Πολύχρωμο ιμάμ

short url (for easy share)

Μέσος όρος: 5 (2 ψήφοι)

 

Υλικά συνταγής

  • 8 μελιτζάνες φλάσκες
  • 6 ώριμες ντομάτες (5 ξεφλουδισμένες και ψιλοκομμένες και 1 κομμένη σε ροδέλες)
  • 2-3 κρεμμύδια κομμένα σε λεπτές φέτες
  • 2 σκελίδες σκόρδο λιωμένες
  • 4 πιπεριές πράσινες κομμένες σε λεπτές φέτες
  • 1 φλιτζ. ανάμεικτα λαχανικά (κατεψυγμένα)
  • 1 ματσάκι μαϊντανός ψιλοκομμένος
  • ½ φλιτζ. ελαιόλαδο για τη γέμιση
  • ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
  • 1 λεμόνι (ο χυμός του)
  • ½ κ.γ. ζάχαρη
  • 1 κ.γ. ρίγανη
  • 1 πρέζα μοσχοκάρυδο
  • αλάτι
  • πιπέρι
cookefi
Ποσότητα: 6 άτομα

Διαδικασία συνταγής

  1. Πλένουμε τις μελιτζάνες και τις ξεφλουδίζουμε, ξεκινώντας από το κοτσάνι (χωρίς να καθαρίσουμε κι αυτό) κάθετα και ξανά προς το κοτσάνι από την άλλη πλευρά. Τις κόβουμε κατά μήκος σαν βαρκάκια. Τις βάζουμε σε λεκάνη με νερό, λίγο αλάτι και το χυμό λεμονιού. Τις αφήνουμε για τουλάχιστον μισή ώρα μέσα στο νερό.
  2. Ετοιμάζουμε τη γέμιση για τις μελιτζάνες. Σε ένα τηγάνι βάζουμε το λάδι και σοτάρουμεΤηγανίζω ελαφρά σε λίγο λίπος, λαχανικά ή κρέας, έως ότου πάρουν ένα ελαφρύ χρυσαφί χρώμα ομοιόμορφα. τα κρεμμύδια, τις πιπεριές και τα ανάμεικτα λαχανικά μέχρι να γυαλίσουν. Προσθέτουμε τις ντομάτες ψιλοκομμένες ή περασμένες από μούλτι, το σκόρδο, αλάτι, πιπέρι, ζάχαρη, μοσχοκάρυδο και ρίγανη. Προσθέτουμε λίγο νεράκι.
  3. Τα αφήνουμε να σιγοβράσουνΒράσιμο σχεδόν στο σημείο του βρασμού, έτσι ώστε να τρεμουλιάζει σταθερά το υγρό έχουμε στην κατσαρόλα. για περίπου 20-30 λεπτά. Προς το τέλος, προσθέτουμε το μαϊντανό και αποσύρουμε από τη φωτιά.
  4. Στραγγίζουμε και στεγνώνουμε καλά τις μελιτζάνες. Χαράζουμε τη σάρκα τους διαγώνια και τις τηγανίζουμεΤο απλό τηγάνισμα σημαίνει ότι μαγειρεύω κάτι σε ρηχό τηγάνι, με λίγο λίπος. Το βαθύ τηγάνισμα σημαίνει ότι τα τρόφιμα βυθίζονται στο λάδι. Τηγάνισμα σε γουόκ , είναι η τεχνική τηγανίσματος των Κινέζων, οπου τα τρόφιμα είναι πολύ λεπτά κομμένα και σε λίγο καυτό λάδι τηγανίζονται ενώ ανακατεύονται διαρκώς. σε δυνατή φωτιά να μαλακώσουν. Τις βγάζουμε σε απορροφητικό χαρτί.
  5. Απλώνουμε σε ταψί, πιέζουμε με κουτάλι λίγο τη σάρκα από τις μελιτζάνες και γεμίζουμε με τη γέμιση. Από πάνω βάζουμε μια ή δυο ροδέλες ντομάτας ή ντομάτες ψιλοκομμένες. Βάζουμε λίγο νεράκι στο ταψί για να μην στεγνώσει εντελώς το φαγητό.
  6. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C μέχρι να πάρουν χρώμα.

Αυτό το ήξερες

Τα κρεμμύδια περιέχουν υψηλές ποσότητες αντιοξειδωτικών ενώσεων όπως η φλαβονοειδής ουσία quercetin.
Οι ντομάτες περιέχουν αντιοξειδωτικές ουσίες, βιταμίνη C, φιλικό οξύ, φλαβονοειδής ουσίες, βιταμινη Ε και βιταμίνες του συμπλέγματος Β. 
Η μελιτζάνα με την χαρακτηριστική πικρή της γεύση είναι πηγή μαγνησίου και βιταμινών του συμπλέγματος Β. Το μαγνήσιο βοηθάει στην καλη λειτουργία του εγκεφάλου. Η κατανάλωση μελιτζάνας προστατεύει τα...

Tips - Μην ξεχνάς ότι...

Αν θέλουμε το ιμάμ να είναι πιο ελαφρύ, προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C, απλώνουμε τις μελιτζάνες σε ταψί με λίγο ελαιόλαδο, τις αλατίζουμε και ψήνουμε για 10 λεπτά.

Σχόλια

Νέο σχόλιο

Εμφανίσεις συνταγής: 9802 Εμφανίσεις σήμερα: 2