Πεντανόστιμα ψωμάκια

short url (for easy share)

Μέσος όρος: 5 (2 ψήφοι)

 

Υλικά συνταγής

για τη ζύμη

  • ¾ κούπας χλιαρό νερό
  • 3½ κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις (ή μαλακό)
  • 1 μαγιά
  • 2 κ.σ. γεμάτες μαργαρίνη λιωμένη
  • 2 κ.σ. κοφτές ζάχαρη
  • 1 κ.σ. αλάτι
  • 1 αυγό

για το άλειμμα

  • 1 αυγό
  • σπόρους (σουσάμι, παπαρουνόσπορο, λιναρόσπορο)
ioanna
Ποσότητα: 8 άτομα

Διαδικασία συνταγής

  1. Ρίχνουμε σε μια λεκανίτσα το χλιαρό νερό και διαλύουμε την μαγιά. Προσθέτουμε την ζάχαρη, το μισό αλεύρι και ζυμώνουμε ελαφρά.
  2. Προσθέτουμε τη μαργαρίνηΦυτικό λίπος, το οποίο κυκλοφορεί ευρέως στο εμπόριο. και το υπόλοιπο αλεύρι. Συνεχίζουμε το ζύμωμα και προσθέτουμε το αυγό και τέλος το αλάτι. Ζυμώνουμε καλά και αλευρώνουμε ελαφρά την λεκανίτσα. Αφήνουμε σκεπασμένη τη ζύμη μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο. Θα χρειαστεί περίπου 40 λεπτά.
  3. Κάνουμε μια τρύπα στο κέντρο της ζύμης για να βγάλουμε τον αέρα και κόβουμε σε 8 μπαλάκια. Τα πλάθουμε ένα-ένα και τα βάζουμε σε ταψί με λαδόκολλα. Τα αφήνουμε άλλη μια ώρα περίπου (ανάλογα με τη θερμοκρασία περιβάλλοντος) μέχρι να διπλασιαστούν.
  4. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Χτυπάμε ελαφρά ένα αυγό με λίγο νεράκι και αλείφουμε τα ψωμάκια. ΠασπαλίζουμεΡίχνω ελαφρά, σε γλυκό ή φαγητό, αλεύρι, ζάχαρη, ζάχαρη άχνη, κανέλα κ.ά. προαιρετικά με σουσάμι, λιναρόσπορο, παπαρουνόσπορο.
  5. Βάζουμε το ταψί στη δεύτερη σκάλα από πάνω και ψήνουμε για 15-20 λεπτά. Αξίζει να τα δοκιμάσετε είναι αφράτα και πεντανόστιμα!

Σχόλια

Νέο σχόλιο

Εμφανίσεις συνταγής: 3720 Εμφανίσεις σήμερα: 0