Η πρώτη γραπτή συνταγή για ντόνατς περιλαμβάνεται σε βιβλίο μαγειρικής του 1803 το οποίο κυκλοφόρησε στην Αγγλία. Παγκόσμια ημέρα ντόνατς έχει οριστεί στην Αμερική η πρώτη Παρασκευή κάθε Ιουνίου και...
Ντόνατς με γλάσο εσπρέσσο
Υλικά συνταγής
για τη ζύμη
- 500γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 5γρ. μπέικιν πάουντερ
- 180ml νερό
- 20ml γάλα
- 1 αυγό μέτριο (50γρ.)
- 1 κ.σ. γεμάτη ζάχαρη
- 25 γρ. μαγιά ξερή
- 65γρ. βούτυρο λιωμένο
- 5γρ. αλάτι
για το γλάσο εσπρέσσο
- 90ml κρέμα γάλακτος
- 45ml νερό
- 380γρ. άχνη ζάχαρη
- 30γρ. καφές εσπρέσσο σε σκόνη
cookefi
Δυσκολία: μέτριας δυσκολίας
Ποσότητα: 25 τεμάχια
'Ενα μοναδικό δώρο για τα παιδιά!
Διαδικασία συνταγής
- Ετοιμάζουμε πρώτα τη ζύμη. Σε κάδο μίξερ βάζουμε τη ζάχαρη, τη μαγιά, το αυγό, το νερό, το λιωμένο βούτυρο (αλλά όχι ζεστό) και ανακατεύουμε με τον γάντζο σε μέτρια ταχύτητα έως ότου ομογενοποιηθούν.
- Προσθέτουμε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερΣκόνη που κυκλοφορεί ευρέως στο εμπόριο και βοηθάει στη διόγκωση (να φουσκώσουν) κέικ, τηγανίτες και άλλα γλυκίσματα. και το αλάτι. Συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να γίνει η ζύμη μας λεία. Λαδώνουμε ελαφρά ένα μπολ και βάζουμε τη ζύμη μας σε σχήμα μπάλα μέσα. Σκεπάζουμε το μπολ με μια καθαρή πετσέτα και το αφήνουμε σε ζεστό μέρος, μακριά από ρεύματα αέρα. Αφήνουμε την ζύμη να φουσκώσει για 25 λεπτά.
- Έπειτα ανοίγουμε τη ζύμη με πλάστη σε μέγεθος 1 εκατοστού. Κόβουμε με κουπάτ 5 εκατοστών ή με ένα ποτήρι με στόμιο ίδιου μεγέθους. Βάζουμε λαδόκολλα στη λαμαρίνα του φούρνου και μεταφέρουμε τους κύκλους ζύμης.
- Αφού μεταφέρουμε στη λαμαρίνα κόβουμε με κουπάτ 2 εκατοστών ή με ένα σφηνοπότηρο. Την ζύμη από το κέντρο του κύκλου την μαζεύουμε και την ξανανοίγουμε. Αφήνουμε τους κύκλους ζύμης σκεπασμένους με πετσέτα άλλα 45 λεπτά για να φουσκώσουν.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170οC στη μεσαία σχάρα για 8 με 10 λεπτά μέχρι να ροδίσουν. Αφού τα βγάλουμε από το φούρνο τα αφήνουμε 2-3 λεπτά πριν τα βγάλουμε από την λαδόκολλα.
- Ετοιμάζουμε το γλάσοΛεπτή στρώση επικάλυψης γλυκισμάτων, [qtip:μπισκότων. Μείγμα άχνης ζάχαρης και νερού. Με την προσθήκη χρωμάτων ζαχαροπλαστικής φτιάχνουμε και γλάσο σε διάφορα χρώματα.. Διαλύουμε τον καφέ στο νερό και το βάζουμε σε μπολ. Προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος και την άχνη (αφού πρώτα την κοσκινίσουμε) και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν.
- Παίρνουμε τα ντόνατς και τα βουτάμε μέχρι την μέση στο γλάσο εσπρέσσο. Διατηρούμε τα ντόνατς έως 2 μέρες εντός ψυγείου.
Αυτό το ήξερες
Tips - Μην ξεχνάς ότι...
Για τέλειο αποτελέσμα καλύτερο είναι να χρηιμοποιηθεί 350γρ. αλεύρι σκληρό και 150γρ. αλεύρι μαλακό
Σχόλια
Εμφανίσεις συνταγής: 4753
Εμφανίσεις σήμερα: 0
Νέο σχόλιο