Πίτα με σέσκουλα και βλίτα

short url (for easy share)

Μέσος όρος: 4.5 (4 ψήφοι)

 

Υλικά συνταγής

για το φύλλο

  • 500γρ. περίπου αλεύρι
  • 1 φακελάκι μαγιά
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 1 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 κ.σ. ξύδι
  • νισεστέ όσο χρειαστεί
  • νερό όσο πάρει να γίνει η ζύμη ούτε πολύ μαλακή ούτε σκληρή

για τη γέμιση

  • 2 ματσάκια σέσκουλα
  • 2 ματσάκια βλίτα
  • 4 κρεμμυδάκια φρέσκα
  • 1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
  • ½ φλιτζ. άνηθος ψιλοκομμένος
  • ½ φλιτζ. δυόσμος φρέσκος ψιλοκομμένος
  • ⅓ φλιτζ. αλεύρι
  • ½ φλιτζ. ελαιόλαδο
  • 300γρ. φέτα
  • 2 αυγά χτυπημένα
  • λίγο αλάτι
  • πιπέρι
  • ⅓ κ.γ. μοσχοκάρυδο
cooklathina
Ποσότητα: 8-10 άτομα

Διαδικασία συνταγής

  1. Ετοιμάζουμε το φύλλο. Διαλύουμε πρώτα τη μαγιά σε λίγο νερό. Σε μια μπασίνα βάζουμε το αλεύρι, κάνουμε μια τρύπα στο κέντρο και προσθέτουμε όλα τα υλικά εκτός από το νισεστέ. Νερό προσθέτουμε λίγο-λίγο και ζυμώνουμε. Η ζύμη μας θέλουμε να γίνει εύπλαστη, αλλά όχι πολύ μαλακή.
  2. Ζυμώνουμε καλά και αφήνουμε τη ζύμη σκεπασμένη να ξεκουραστεί 45 λεπτά με 1 ώρα.
  3. Όσο ξεκουράζεται η ζύμη πλένουμε και κόβουμε τα σέσκουλα, τα βλίταΧορταρικό με έντονη ελαφρώς πικρή και δροσερή γεύση. και τα μυρωδικά. Σε κατσαρόλα βάζουμε το λάδι και τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι. Προσθέτουμε τα χόρτα, τον άνηθο, το δυόσμο και τα μπαχαρικά. Μόλις μαραθούν τα χόρτα αποσύρουμε από τη φωτιά.
  4. Τρίβουμε την φέταΠΟΠ τυρί της Ελλάδας. Τυρί που διατηρείται σε άλμη. Έχει ελαφρά, υπόξινη και αλμυρή γεύση. Παρασκευάζεται από πρόβειο γάλα ή από αιγοπρόβειο. Μπορούμε να την βρούμε από σκληρή έως και πολύ μαλακή μορφή. και την ανακατεύουμε με τα αυγά. Όταν το μείγμα της κατσαρόλας κρυώσει, προσθέτουμε τη φέτα με τα αυγά και ανακατεύουμε μαλακά.
  5. Στη συνέχεια πιάνουμε τη ζύμη, τη ζυμώνουμε ελαφρώς και την κόβουμε σε μικρά μπαλάκια (σε μέγεθος λεμονιού).
  6. Έπειτα ανοίγουμε τα φύλλα, καλύπτοντας τις μπάλες της ζύμης με νισεστέ.
  7.  
  8. Λαδώνουμε το ταψί μας και βάζουμε στον πάτο τα μισά φύλλα λαδώνοντας τα ένα-ένα.
  9. Προσθέτουμε όλο το μίγμα και από πάνω τοποθετούμε τα υπόλοιπα φύλλα λαδωμένα και αυτά.
  10. Αν τα φύλλα προεξέχουν έξω από το ταψί τα τυλίγουμε.
  11. Κόβουμε την πίτα σε κομμάτια και ψήνουμε στους 200οC για 1 ώρα μέχρι να ροδίσειΨήνω σε δυνατό φούρνο ή σοτάρω σε λιπαρή ουσία ένα υλικό μέχρι να πάρει χρώμα ροδοκόκκινο..

Αυτό το ήξερες

Τα σέσκουλα όπως όλα τα σκούρα πράσινα λαχανικά είναι πλούσια σε β-καροτένιο, λουτεΐνη και ζεαξανθίνη τα οποία είναι ισχυρά αντιοξειδωτικά. Τα φύλλα τρώγονται κυρίως βρασμένα.   
Για τα βλίτα δεν υπάρχουν διαθέσιμες μελέτες, όμως, όπως όλα τα άγρια χόρτα, περιέχουν ιχνοστοιχεία όπως νάτριο, μαγνήσιο, κάλιο και φώσφορο που έχουν αντικαρκινικές ιδιότητες. Τα βλίτα έχουν...

Σχόλια

Νέο σχόλιο

Εμφανίσεις συνταγής: 6868 Εμφανίσεις σήμερα: 6