκά ή φαγητά. Με τρίφτη στο ψιλό σημείο ξύνουμε το φρούτο (π.χ. πορτοκάλι) και παίρνουμε το ξύσμα του. τους)
  • 300γρ. γιαούρτι στραγγιστό
  • 3 κ.γ. μπέικιν πάουντερΣκόνη που κυκλοφορεί ευρέως στο εμπόριο και βοηθάει στη διόγκωση (να φουσκώσουν) κέικ, τηγανίτες και άλλα γλυκίσματα.
  • 1 βανίλια
  • 1 φλιτζ. ηλιέλαιο
  • 3 κ.σ. μπράντι ή κονιάκ
  • ¼ κ.γ. κανέλα

για το σιρόπι

  • 1½ φλιτζ. χυμός πορτοκαλιού φρέσκος
  • 1½ φλιτζ. ζάχαρη
  • 1 λεμόνι (ο χυμός του)
  • 3-4 καρφιά γαρίφαλο
  • 1-2 πορτοκάλια κομμένα σε λεπτές φέτες (από αυτά που χρησιμοποιήσαμε το ξύσμα τους)
cookefi
Δυσκολία: εύκολες
Ποσότητα: 12-14 τεμάχια

Διαδικασία συνταγής

  1. Λαδώνουμε ελαφρά το ταψάκι μας και κόβουμε σε μικρά κομμάτια το φύλλο κρούστας. Παράλληλα, προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180οC.
  2. Χτυπάμε τα αυγά με τη ζάχαρη να αφρατέψουν και προσθέτουμε λίγο-λίγο το γιαούρτι. Προσθέτουμε το ξύσμαΤο εξωτερικό μέρος της φλούδας των εσπεριδοειδών το οποίο χρησιμοποιούμε για να αρωματίσουμε γλυκά ή φαγητά. Με τρίφτη στο ψιλό σημείο ξύνουμε το φρούτο (π.χ. πορτοκάλι) και παίρνουμε το ξύσμα του. πορτοκαλιού, τη βανίλια και το μπέικιν. Συνεχίζουμε το χτύπημα. Τέλος, προσθέτουμε σιγά-σιγά το λάδι. Προσθέτουμε τα φύλλα κρούστας ψιλοκομμένα ανακατεύουμε και αφήνουμε το μείγμα στην άκρη.
  3. Ετοιμάζουμε το σιρόπι. Βάζουμε σε κατσαρόλα το χυμό πορτοκαλιού και τη ζάχαρη και το γαρίφαλο. Μόλις λιώσει η ζάχαρη, προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά. Αφήνουμε να πάρουν 1 βράσηΜαγείρεμα σε υγρό που βρίσκεται πάνω από 100 °C. (30 δευτερόλεπτα) και αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει.
  4. Μεταφέρουμε το μείγμα με τα φύλλα στο ταψί και το στρώνουμε να απλωθεί καλά. Ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για 1 ώρα. Αν πάει να μας αρπάξει, σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο. Για να βεβαιωθούμε ότι η πίτα μας είναι έτοιμη, ελέγχουμε αν ξεκολλάει από τα τοιχώματα του ταψιού. Με ένα κουτάλι στρώνουμε στην επιφάνεια της πίτας τις φέτες πορτοκαλιού. Περιχύνουμε με σιρόπι σιγά-σιγά. Την σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο για λίγη ώρα, μέχρι να ρουφήξει το σιρόπι.

Αυτό το ήξερες

Το πορτοκάλι είναι ταυτισμένο με τη βιταμίνη C, ωστόσο περιέχει πλήθος ουσιών με αντιοξειδωτικές δράσεις. Έχει αποδειχθεί ότι το πορτοκάλι προστατεύει από την υπέρταση και τη χοληστερίνη, τονώνει το...

Σχόλια

Νέο σχόλιο

Εμφανίσεις συνταγής: 7964 Εμφανίσεις σήμερα: 1