Μουσακάς με κολοκυθάκια

short url (for easy share)

No votes yet

 

Υλικά συνταγής

  • 2 κιλά κολοκυθάκια
  • ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
  • 1 φλιτζ. κεφαλοτύρι
  • 1 κ.γ. φρέσκο βούτυρο
  • αλάτι

για τη σάλτσα κιμά

  • 750γρ. κιμάς μοσχαρίσιος ή ανάμεικτος
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 σκελίδα σκόρδο λιωμένη
  • 4 ώριμες ντομάτες ξεφλουδισμένες και ψιλοκομμένες
  • ⅓ κ.γ. κανέλα σκόνη
  • 1 κοφτό κ.γ ζάχαρη
  • ¼ φλιτζ. ελαιόλαδο
  • 1 φύλλο δάφνης
  • αλάτι
  • πιπέρι

για τη σάλτσα μπεσαμέλ

  • 150γρ. βούτυρο
  • 150γρ. αλεύρι
  • 1 ½ λίτρο φρέσκο γάλα
  • ½ κ.γ. μοσχοκάρυδο
  • 2 αυγά
  • αλάτι
  • πιπέρι λευκό
cookon
Ποσότητα: 8-10 άτομα

Διαδικασία συνταγής

  1. Ετοιμάζουμε σε κατσαρόλα τον κιμά. ΣοτάρουμεΤηγανίζω ελαφρά σε λίγο λίπος, λαχανικά ή κρέας, έως ότου πάρουν ένα ελαφρύ χρυσαφί χρώμα ομοιόμορφα. το κρεμμύδι και το σκόρδο στο ελαιόλαδο, μέχρι να γυαλίσουν, όχι να πάρουν χρώμα. Προσθέτουμε τον κιμά και το σοτάρουμε μέχρι να πάρει ελαφρύ χρώμα για περίπου 10 λεπτά. Προσθέτουμε και τα υπόλοιπα υλικά για τη σάλτσα κιμά. Αφού πάρει βράσηΜαγείρεμα σε υγρό που βρίσκεται πάνω από 100 °C., χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στο μέτριο και σιγοβράζουμε για 25 λεπτά.
  2. Παράλληλα, καθαρίζουμε τα κολοκυθάκια από το κοτσάνι και τα κόβουμε κατά μήκος σε φέτες πάχους περίπου 1 εκατοστού. Τα τηγανίζουμεΤο απλό τηγάνισμα σημαίνει ότι μαγειρεύω κάτι σε ρηχό τηγάνι, με λίγο λίπος. Το βαθύ τηγάνισμα σημαίνει ότι τα τρόφιμα βυθίζονται στο λάδι. Τηγάνισμα σε γουόκ , είναι η τεχνική τηγανίσματος των Κινέζων, όπου τα τρόφιμα είναι πολύ λεπτά κομμένα και σε λίγο καυτό λάδι τηγανίζονται ενώ ανακατεύονται διαρκώς. και τα βγάζουμε σε απορροφητικό χαρτί.
  3. Ετοιμάζουμε και τη σάλτσα μπεσαμέλΓαλλική σάλτσα με βούτυρο, αλεύρι, γάλα. Γνωστή στην ελληνική κουζίνα για την χρησιμότητα της στον παραδοσιακό μουσακά αλλά και στο παστίτσιο. Το όνομα της το πήρε από τον δημιουργό της, Λουί ντε Μπεσαμέλ.. Ζεσταίνουμε το γάλα να είναι ζεστό όχι να βράσει. Σε κατσαρόλα, σε μέτρια θερμοκρασία, βάζουμε το βούτυρο και μόλις λιώσει προσθέτουμε το αλεύρι κι ανακατεύουμε με σύρμα να γίνει ομοιογενές το μείγμα. Προσθέτουμε λίγο λίγο το γάλα, ανακατεύοντας διαρκώς μέχρι να δέσειΚάνω έναν ζωμό, σάλτσα, σούπα πιο πηχτό, είτε προσθέτοντας αλεύρι ή κορνφλάουρ διαλυμένο σε νερό είτε προσθέτοντας αυγά, κρέμα γάλακτος ή βούτυρο. η κρέμα μας. Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά εκτός από τα αυγά, ανακατεύουμε και αποσύρουμε από τη φωτιά. Μόλις κρυώσει λίγο, προσθέτουμε τα αυγά κι ανακατεύουμε με γρήγορες κινήσεις, πάντα με το σύρμα.
  4. Σε ταψί, απλώνουμε μια στρώση κολοκυθάκια και πασπαλίζουμεΡίχνω ελαφρά σε γλυκό ή φαγητό αλεύρι, ζάχαρη, ζάχαρη άχνη, κανέλα κ.ά. με λίγο κεφαλοτύριΤο κεφαλοτύρι παρασκευάζεται από πρόβειο ή κατσικίσιο γάλα ή μίγμα αυτών. Θεωρείται το παλαιότερο σκληρό τυρί στην Ελλάδα.. Απλώνουμε την μισή σάλτσα κιμά. Συνεχίζουμε με άλλη μια στρώση κολοκυθάκια και τον υπόλοιπο κιμά. Περιχύνουμε από πάνω τη σάλτσα μπεσαμέλ, πασπαλίζουμε με κεφαλοτύρι και σκορπάμε σε όλο το ταψί κομματάκια φρέσκου βουτύρου. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 °C για περίπου 45 με 50 λεπτά, μέχρι να ροδίσειΨήνω σε δυνατό φούρνο ή σοτάρω σε λιπαρή ουσία ένα υλικό μέχρι να πάρει χρώμα ροδοκόκκινο. ο μουσακάς από πάνω.
  5. Τον αφήνουμε λίγο να κρυώσει, κόβουμε σε μερίδες και σερβίρουμε.

Αυτό το ήξερες

Τα κολοκυθάκια είναι οι καρποί της κολοκυθιάς και συλλέγονται όταν είναι ακόμα μικρά σε μέγεθος. Είναι πλούσια σε πρωτεΐνες και υδατάνθρακες, κάλιο και βιταμίνη C. Πέρα από τους καρπούς της...
Το κολοκύθι είναι καλή πηγή μαγγανίου και βιταμίνης C. Είναι επίσης πηγή βιταμίνης Α, ασβεστείου, καλίου, φωσφόρου, φυτικών ινών, φυλλικού οξέους και αντιοξειδωτικών ουσιών. Υπάρχουν μελέτες που...

Σχόλια

Νέο σχόλιο

Εμφανίσεις συνταγής: 2066 Εμφανίσεις σήμερα: 0