Χορτόπιτα με μυζήθρα
Υλικά συνταγής
- ζύμη για χωριάτικα φύλλα πίτας ή 1 πακέτο χωριάτικα φύλλα εμπορίου
- ½ κιλό λάπαθα (λάπατα)
- 1 ματσάκι βλίτα
- 1 ματσάκι σέσκουλα
- 2 φλιτζ. μυζήθρα
- 1 αυγό χτυπημένο καλά
- 2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
- 4 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
- ½ φλιτζ. άνηθος ψιλοκομμένος
- ½ φλιτζ. δυόσμος ψιλοκομμένος
- ½ φλιτζ. ελαιόλαδο
- 50-80γρ. βούτυρο
- 1 πρέζα μοσχοκάρυδο
- αλάτι
- φρεσκοτριμμένο πιπέρι
cooklathina
Δυσκολία: μέτριας δυσκολίας
Ποσότητα: 8 άτομα
'Ενα μοναδικό δώρο για τα παιδιά!
Διαδικασία συνταγής
- Αν φτιάχνουμε φύλλα φτιάχνουμε πρώτα τη ζύμη. Αν χρησιμοποιούμε έτοιμο φύλλο ξεκινάμε με την γέμιση.
- ΣοτάρουμεΤηγανίζω ελαφρά σε λίγο λίπος, λαχανικά ή κρέας, έως ότου πάρουν ένα ελαφρύ χρυσαφί χρώμα ομοιόμορφα. στο ελαιόλαδο το κρεμμύδι (φρέσκο και ξερό) για μερικά λεπτά. Προσθέτουμε τα λάπαθαΧόρτα με ελαφρά ξινή γεύση. Συλλέγονται την άνοιξη και το χειμώνα., τα βλίταΧορταρικό με έντονη ελαφρώς πικρή και δροσερή γεύση. και τα σέσκουλα πλυμένα και καθαρισμένα.
- Σοτάρουμε μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά τους. Προσθέτουμε τα μυρωδικά, το αλάτι, το μοσχοκάρυδο και το πιπέρι. Αφήνουμε για μερικά λεπτά. Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τη μυζήθραΤυρί από την επεξεργασία τυρογάλακτος. Χρησιμοποιείται για πίτες κυρίως.. Όταν λίγο κρυώσει η γέμιση προσθέτουμε και το αυγό και ανακατεύουμε.
- Αλείφουμε με λίγο ελαιόλαδο το ταψί. Λιώνουμε το βούτυρο σε μπρίκι ή σε μικρό κατσαρολάκι. Βάζουμε ένα φύλλο στο ταψί απλωμένο ώστε να κλείσουμε στο τέλος την πίτα από πάνω. Αλείφουμε κάθε φύλλο που βάζουμε στο ταψί με βούτυρο.
- Βάζουμε δεύτερο φύλλο χωρίς να το απλώσουμε, δεν μας πειράζει αν το «τσαλακώσουμε». Συνεχίζουμε με άλλα δύο φύλλα. Βάζουμε τη μισή γέμιση και απλώνουμε να έχει παντού.
- Απλώνουμε ένα ακόμη φύλλο από πάνω, προσθέτουμε την υπόλοιπη γέμιση και συνεχίζουμε με τα υπόλοιπα φύλλα. Αλείφουμε με βούτυρο καλά και τις άκρες και κλείνουμε περιμετρικά την πίτα. Αλείφουμε με βούτυρο από πάνω και κόβουμε σε κομμάτια ανάλογα με το μέγεθος που τα θέλουμε.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200οC μέχρι να ροδίσειΨήνω σε δυνατό φούρνο ή σοτάρω σε λιπαρή ουσία ένα υλικό μέχρι να πάρει χρώμα ροδοκόκκινο. η πίτα. Την βγάζουμε από τι φούρνο και την αφήνουμε να κρυώσει λίγο πριν την κόψουμε και σερβίρουμε.
Σχόλια
Εμφανίσεις συνταγής: 10595
Εμφανίσεις σήμερα: 0
Νέο σχόλιο